Τρεις μέρες πριν από τις εκλογές για τους δήμους και τις περιφέρειες, η κυβέρνηση επέλεξε να διαρρεύσει το νέο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τη βρώμικη δουλειά ανέλαβε να κάνει ένα από τα «υπουργεία τύπου» της κυβέρνησης με ειδικό αφιέρωμα, η εφημερίδα Tα Νέα.
Συγκεκριμένα, από τα δημοσιεύματα προκύπτει ότι συγχωνεύονται 128 δημοτικά σχολεία, 28 γυμνάσια, λύκεια και ΕΠΑΛ, και καταργούνται 30 νηπιαγωγεία, 15 δημοτικά, 3 ΕΠΑΛ και ένα γυμνάσιο.
Και αυτά δεν είναι τίποτα, ίσως είναι η πρώτη δόση από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2014, όπου προβλέπονται συνολικά 1676 συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Μετά το νόμο 4186 του 2013, που προχώρησε τις περικοπές δαπανών, την ουσιαστική κατάργηση της μονιμότητας και τις απολύσεις, τώρα έχουμε τις διαρροές.
Είχε προηγηθεί μια ακόμα τεράστια θρασυδειλία της κυβέρνησης, στις 29 του περασμένου Απρίλη, όπου στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές (!), υπήρξε τροπολογία 149 σελίδων, η οποία έβαζε αλλαγές στην εκπαίδευση, από το νηπιαγωγείο έως και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε ό,τι αφορά ειδικά τα σχολεία, προβλέπεται η κατάργηση των διθέσιων νηπιαγωγείων (1 τμήμα κλασικό και ένα ολοήμερο) και δικαιολογούνται μόνο μονοθέσια και πολυθέσια.
Στην πραγματικότητα, και στα νηπιαγωγεία, και στα δημοτικά και γυμνάσια, θα δημιουργηθούν τάξεις μεγάλες και δυσλειτουργικές (η πρόβλεψη είναι για μίνιμουμ 28 παιδιά και μάξιμουμ 33), με προφανείς συνέπειες όχι μόνο στα ζητήματα της ακεραιότητας των παιδιών (σεισμοί αλλά και γενικά προβλήματα με τα σχολικά κτίρια), αλλά κυρίως μπαίνουν ζητήματα ποιότητας παροχής γνώσης, της πραγματικής επαφής όλων των παιδιών με την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία, διάλυση της κοινωνικοποίησης και των κοινωνικών κύκλων που ήδη έχουν συγκροτήσει. Δε χρειάζεται να αναλύσουμε περισσότερο την επιβάρυνση και τις δυσχέρειες που θα αντιμετωπίσουν οι μαθητές, με την κατάργηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών από τις συγχωνεύσεις των σχολείων.
Με το δεύτερο κύμα των συγχωνεύσεων των σχολείων, έρχεται και η απόδειξη των επιδιώξεων της κυβέρνησης του κεφαλαίου και των τροϊκανών, για την περίφημη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων. Και δεν είναι καθόλου τυχαία χρονικά η παράλληλη έναρξή τους.
Δε φτάνουν όλα αυτά, αλλά υπάρχουν ήδη νέες διαρροές που αλλάζουν τη χρονική διάρκεια του σχολικού έτους, έτσι ώστε να χωράει η περίφημη «λευκή εβδομάδα», εβδομάδα κατά την οποία τα σχολεία θα είναι κλειστά, έτσι ώστε, κατ’ απαίτηση των ξενοδόχων, να μπορούν οι οικογένειες των μισθών πείνας, οι άνεργοι με παιδιά, να ξοδέψουν το πλουσιοπάροχο βαλάντιό τους σε κάποιο ξενοδοχείο της Αράχοβας!
Το εκπαιδευτικό κίνημα, μαζί με τις εργατικές οικογένειες, τους ίδιους τους μαθητές και συνολικά το εργατικό κίνημα, πρέπει να πάρει στις πλάτες του την υπεράσπιση των σχολείων, την πάλη για περισσότερα σχολεία και εκπαιδευτικούς, να αποκτήσει λόγο στο ίδιο το περιεχόμενο, το ρυθμό και τον όγκο της παρεχόμενης γνώσης ο ίδιος ο εκπαιδευτικός, οι εργαζόμενοι.
Οι κινητοποιήσεις που ήδη ξεκινούν σε πολλές γειτονιές όλης της Ελλάδας είναι μια αρχή. Είναι φανερό, πως εδώ βρίσκεται το πεδίο, να πάρουν ρεβάνς οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί από όσους τους πρόδωσαν το Μάη του 2013, με τη συμβολή τους στις ανάγκες της πάλης με κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους για μια γενική πολιτική απεργία διαρκείας, για την ανατροπή της κυβέρνησης. Να συσπειρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι και άνεργοι γονείς, παίρνοντας μαζί με τα παιδιά μας πίσω την αξιοπρέπεια που τόσο έχει λοιδορήσει η κυβέρνηση.
Nίκος Πελεκούδας