του Θόδωρου Κουτσουμπού

Μια μεγάλη επιχείρηση αστυνομικής τρομοκρατίας και ωμής καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, εκτυλίχθηκε στο βράδυ της Πέμπτης 11/6 στην Αγία Βαρβάρα – Αιγάλεω. Δεκάδες αστυνομικές μοτοσυκλέτες, ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ (Δράση), περιπολικά και άλλες δυνάμεις περικύκλωσαν την μοτοπορεία για τα εργατικά και εργασιακά δικαιώματα που οργάνωνε το στέκι Πασαμοντάνια του Κορυδαλλού, με συμμετοχή του σωματείου βάσης ΣΒΕΟΔ και άλλων συλλογικοτήτων.

Η μοτοπορεία είχε εξαγγελθεί πριν πολλές μέρες και προπαγανδιστεί με αφίσες, τρικάκια, προκηρύξεις έντυπα και ιντερνετικά. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, 27 μοτοσικλέτες (σύμφωνα με την καταμέτρηση της αστυνομίας) με 40 άτομα, ξεκίνησαν από το νοσοκομείο Κρατικό Νικαίας και κινούμενες στους δρόμους της Νίκαιας και του Κορυδαλλού έφθασαν στην Αγία Βαρβάρα. Στην Μεγάλου Αλεξάνδρου λίγο μετά την Ελευθ. Βενιζέλου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εγκλώβισαν την μοτοπορεία. Ήταν μια εντελώς απρόκλητη επέμβαση της αστυνομίας, χωρίς να έχει προηγηθεί το παραμικρό επεισόδιο που να δώσει αφορμή για την αστυνομική επέμβαση. Ύστερα από αρκετές ώρες, στις 9:35 το βράδυ, ενώ ο κεντρικός δρόμος διέλευσης λεωφορείων και οχημάτων παράμενε κλειστός, η αστυνομία προσήγαγε όλους και όλες όσους συμμετείχαν στην διαδήλωση, 40 και πλέον διαδηλωτές. Ανάμεσά τους βρίσκονται και συνδικαλιστές της ΣΒΕΟΔ.

Δεκάδες άνθρωποι της Αγίας Βαρβάρας έντρομοι παρακολουθούσαν την αστυνομική επιχείρηση. «Εικόνες Μινεάπολις ζούμε στην Αγία Βαρβάρα», σχολίαζε μεγαλόφωνα ένας κάτοικος. Ήταν πράγματι μια εφιαλτική εικόνα με τις δεκάδες αστυνομικές μοτοσικλέτες, περιπολικά, ένα πούλμαν (με πινακίδες ΙΧ), αστυνομικά βανάκια πάνοπλους αστυνομικούς.

Όμως, εδώ δεν είχαμε «κεφαλοκλειδώματα. Αντίθετα, μαζί με την ωμή παραβίαση του δικαιώματος των εργαζομένων να πραγματοποιήσουν την διαμαρτυρία τους, είχαμε την προσεκτική φροντίδα ώστε η προσαγωγή να γίνει με όλους τους… υγειονομικούς κανόνες. Μάσκες, γάντια μοιράστηκαν στους προσαγόμενους, φροντίσανε να κρατήσουν αποστάσεις στα καθίσματα των οχημάτων μεταφοράς. Μέχρι που δεχθήκανε ένας σύντροφος που πρόσφατα έκανε επέμβαση στην καρδιά – τοποθέτηση stent να εξεταστεί στον γιατρό του που έχει το καρδιολογικό ιατρείο του ακριβώς πάνω από το σημείο εγκλωβισμού/ «σύλληψης», που νομικά, όπως υποστήριζαν οι επικεφαλής αστυνομικοί δεν ήταν συλλήψεις αλλά προσαγωγές… Αλλά με τον «καλό» μπάτσο και τον «κακό» μπάτσο, το αποτέλεσμα είναι ότι μια καθόλα νόμιμη, ειρηνική πορεία γίνεται στόχος απαγόρευσης και αστυνομικής καταστολής.

Τελικά, ύστερα από αντικρουόμενες αποφάσεις για το που θα μεταφερθούν οι συλληφθέντες/προσαχθέντες, στη ΓΑΔΑ, στην Ασφάλεια Πειραιά, στο Ζεφύρι, όλοι ή μισοί- μισοί, τελικά όλοι μεταφέρθηκαν στο Ζεφύρι, έδρα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής. Αν οι προσαγωγές μετατραπούν σε συλλήψεις ή μετά την καταγραφή προσώπων και στοιχείων οι προσαχθέντες θα αφεθούν ελεύθεροι υποθέτουμε ότι θα γίνει γνωστό τις προσεχείς –πρωινές- ώρες.

«Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά», όπως φώναξαν οι προσαχθέντες σύντροφοι καθώς τους έβαζαν στο πούλμαν/κλούβα παραλλαγής.

Αν ο πολύς πρώην πασόκος Χρυσοχοΐδης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομίζουν ότι έτσι θα τρομοκρατήσουν το μαχόμενο προλεταριακό κίνημα είναι γελασμένοι. Η αγανάκτηση και ο θυμός της εργατικής τάξης θα τους σαρώσει και δεν θα ξέρουν από πού να φύγουν.

Υ.Γ. Ελπίζουμε οι μοτοσικλέτες των αγωνιστών να μην γίνουν λεία επιτήδειων. Η επικεφαλής των συμβατικών αστυνομικών δυνάμεων υποσχέθηκε ότι ένα περιπολικό θα φρουρεί το πεζοδρόμιο όπου αφέθηκαν οι μηχανές στην Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ενημέρωση
3:50 χαράματα της Παρασκευής,  όλοι οι προσαχθέντες, 46 άτομα, αφέθηκαν ελεύθεροι, στη μέση του πουθενά, στο Ζεφύρι, χωρίς τις μηχανές τους. Τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απείθεια, γιατί αρνήθηκαν, λέει, να δώσουν τα στοιχεία τους, γατί αρνήθηκαν την εντολή να διαλύσουν την μοτοπορεία τους -υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα της εργατικής διαδήλωσης και γιατί στην Ασφάλεια αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα. Ο Χρυσοχοΐδης και ο Μητσοτάκης θέλουν να βάλουν τα δημοκρατικά δικαιώματα στο γύψο… Όλοι στο πλευρό των αγωνιστών και αγωνιστριών του εργατικού κινήματος. No Passaran!