Σκηνικό κοινωνικού πολέμου από τη Δευτέρα 28/3 στη Σκάλα Λακωνίας. Και σήμερα Τρίτη, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, ΟΠΚΕ, περιπολικά και κλούβα έχουν περικυκλώσει το σημείο όπου οι κάτοικοι της περιοχής εδώ και καιρό έχουν στήσει μπλόκο και αγωνίζονται για να μη γίνει σκουπιδοεργοστάσιο στη θέση Ξηροκάμπια. Η αστυνομία έχει αποκλείσει την πρόσβαση των κατοίκων στην περιοχή, απειλεί με συλλήψεις. Είναι μια τρομοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με πρωτοστάτη των περιφερειάρχη Πελοποννήσου Νίκα.  

Η κατασκευή του σκουπιδοεργοστάσιου -ΧΥΤΑ- προορίζεται να γίνει σε ένα οροπέδιο πάνω από την Σκάλα Λακωνίας του Δήμου Ευρώτα, με κίνδυνο ανεπανόρθωτης μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, του ποταμού Ευρώτα και μιας τεράστιας λεκάνης υπόγειων γλυκών υδάτων. Από την απειλή δεν ξεφεύγει και το Δέλτα του ποταμού Ευρώτα, περιοχή που προστατεύεται ως Natura.  Ένας από τους καλύτερους κάμπους που διαθέτει η Ελλάδα, έκτασης περίπου 800.000 στρεμμάτων απειλείται με καταστροφή και σίγουρα με υποβάθμιση. Ας σημειωθεί ότι η ΤΕΡΝΑ δεν κατόρθωσε να αποσπάσει τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έργο αυτό λόγω περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Με ανακοίνωσή του το ΕΕΚ Λακωνίας συντάσσεται με τους αγωνιζόμενους κατοίκους. Η προκήρυξη που μοιράστηκε σε συγκέντρωση την Κυριακή 27/3 στην πλατεία Πηγών αναφέρει:

Όχι σκουπιδοεργοστάσιο στα Ξηροκάμπια του Δήμου Σκάλας

Η κατασκευή σκουπιδο-εργοστάσιου στα Ξηροκάμπια ΔΕΝ πρέπει να γίνει γιατί απειλεί με ανεπανόρθωτη μόλυνση τα ύδατα και με οικολογική καταστροφή όλο το νότιο τμήμα του νομού Λακωνίας. Μια τεράστια υπόγεια λεκάνη πόσιμου νερού απειλείται με μόλυνση και ανεπίστρεπτη καταστροφή και ένας από τους καλύτερους κάμπους της Ελλάδας απειλείται με υποβάθμιση και καταστροφή.

Η απόφαση της κυβέρνησης και των εργολάβων της ΤΕΡΝΑ αγνοεί τους πραγματικούς κινδύνους που υπάρχουν και αυθαίρετα και ετσιθελικά επιχειρούν να επιβάλλουν την κατασκευή του έργου. Αυτή η απόφαση είναι παράνομη και δεν θα περάσει. Οι απειλές του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα με ΜΑΤ και Εισαγγελείς δεν θα περάσουν. Δεν θα αφήσουμε τον κάμπο του Ευρώτα να  αποκτήσει τη θλιβερή φήμη του κάμπου της Θήβας με τα απόβλητα των βιομηχανιών στον ποταμό Ασωπό.

Ναι, το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι κρίσιμο όμως δεν μπορούμε να το «λύσουμε» δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο πρόβλημα. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να το αφήσουμε στα χέρια των κερδοσκόπων της ΤΕΡΝΑ που βρήκαν ένα κερδοφόρο χρυσορυχείο στα σκουπίδια. Ούτε να το αφήσουμε στα χέρια της κυβέρνησης που εκπροσωπεί ακριβώς αυτά τα μονοπωλιακά καπιταλιστικά συμφέροντα. Είμαστε αντίθετοι και στη χωροθέτηση – τη θέση Ξηροκάμπια Σκάλας Λακωνίας- και στο μοντέλο διαχείρισης των ανακύκλωσης των σκουπιδιών.

Απαιτούμε το άμεσο σταμάτημα του έργου.

Συνεχίζουμε δυναμικά τη λειτουργία του μπλόκου.

Καλούμε όλο το λαό της Λακωνίας, σε αλληλεγγύη. Τους αγρότες που έδωσαν τη μάχη στα μπλόκα και δίνουν τη μάχη για να μην ξεριζωθούν από τα χωράφια και τις καλλιέργειες, τους εργάτες, τη νεολαία και όλο τον εργαζόμενο λαό.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 23/3/2022