Photo credits: Μάριος Λώλος

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετά… μουσικής έξω από το Δημαρχείο Αθήνας (Αθηνάς) οργάνωσαν το μεσημέρι της Δευτέρας το Θέατρο Εμπρός και οι δημοτικές κινήσεις Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα και Ανταρσύα στις γειτονιές της Αθήνας.

Μέσα, στο δημοτικό συμβούλιο, η παράταξη του δήμαρχου Μπακογιάννη προχωρούσε στην ενοικίαση του θεάτρου Εμπρός από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ) στο δήμο για 20 χρόνια (με δυνατότητα 10ετούς παράτασης) με μίσθωμα 4.000 ευρώ το μήνα. Είναι μια πράξη… αξιοποίησης του Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός, από τον νεόκοπο «μαιτρ» των αξιοποιήσεων στην Αθήνα, με εμβληματικό ασφαλώς τον τρομερό όσο και πολυδάπανο «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας», ύστερα από την πολυδιαφημισμένη δενδροφύτευση της Πανεπιστημίου σε γλάστρες… που ατυχώς πήγε στράφι. Ως συνήθως, ο νεοσσός της Οικογένειας Κύριος Δήμαρχος αντικαθιστά το ένα μεγαλόπνοο σχέδιο με το άλλο, χωρίς ποτέ να δίνει εξηγήσεις για τα εκατομμύρια που σκορπιούνται για τη «λάμψη» του.

Όπως κατήγγειλε η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα

«Ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης και η διοίκησή του λειτουργούν και προχωρούν με τα σχέδια του δικού τους κόσμου: αυτά των κερδών των επενδυτών στη γη και τα κτίρια του κέντρου της Αθήνας, για τουρισμό και πάλι τουρισμό, καθώς και ό,τι κινείται γύρω από αυτόν. Ένα από τα μεγάλα αγκάθια, με το οποίο θέλουν διακαώς να τελειώνουν είναι το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ.

Στο δ.σ. της Δευτέρας 28/3, η δημαρχία Μπακογιάννη εισάγει ως θέμα τη σύναψη σύμβασης παραχώρησης του κτιρίου από την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στον Δήμο Αθηναίων. Με τη σύμβαση αυτή, στο όνομα «της φύλαξης, της ασφάλειας, της τάξης και της υγιεινής του χώρου», ετοιμάζει την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης, ενώ προαναγγέλλει και δίκες στις οποίες θα εμπλακεί και η ΕΤΑΔ! Αναγγέλλει την ανάπλαση του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ, στα πλαίσια των σχεδίων επέκτασης της τουριστικοποίησης του κέντρου της Αθήνας, οργανώνει ανάθεση σε εργολάβο έργου συντήρησης και κλείσιμο του χώρου με τσίγκους και περίφραξη.

Η επιχείρηση εκκένωσης που έστησαν τον Μάιο του 2021, με τους πραιτοριανούς του τότε υπουργού Χρυσοχοΐδη, απέτυχε γιατί βρήκαν απέναντί τους τον κόσμο του αγώνα. Αυτός, με μια μέγιστη πράξη λαϊκού και εργατικού πολιτισμού, έσπασε τα μπετά και ξαναπήρε το θέατρο στα χέρια του. Ανίκανοι να νικήσουν το κύμα στήριξης και αλληλεγγύης που δέχτηκε το ΕΜΠΡΟΣ, αποφάσισαν να το εντάξουν στα διαχειριστικά πλαίσια του Δήμου και των φορέων άσκησης αστικής πολιτικής. Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη στο δ.σ. της 24/5/2021 δέχτηκε να προχωρήσει σε συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ για να της παραχωρηθεί το θέατρο. Τώρα, φέρνουν για συζήτηση και ψήφιση, από κάθε πρόθυμο του δημοτικού συμβουλίου, μια κατάπτυστη σύμβασης εκμίσθωσης του ΕΜΠΡΟΣ από την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στον δήμο της Αθήνας.

Το Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, εγκαταλελειμμένο για πολλά χρόνια από την ελληνική πολιτεία, λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2011 ως καλλιτεχνικός αυτοδιαχειριζόμενος χώρος, με πολιτιστική και κοινωνική δράση και σύνδεση με τους κατοίκους της γειτονιάς, ως πυρήνας καλλιτεχνικής δημιουργίας και πειραματισμού, αλλά και κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτικού ακτιβισμού, κόντρα σε κάθε λογική εμπορευματοποίησης και αποκλεισμού, ως κοινό αγαθό για τη γειτονιά και την πόλη, ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, φιλοξένησε παραστάσεις, εκθέσεις, προβολές, συζητήσεις, κοινωνικές δραστηριότητες και φεστιβάλ, προσφέροντας στέγη σε νέες ομάδες που δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα υπέρογκα ενοίκια. «Μια θάλασσα συναντήσεων και δημιουργίας, μια ανάσα ελευθερίας και έκφρασης στο κέντρο της πόλης», όπως γράφει η ανακοίνωση της σταθερής ανοιχτής κυριακάτικης συνέλευσης λειτουργίας του.

Αυτή ακριβώς η θάλασσα παίρνει τον τίτλο του «Μισθίου» στη σύμβαση ΕΤΑΔ-Δήμου. Ένα «μίσθιο» που για τη δημοτική διοίκηση και την ΕΤΑΔ «τελεί κατά καιρούς υπό κατάληψη από αυτοαποκαλούμενες “πολιτιστικές ομάδες”, οι οποίες το χρησιμοποιούν για εκδηλώσεις». Ένα πολύ ιδιαίτερο «μίσθιο» που χρειάζεται «όλα τα προσήκοντα μέτρα φύλαξης», ασφαλιστικές καλύψεις από το δήμο ύψους 3.000.000 € «ανά περιστατικό κινδύνου» και υποχρεώσεις φύλαξης και απόκρουσης «κάθε απόπειρα καταπάτησης ή προσβολής αυτού». Μια σύμβαση, με λίγα λόγια, που κηρύσσει τον πόλεμο σε έναν χώρο πολιτισμού που δεν είναι ναός εμπόρων, κηρύσσει τον πόλεμο στην υπεράσπιση των κατακτήσεων και στην αλληλεγγύη των αγώνων.

Στην εποχή των «τεράτων» που ζούμε, η δημιουργία, ο πολιτισμός και η ελευθερία, που δεν πουλιούνται σαν εμπορεύματα, χαρακτηρίζονται «μίσθια» που τους επιβάλλεται η μοναδική πολιτική πρακτική κυβέρνησης, δήμου και εντελλόμενων κρατικών φορέων «νόμος, τάξη, κέρδη».

Δεν θα το επιτρέψουμε! Δεν θα αφήσουμε να χαθεί από την Αθήνα ο πλούτος των ανεξάρτητων, ριζοσπαστικών και ανατρεπτικών δραστηριοτήτων που με κόπο έχτισαν πρωτοβουλίες καλλιτεχνών, εργαζομένων, νεολαίας και των ταξικών δυνάμεων του εργατικού και πολιτικού κινήματος.