ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΙΚΟΣ ΟΧΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

Δύο χρόνια μετά την απόφαση ίδρυσής του οι συναρμόδιοι υπουργοί υπέγραψαν την ίδρυση της “Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών” ως αυτόνομο τμήμα της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, το οποίο θα αρχίσει την λειτουργία του και θα συμπεριληφθεί στα μηχανογραφικά από τον φετινό Σεπτέμβριο.

Όπως και πρόπερσι η απόφαση αυτή πυροδότησε αντιδράσεις από τους γνωστούς συντηρητικούς χριστιανικούς κύκλους και το φασιστοπαπαδαριό, με προεξάρχοντες τους μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Άνθιμο και Πειραιώς Σεραφείμ. Παρά την θετική στάση μιας μεγάλης μερίδας κληρικών, ανάμεσά τους και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και οι μητροπολίτες της Θράκης, οι εν λόγω εκπρόσωποι της “θρησκείας της αγάπης” βρήκαν αφορμή για να εξαπολύσουν για άλλη μια φορά τον σκοταδιστικό και ισλαμοφοβικό οχετό τους σε συνεντεύξεις, “κηρύγματα” και σε μια εκδήλωση που δήθεν οργάνωσαν φοιτητές της Θεολογικής Σχολής, όλως τυχαίως σε αίθουσα της μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Άναρθρες κραυγές για “νέα τάξη πραγμάτων”, “απειλή για την ορθοδοξία” και “ισλαμοποίηση της Ευρώπης” έδιναν και έπαιρναν. Μέχρι και οι πρόσφυγες που παλεύουν να σωθούν από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την οικονομική καταστροφή και την εξαθλίωση των ζωών τους που επιβάλλει ο καπιταλισμός στις χώρες απ’ όπου προέρχονται ταυτοποιήθηκαν με την “ισλαμική απειλή” και τον ISIS. Οι καθηγητές που υπερψήφισαν την ίδρυση του τμήματος στοχοποιήθηκαν σε συντηρητικές χριστιανικές και φασιστικές ιστοσελίδες, ενώ τα ονόματά τους κυκλοφόρησαν μέχρι και σε αφίσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Ανθίμου για “πολιτισμένες διαδικασίες”, σε κήρυγμά του στην Θεσσαλονίκη δήλωσε δημοσίως ότι εάν ιδρυθεί αυτό το τμήμα στην Θεολογική του ΑΠΘ “θα χυθεί αίμα”, ενώ δεν έλειψαν οι λοιδορίες και απειλές προς τους καθηγητές και όσους άλλους στηρίζουν το νέο τμήμα. Ενάντια σε αυτές τις απειλές το φασιστικό και σκοταδιστικό κατεστημένο θα βρει οπωσδήποτε απέναντί του το φοιτητικό και εργατικό κίνημα.
Πρέπει να σημειώσουμε βέβαια ότι υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα τόσο για το επιστημονικό περιεχόμενο του εν λόγω τμήματος όσο και για την εργασιακή αποκατάσταση των αποφοίτων του. Για το δεύτερο αυτό θέμα το μόνο που έχει ανακοινωθεί έως τώρα είναι ότι οι απόφοιτοι του τμήματος θα μπορούν να εργαστούν ως ιεροδιδάσκαλοι στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης, των οποίων όσες θέσεις καλύπτονται αυτήν την στιγμή είναι με αποφοίτους των φονταμενταλιστικών ιεροδιδασκαλείων της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας. Σίγουρα η ίδρυση του τμήματος Ισλαμικών Σπουδών είναι ένα πρώτο θετικό βήμα, αλλά για να υπάρξει μια πραγματικά επιστημονική θεολογική σπουδή και έρευνα χρειάζεται να συγχωνευθούν τα τμήματα των Θεολογικών Σχολών σε ένα ενιαίο, που θα μελετά το θρησκευτικό φαινόμενο μέσα στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ανάπτυξή του, ως προϊόν της ανθρώπινης σκέψης και αναζήτησης ερμηνειών αλλά και ως εργαλείο καταστολής από τις εκάστοτε κυρίαρχες τάξεις μέσα στην εξέλιξη της ιστορίας. Για την εργασιακή αποκατάσταση των αποφοίτων αυτού του τμήματος είναι αναγκαίο να θεσμοθετηθεί υποχρεωτικό μάθημα Θρησκειολογίας στη μέση εκπαίδευση ενώ χρειάζεται και η καθιέρωση επιλεγομένων ομολογιακών μαθημάτων για τους ενδιαφερομένους. Όλα αυτά βέβαια δεν θα μπορέσουν ποτέ να πραγματοποιηθούν όσο διατηρείται ο σφιχτός εναγκαλισμός κράτους και εκκλησίας, οπότε είναι επιτακτική ανάγκη το εργατικό κίνημα να θέσει πάλι στο προσκήνιο την πάλη για τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, την παύση της μισθοδοσίας των κληρικών και την δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Marius J. van Voorthuizen
Θεολόγος
Απόφοιτος Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.