Με ψήφισμά τους σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διεκδικούν την κατάργηση της χρέωσης ημερών της κανονικής άδειας για την λήψη των αδειών Ειδικού Σκοπού στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Ήδη στην Νέα Προοπτική έχει δημοσιευτεί το σχετικό άρθρο στις 2 Αυγούστου: https://www.neaprooptiki.gr/i-adeia-eidikoy-skopoy-ston-dimosio-ka/. Παρακάτω δημοσιεύουμε το ψήφισμα της 25Αυγούστου, του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το οποίο είχε προβεί σε στάση εργασίας στις 31 Ιουλίου για αυτό το θέμα.

Ψήφισμα του Δ.Σ του ΣΕΤΕΕ

Το Δ.Σ. του ΣΕΤΕΕ συμπαρατάσσεται και διεκδικεί
 με τα εργατικά σωματεία και τις εργατικές κινήσεις για τις άδειες ειδικού σκοπού στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας:                                                     Να μη χρεωθεί καμιά ημέρα κανονικής άδειας σε εργαζόμενους γονείς
για τις άδειες Ειδικού Σκοπού στο πλαίσιο των μέτρων
για την αντιμετώπιση της πανδημίας του
Covid – 19

Εξαιτίας των ρυθμίσεων στις Π.Ν.Π. οι εργαζόμενοι, ειδικά οι γονείς με μικρά παιδιά, οι οποίοι αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση των αδειών Ειδικού Σκοπού έχουν στερηθεί μεγάλο μέρος της κανονικής ετήσιας άδειάς τους.

Τα εργατικά σωματεία και οι εργατικές κινήσεις που υπογράφουμε το κείμενο θεωρούμε ότι τα μέτρα που έλαβε η και λαμβάνει η Πολιτεία για την προστασία της κοινωνίας από την διασπορά της πανδημίας δεν πρέπει να βαρύνουν τους εργαζόμενους γονείς ή τους εργαζόμενους γενικότερα.

Η προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό, σε πανεθνική κλίμακα, πρέπει να αποτελεί ευθύνη που βαραίνει την Πολιτεία συνολικά και όχι ατομικά τον κάθε πολίτη και πολύ περισσότερο την εργαζόμενη μητέρα.

Ζητάμε:

·         Μπροστά στο ενδεχόμενο νέων μέτρων, εξαιτίας των δυσμενών εξελίξεων σχετικά με την πανδημία να υπάρξει νομοθετική πρόνοια ώστε να μην επιβαρυνθούν ξανά οι γονείς που θα κάνουν χρήση των αδειών Ειδικού Σκοπού.

·         Να ακυρωθούν αναδρομικά οι αντικοινωνικές και αντεργατικές διατάξεις των Π.Ν.Π. (ΦΕΚ A_55_11-3-2020, άρθρο 5) που στερούν τους εργαζόμενους γονείς από την κανονική ετήσια άδειά τους. Να μη στερείτε καμιά εργατική οικογένεια την άδεια αναψυχής.

·         Να ακυρωθούν οι διατάξεις (ΔΙΔΑΔ/Φ.69/118/οικ. 11134) που υποχρεώνουν τους γονείς να αναπληρώσουν το μειωμένο ωράριο που έκαναν χρήση λόγω των μέτρων για την πανδημία (μη λειτουργία του «ολοήμερου», κλπ.) , και να μην αναγκαστούν να εργαστούν 10, 12 ή παραπάνω συνεχείς ώρες σε ημερήσια βάση.

·      Να ληφθεί ουσιαστικότερη και συστηματικότερη πρόνοια για τους εργαζόμενους που συνοικούν με άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ώστε να μην εξωθούνται στην πράξη, στην εξάντληση της κανονικής άδειας τους, προκειμένου να προστατεύσουν τους συνοικούντες, όπως συνέβη στην πράξη την προηγούμενη περίοδο.

Υπογραφές: Ο Πρόεδρος του Δ.Σ., Αβραμίδης Κώστας, η Γενική Γραμματέας του Δ.Σ., Μαρία Πέτρου.