Σουδάν: Μια πρώτη νίκη της Γενικής Απεργίας μετά τη σφαγή

Σουδάν
Μια πρώτη νίκη της Γενικής Απεργίας
μετά τη σφαγή

Μετά από τρεις μέρες απονέκρωσης της οικονομικής ζωής της χώρας, και με τους παραστρατιωτικούς να αδυνατούν να επιχειρήσουν στο Χαρτούμ αντίστοιχες θηριωδίες με αυτές που διέπραξαν την περασμένη βδομάδα λόγω της αλλαγής τακτικής των επαναστατών, μια πρώτη -αβέβαιη- νίκη αυτής της απεργίας επιτεύχθηκε. Την νύχτα Τρίτης προς Τετάρτη 12 Ιουνίου ο Αιθίοπας διαμεσολαβητής Μαχμούντ Ντριρ ανακοίνωσε την επικείμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με την σουδανική χούντα να υπόσχεται την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, υπό τον όρο την λήξη της απεργίας. Όντως, λίγες ώρες αργότερα η Συμμαχία για Δημοκρατία και Αλλαγή ανακοίνωσε την αναστολή της απεργίας, καλώντας όμως τον λαό του Σουδάν να βρίσκεται σε ετοιμότητα για επανέναρξη της απεργίας και του κινήματος πολιτικής ανυπακοής ανά πάσα στιγμή.
Δεν είναι ακόμα γνωστό πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις εκ νέου. Η χούντα σιγεί επί του θέματος (πέρα από την επιμονή της να έχει την πλειοψηφία -έστω οριακή- στη μεταβατική κυβέρνηση), αλλά το συντονιστικό των επαναστατών έχει θέσει τους εξής όρους για να επιστρέψει στον διάλογο: αποχώρηση του στρατού από τους δρόμους, διεθνής διερεύνηση της σφαγής της καθιστικής διαμαρτυρίας και όλων των δολοφονιών, απελευθέρωση όλων των κρατουμένων, επαναλειτουργία του διαδικτύου, ελευθερία τύπου και ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για την σφαγή της περασμένης βδομάδας από το Προσωρινό Στρατιωτικό Συμβούλιο. Αναμένεται ακόμα η αντίδραση της χούντας σε αυτά τα αιτήματα.
Θλιβερός απολογισμός της απεργίας, τέσσερις νεκροί στο Χαρτούμ και τουλάχιστον εννιά στο χωριό αλ Νταλίτζ στο Νταρφούρ. Οι μειονότητες του Νταρφούρ υπήρξαν από τους κύριους στόχους της καταστολής της επανάστασης, τόσο από το καθεστώς αλ Μπασίρ (που διέπραττε και την γενοκτονία στο Νταρφούρ από το 2003) όσο και από την διάδοχη χούντα. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με πρόσφατη καταγγελία της Διεθνούς Aμνηστίας η γενοκτονία στο Νταρφούρ συνεχίζεται αμείωτη, κυρίως από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (μετεξέλιξη των παραστρατιωτικών ομάδων Τζαντζαουίντ) που διέπραξαν και την σφαγή της καθιστικής διαμαρτυρίας, με τουλάχιστον 45 χωριά να έχουν αφανιστεί μερικώς ή ολοσχερώς από τον χάρτη μόνο τον τελευταίο χρόνο.
Marius V.