Tώρα εργασία από το σπίτι χωρίς απώλεια μισθού!

Μέσα στη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας και ολόκληρο τον κόσμο είδαμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να εξαγγέλει το ένα μέτρο μετά το άλλο. Ουδεμία εντύπωση κάνει βεβαίως ότι αντί να ανατεθεί ο συντονισμός της πρόληψης και του περιορισμού της πανδημίας σε ομάδα ειδικών επιστημόνων δόθηκε στην ΓΑΔΑ και τον αρχιπραίτωρα Χρυσοχοΐδη – έτσι κι αλλιώς η μόνη απάντηση που έχει για οποιοδήποτε πρόβλημα η ΝΔ είναι καταστολή και αστυνομοκρατία.
Όμως, τεράστια εντύπωση κάνει το γεγονός ότι από το ορθό μέτρο της παύσης λειτουργίας δημοσίων χώρων, σχολείων, κέντρων διασκέδασης, επιχειρήσεων επισιτισμού, κ.τ.λ. έχει εξαιρεθεί σιωπηρά ένας κλάδος που θα έπρεπε να είναι ο πρώτος που κλείνει: τα τηλεφωνικά κέντρα.
Οι συνθήκες εργασίας γνωστές. Πέρα από τα εξοντωτικά ωράρια και την ασφυκτική πίεση για “μεγαλύτερη παραγωγικότητα”, αυτό που μας αφορά άμεσα όχι μόνο ως εμάς τους εργαζόμενους αλλά και το σύνολο της κοινωνίας είναι ότι στους χώρους εργασίας μας συνυπάρχουμε με εκατοντάδες ή και χιλιάδες συναδέλφους σε κάθε κτήριο, συνωστιζόμενοι ανά δεκάδες σε αίθουσες όπου στην καλύτερη των περιπτώσεων έχουμε μόλις τριάντα εκατοστά απόσταση από τους διπλανούς μας. Το φαινόμενο να αρρωσταίνει κάποιος με μια απλή ίωση και μέσα σε μερικές μέρες να έχουν αρρωστήσει αρκετοί συνάδελφοι του ίδιου τμήματος είναι τόσο συχνό που δεν του δίνει κανένας σημασία. Όμως, μέσα στις παρούσες συνθήκες, δεδομένης της υψηλής μεταδοτικότητας του SARS-CoV-2 ειδικά πριν εμφανιστούν συμπτώματα στους φορείς, οι χώροι και οι συνθήκες εργασίας μας αποτελούν άμεσο δημοσιονομικό κίνδυνο για όλη την κοινωνία.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Teleperformance Hellas, της μεγαλύτερης πολυεθνικής εταιρείας τηλεφωνικών και διαδικτυακών υπηρεσιών στην Ελλάδα, με πάνω από 8.500 εργαζόμενους από 91 εθνικότητες σε Αθήνα, Χανιά και Θεσσαλονίκη. Παρ’ ότι εξειδικεύεται ακριβώς στο αντικείμενο της απομακρυσμένης εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης για ένα μεγάλο εύρος πελατών σε ολόκληρο τον κόσμο (όπως Microsoft, Apple, Volkswagen, Facebook, Netflix, κ.τ.λ.) φαίνεται ότι “αδυνατεί” να στήσει τις απαραίτητες υποδομές για εργασία από το σπίτι προς αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού στους εργαζομένούς της και μέσω αυτών στην ευρύτερη κοινότητα. Για την διοίκηση της “TP” φαίνεται ότι μία φιάλη αντισηπτικό σε κάθε αίθουσα και αντικατάσταση του απλού καθαριστικού στις τουαλέτες με αντιμικροβιακό είναι προφύλαξη αρκετή. Θυσία όλα κι όλοι στον βωμό του κέρδους!

Απαιτούμε:
την άμεση αναστολή λειτουργίας όλων των τηλεφωνικών κέντρων στη χώρα και την μετάβαση σε μοντέλο εργασίας από το σπίτι για όσο καιρό αυτό είναι απαραίτητο για τον περιορισμό της πανδημίας, χωρίς καμμία περικοπή μισθού στους εργαζομένους.
την προστασία των υπαλλήλων άλλης υπηκοότητας, που επηρρεάζονται από την πολιτική μετανάστευσης, από κάθε απειλή απέλασης από την χώρα.
την κατάργηση όλων των ατομικών συμβάσεων εργασίας και την ένταξή όλων των εργαζομένων σε κοινή συλλογική σύμβαση, χωρίς καμμία περικοπή μισθού.

Καλούμε τους συναδέλφους εργαζομένους:
μην πτοείστε από τις απειλές των διοικήσεων, απευθυνθείτε στο σωματείο που υπάγεστε για στήριξη και ζητήστε παρέμβασή του – κανένας εργαζόμενος εκτός σωματείου.
συντονιστείτε με τους συναδέλφους σας και οργανώστε μαζική άρνηση εργασίας για προστασία της προσωπικής και δημόσιας υγείας.
μείνετε σπίτι και παλέψτε για το δικαίωμά σας στην εργασία από το σπίτι καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας.
Στηρίξτε το διαδικτυακό ψήφισμα συναδέλφων της Teleperformance σχετικά με τα τηλεφωνικά κέντρα: http://chng.it/HZP4tbyd4q

Υ.Γ.: Μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες η διοίκηση της Teleperformance υπέκυψε στις πιέσεις των εργαζομένων και την γενικότερη κατακραυγή (το διαδικτυακό ψήφισμα μάζεψε πάνω από τρεις χιλιάδες υπογραφές μέσα σε μία μέρα) και ξεκίνησε διαδικασίες για την μετάβαση σε μοντέλο εργασίας από το σπίτι. Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας να εργάζονται από το σπίτι τους.