ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΕΣΣΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΤΕ

Ο ΟΤΕ ως ελληνικό παράρτημα της Deutsche Telekom προσπαθεί να προσαρμοστεί όλο και καλύτερα στα αυστηρά γερμανικά πρότυπα, με υπόβαθρο φυσικά τα αδιέξοδα και την χρεωκοπία της ελληνικής οικονομίας. Σημειωτέον ότι η DT έχει έντονη δραστηριότητα τόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

 

Η αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ  ξεκίνησε το 2008 και αυτή τη στιγμή η DT  κατέχει σχεδόν το σύνολο των μετοχών του ΟΤΕ . Ο ΟΤΕ διαθέτει θυγατρικες εταιρίες επενοικίασης προσωπικού (ΟΤΕplus, ΟΤΕ Academy, E-value, Hellas Com ). Μετά την αποκρατικοποήση του ΟΤΕ έχουν  γίνει τα εξής:

Έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές «εθελούσιες εξόδοι» των παλιών εργαζομένων του ΟΤΕ .  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «Οτετζιδες»  ‘’ευχονται’’ να πληρούν τις προυποθέσεις για εθελούσια αφού έχουν φτάσει σε πολύ δύσκολη κατάσταση, τόσο λόγω της εντατικοποίησης των συνθηκών εργασίας όσο και των συνεχών αλλαγών των συνθηκών εθελουσίας (κατάργηση εφάπαξ ).

Συγχώνευση και κλείσιμο τμημάτων .

Αντικατάσταση εργαζομένων οτε  με σύγχρονους ενοικιαζόμενους σκλάβους από τη θυγατρική εταιρία κυρίως της OTEPLUS. Μισθοί από 460-660  περίπου ανάλογα με το τμήμα απασχόλησης και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργασίας. Προσλαμβάνονται για συγκεκριμένο έργο το οποίο πολλές φορές αλλάζει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ώστε  να μη βοηθάει στην απόκτηση προυπηρεσίας σε συγκεκριμένο αντικείμενο.
Συγχώνευση θυγατρικών Oteplus- Hellas com το 2013 (2 από τις μεγαλυτερες θυγατρικές επενοικίασης προσωπικού στον ΟΤΕ) .

Τηλεφωνικό κέντρο (13888) : Στον κρατικό ΟΤΕ τις θέσεις αυτές τις κάλυπταν φοιτητές, όμως  έγινε αντικατάσταση αυτών με «οτεπλασιτες» , με μέσο όρο  ηλικίας  25-30  και μισθό οι εξάωροι 360Ε και οι οκτάωροι 460Ε.  Εργαζόμενοι με πτυχία και με μεταπτυχιακά χωρίς φυσικά να αναγνωριστεί τίποτα από αυτά.  Η τεχνική υποστήριξη του 13888  βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε νέα αναδιοργάνωση, προσλήφθηκαν εργαζόμενοι από την e-value με χειρότερες ακόμα συνθήκες που εργάζονται στα κέντρα της Ν. Ιωνίας και του Ν. Ηρακλειου , ενώ 30 ατομα περίπου «Οτεπλασίτες» θα συνεχίζουν να δουλευουν στο τηλεφωνικό της Βικτώριας μέχρι τον Ιούνιο χωρίς να γνωρίζουν το μέλλον τους.

Δεν υπάρχει σωματείο για τους εργαζόμενους που εργάζονται στην ΟΤΕplus . Οι συνθηκες εργασίας εντατικοποιούνται συνεχώς , καθημερινά αξιολογούνται με στατιστικούς δείκτες που βγαίνουν ανάλογα με τους στόχους  του κάθε τμήματος. Οι εργαζόμενοι της OTEPLUS δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου  (εξάμηνες ή ετήσιες), τους αλλάζουν συνεχώς το έργο απασχόλησης , υπογράφουν συμβάσεις αρκετούς μήνες  μετά την ανανέωση τους , καλούνται να αλλάξουν ταμείο από ΙΚΑ σε ΤΑΥΕΚΩ για να βουλώσουν τις τρύπες των ταμείων λόγω των εθελουσιών εξόδων , ενώ έχουν κρατήσεις στο μισθό τους για την κάλυψη  του εφαπαξ των τωρινών συνταξιούχων.  Οι μισθολογικές τους απολαβές είναι κατά πολύ κατώτερες από  αυτές των  «παλιών» εργαζομένων του ΟΤΕ , την στιγμή που οι γραφειοκράτες της ομοσπονδίας ΟΜΕ –ΟΤΕ τάζουν ότι θα μειώσουν αυτό το μισθολογικό χάσμα πατώντας στην μείωση των μισθών των «παλιών» εργαζομένων που θα υπάρξει από τέλος του 2014.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί η αυτοκτονία εργαζόμενου που βρισκόταν σε εθελούσια έξοδο και αυτοπυρπολήθηκε μέσα σε εγκαταστάσεις του ΟΤΕ (Κατανεμητής) στην Κύμη όπου εργαζόταν μέχρι πρόσφατα.