ΣΕ ΝΕΑ ΦΑΣΗ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Σε νέα οξύτερη φάση έχει μπει η παγκόσμια σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ, τις Ε.Ε και τη Ρωσία, μετά το συντριπτικά πλειοψηφικό αποτέλεσμα (96,7%) του δημοψηφίσματος της Κυριακής 16 Μάρτη υπέρ της απόσχισης της χερσονήσου από την Ουκρανία και την επακόλουθη υπογραφή της συμφωνίας ένωσης του «ανεξάρτητου κράτους της Κριμαίας» με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

 

Οι απειλές και οι ψευτοκυρώσεις του αμερικάνικου και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού ενάντια στην Κυβέρνηση Πούτιν και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Κριμαίας, η παγκοσμίων διαστάσεων υποκρισία της καταδίκης του «παράνομου δημοψηφίσματος», ενός δημοψηφίσματος αποτέλεσμα της ίδιας της προκλητικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο πλευρό της νέας «μεταβατικής κυβέρνησης» των ανδρεικέλων τους στο Κίεβο, δείχνουν την κρίση στις τάξεις του ιμπεριαλισμού.

Την εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα και την συνθήκη προσάρτησης ακολούθησαν στρατιωτικά επεισόδια χαμηλής έντασης με την κατάληψη της έδρας του Ουκρανικού Ναυτικού στην Σεβαστούπολη και τη σύλληψη ουκρανών αξιωματούχων, από φιλο-ρώσους διαδηλωτές και ρώσους στρατιώτες. Ουσιαστικά η ακροδεξιά κυβέρνηση στο Κίεβο, έχοντας επιστρατεύσει «προληπτικά» 40000 εφέδρους και έχοντας τη στήριξη του ΝΑΤΟ,  στέκεται αδύναμη, προς το παρόν, να απαντήσει στρατιωτικά στη Ρωσία.

Στην Κριμαία και την Ουκρανία  δεν είναι απλώς  η κρατική κυριαρχία μιας χώρας που αμφισβητείται: κλονίζονται οι διεθνείς σχέσεις ιμπεριαλιστικής επικυριαρχίας που διαμόρφωσαν ΗΠΑ και Ε.Ε για να προωθήσουν το σχέδιο διαμελισμού, αποικιοποίησης και υπερ-εκμετάλλευσης του πρώην σοβιετικού χώρου. Ο κρίκος της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας που εσπασε τον Οκτώβρη του 1917 δεν έχει συγκολληθεί παρά μόνο τεχνητά και εύθραστα  μετά το 1989-91, για αυτό και τώρα διαλύεται κάτω από την πίεση της καπιταλιστικής κρίσης  στην Ευρώπη και παγκόσμια. Οι συνέπειες που έχει πάλι  η ίδια αυτή σύγκρουση πάνω στην  παγκόσμια καπιταλιστική κρίση δεν πρέπει να υποτιμηθούν, ιδιαίτερα καθώς ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες με δάνεια στην Ουκρανία και την υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη και Ρωσία της τάξης του 1,4 τρις ευρώ. 

Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση του 2007-2014, έχει αποκαλύψει την σαθρότητα της κρατικής οντότητας-φούσκας που στήθηκε στην Ουκρανία για να παλινορθώσει τον καπιταλισμό. Η κατάρρευσή της έχει οδηγήσει στην πραξικοπηματική τερατογέννηση της «μεταβατικής Κυβέρνησης του Κιέβου» (συνασπισμός φασιστών, ακροδεξιών και φιλελεύθερων υπό την αιγίδα του ιμπεριαλισμού). Η αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, ανακινεί αποσχιστικές τάσεις σε όλη την περιοχή, ανάβοντας το φυτίλι στην μπαρουταποθήκη των γεωπολιτικών, οικονομικών, πολιτικών και ιστορικών αντιφάσεων ολόκληρης της Ευρώπης. Τώρα περισσότερο παρά ποτέ χρειάζεται διεθνιστικός αγώνας για τη μόνη βιώσιμη λύση, την ανεξάρτητη ενιαία Σοβιετική Ουκρανία, στο πλαίσιο των Σοσιαλιστικών Πολιτειών της Ευρώπης. Για την επίτευξη αυτού του ζωτικού στόχου θα συζητήσει και η 2η Εργατική Ευρωμεσογειακή Συνδιάσκεψη στην Αθήνα, στις 29 και 30 Μάρτη.

Ε.Α