Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών, ενάντια στο αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως, πραγματοποιούνται σήμερα και τις επόμενες μέρες στην Αθήνα και πανελλαδικά.

Την Δευτέρα 1 Ιουνίου, γίνεται διαδήλωση με συγκέντρωση στις 19:00 στα Προπύλαια και πορεία προς τη βουλή. Την Τετάρτη 3 Ιούνη είναι η πανελλαδική μέρα δράσης για την Δημόσια Υγεία και Παιδεία. Την Πέμπτη και τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιούνται δράσεις ενάντια στο νομοσχέδιο στις συνοικίες. Την Τρίτη 9 Ιούνη γίνονται διπλές στάσεις εργασίας (απεργία στην πράξη) των ομοσπονδιών ΔΟΕ-ΟΛΜΕ και των σωματείων και νέα διαδήλωση στην Αθήνα στις 13:00 από τα Προπύλαια προς βουλή και μέγαρο Μαξίμου. Την Τετάρτη 10 Ιούνη, πιθανή ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, διαδήλωση από Προπύλαια στις 13:00. Τα πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών καλούν σε σύσκεψη συντονιστικού αγώνα για την συνέχιση της απεργίας την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Το ΕΕΚ-Τροτσκιστές έχει εκδώσει την παρακάτω ανακοίνωση με την οποία καλεί στις κινητοποιήσεις τους εκπαιδευτικούς, τη νεολαία, όλη την εργατική τάξη.

Ανακοίνωση του ΕΕΚ-Τροτσκιστές

Όχι στο νομοσχέδιο διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης

Κάτω η υπουργός και η δεξιά κυβέρνηση

Το ΕΕΚ-Τροτσκιστές καταγγέλλει την υπουργό Κεραμέως της δεξιάς κυβέρνησης για το νομοσχέδιο που προωθεί για ψήφιση στην βουλή εντός του πρώτου δεκαήμερου του Ιούνη. Πρόκειται για μια κοινοβουλευτική διαδικασία η οποία γίνεται παρά και ενάντια στην άρνηση των δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών και των συλλόγων τους σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, να δεχτούν αυτό το αντι-εκπαιδευτικό έκτρωμα.

Η Κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει και να επεκτείνει την ρήξη με την δημόσια εκπαίδευση για τη διάλυσή της, μια διαδικασία που άρχισε επί κυβερνήσεων Σύριζα και τώρα οδηγείται σε νέα φάση. Στο κέντρο αυτής της διαδικασίας είναι η επέμβαση του υπό δεξιά ηγεσία αστικού κράτους στο σύνολο των κοινωνικών σχέσεων και διαδικασιών που συνιστούν τον πυρήνα της δημόσιας εκπαίδευσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την ανατροπή της χούντας. Με άξονα την κατεδάφιση όλων των μορφωτικών και εργασιακών κατακτήσεων και κυρίως εκείνων που επιτρέπουν την άσκηση οργανωμένης δράσης του εκπαιδευτικού κινήματος για την ανατροπή των αντι-εκπαιδευτικών μέτρων, η Κυβέρνηση προωθεί την μετατροπή του σχολείου και των πανεπιστημίων σε ζούγκλα ταξικού ανταγωνισμού και αποκλεισμού για τους μαθητές και εργασιακής δουλείας και απολύσεων για τους εργαζόμενους.

Έτσι, διαλύει τον ενιαίο χαρακτήρα του προγράμματος σπουδών, ως δυνάμει φορέα της επιστημονικής γνώσης και της καλλιτεχνικής ευαισθητοποίησης, καταλύει τον παιδαγωγικό ρόλο του εκπαιδευτικού και εγκαθιδρύει ένα καθεστώς αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα, ως μοχλό προώθησης των διαταγών του ΣΕΒ, του ΟΟΣΑ και της ΕΕ. Συγχρόνως διαμορφώνει ένα ιδεολογικό πλαίσιο απαλοιφής κάθε μοντέρνας πολιτισμικής αξίας διαμέσου της επαναφοράς των πειθαρχικών κανονισμών εσωτερικής λειτουργίας, της αναγραφής της διαγωγής των μαθητών στο απολυτήριο και πλήθος άλλων διατάξεων που φέρουν τη σφραγίδα του μετεμφυλιοπολεμικού κράτους της δεξιάς.  

Πρόκειται για ένα έκτρωμα, που αντανακλά το άθλιο πολιτικό ποιόν της ίδιας της Κεραμέως ως καριερίστριας του χρεοκοπημένου νεοφιλελευθερισμού και ντίλερ των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ομίλων και εταιρειών αλλά και την όλη άλυτη και σοβούσα κρίση αστικής εξουσίας μέσα από την οποία αυτή και η κυβέρνησή της ανέβηκαν στο σβέρκο του ελληνικού λαού. Το νομοσχέδιο είναι παραπροϊόν της αξεδιάλυτης, άλυτης και αλματωδώς τώρα αναπτυσσόμενης κοσμοϊστορικής κρίσης και χρεοκοπίας του παρακμασμένου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και όλων των κοινωνικών σχέσεων που στηρίζονταν πάνω του.  

Εν τω μέσω της πανδημίας, είναι χαρακτηριστικό ότι του νομοσχεδίου και συμπληρωματικά προς αυτό, προηγήθηκε η ψήφιση της (ν)τροπολογίας για την “τηλεκπαίδευση-τηλεργασία”, η εφαρμογή της οποίας όπως έχει καταγγελθεί, εγκαθιστά έναν μηχανισμό καταστολής, διάλυσης της παιδαγωγικής σχέσης εκπαιδευτικού-μαθητών, οδηγώντας μέσα από την υποκατάσταση του αναντικατάστατου εκπαιδευτικού, με τα μέσα της ηλεκτρονικής ψευδό-διδασκαλίας, στις απολύσεις εκπαιδευτικών.  

Συγχρόνως, το άνοιγμα των σχολείων χωρίς την πλήρωση στοιχειωδών όρων προστασίας των εργαζόμενων και της νεολαίας από την πανδημία, δίνει το στίγμα του επικίνδυνου χαρακτήρα της πολιτικής αθλιότητας της Κυβέρνησης του Κούλη, ενάντια σε κάθε έννοια κοινωνικής συναίσθησης, πρόνοιας και αλληλεγγύης.

Μπροστά στα κατάπτυστα αυτά σχέδια και αποφάσεις μιας αντιδραστικής Κυβέρνησης, είναι τώρα η ώρα εκπαιδευτικοί, νεολαία, εργαζόμενοι και άνεργοι εργάτες, όλος ο λαός, να εξεγερθούν σε κάθε χώρο δουλειάς, σπουδής και κυρίως στις συνοικίες. Το ΕΕΚ-Τροτσκιστές, υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις των συλλόγων εκπαιδευτικών Π.Ε. και ΕΛΜΕ, καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους, ανοίγοντας το δρόμο στην αναμέτρηση με την Κυβέρνηση του κράτους του κεφαλαίου και τους συνδικαλιστικούς μηχανισμούς τους. Τώρα είναι η ώρα για την πραγματοποίηση μιας ταξικής πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης, με προμετωπίδα τα αιτήματα της δημόσιας δωρεάν Παιδείας και της μόνιμης σταθερής δουλειάς για όλο το λαό, ανεξαρτήτως καταγωγής και προέλευσης, σε άμεση σύνδεση με τους αγώνες που γίνονται από τους υγειονομικούς, τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, τους καλλιτέχνες, τους πρόσφυγες που κινητοποιούνται ενάντια στις εξώσεις. Όλοι στους δρόμους για την δημόσια δωρεάν παιδεία! Κάτω η Κυβέρνηση, το αστυνομικό κράτος και το κεφάλαιο!  

31/5/2020

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ-ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ

(για επικοινωνία: eek@ath.forthnet.gr, neaprooptiki.gr)