Την Τετάρτη, 18.1.2023, στις 4 το απόγευμα, θα εκδικαστεί από το 8ο Πειθαρχικό Τμήμα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (Δ.Σ.Α.) η αναφορά της Νομικής Συμβούλου του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης, Προσανατολισμού και Επαγγελματικών Προσόντων (Ε.Ο.Π.Π. Ε.Π.) εναντίον της δικηγόρου Αντωνίας Λεγάκη. Η Αντωνία Λεγάκη, γνωστή μαχόμενη δικηγόρος στο πλευρό του κινήματος των εργαζομένων και καταπιεσμένων, διώκεται, διότι υπερασπίστηκε εντολείς της. Mάλιστα, η πλειοψηφία του Δ.Σ.Α., που αγνοεί πλήθος αντιδικονομικές ενέργειες μελών του, όπως π.χ. τον απεχθή φασιστικό χαιρετισμό του δικηγόρου του καταδικασμένου ναζιστή Λαγού, Κ. Πλεύρη, στην περίπτωση της Αντωνίας Λεγάκη έδειξε περισσή βιασύνη επισπεύδοντας τη διαδικασία.

Με ανακοίνωσή του ο συνήγορος υπεράπισής της Κώστας Παπαδάκης αναφέρει:

Την Τετάρτη, 18.1.2023 και ώρα 16:00 θα εκδικαστεί μετά από αναβολή από το 8ο Πειθαρχικό Τμήμα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (Δ.Σ.Α.) η αναφορά της Νομικής Συμβούλου του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης, Προσανατολισμού και Επαγγελματικών Προσόντων (Ε.Ο.Π.Π. Ε.Π.) εναντίον της δικηγόρου Αντωνίας Λεγάκη, η οποία ελέγχεται πειθαρχικά επειδή υπέγραψε ως πληρεξούσια δικηγόρος Εξώδικο εντολέων της (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Κέλευθος») με την οποία οι τελευταίοι διαμαρτύρονταν προς τον Οργανισμό για την διετή καθυστέρηση πιστοποίησης της άδειας λειτουργίας του συνεταιριστικού φροντιστηρίου τους εισπράττοντας κάθε φορά που διαμαρτύρονταν την απάντηση ότι είναι ΚοινΣΕπ και η λειτουργία του δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στα εμπορικά φροντιστήρια αποδίδοντάς την σε πιθανή υπαιτιότητα της Νομικής Συμβούλου, χωρίς να την κατονομάζουν.

Παρά το γεγονός ότι οι εντολείς της Αντωνίας Λεγάκη είχαν αναλάβει προ πολλού δημόσια την ευθύνη του περιεχομένου του εξωδίκου η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της εκδίκασης, αφού και η εγκαλούσα δικηγόρος εμμένει στην αναφορά της, την οποία μάλιστα κλιμακώνει για την επίτευξη πειθαρχικής καταδίκης της Α. Λεγάκη ανοίγοντας τον δρόμο και για ό,τι άλλο προκύψει.

Η πειθαρχική δίωξη της αγωνίστριας δικηγόρου Αντωνίας Λεγάκη ορθά αντιμετωπίζεται από την κοινωνία ως μια απειλή που δεν περιορίζεται στο πρόσωπό της, αλλά απειλεί συνολικά την υπερασπιστική δικηγορία, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που αυτή εκφράζει και θέτει σε όλους μας, δικηγόρους και μη, επιτακτικά το καθήκον υπεράσπισης της.

Εχοντας υπ’ όψη τους όλα τα παραπάνω, σωματεία, συλλογικότητες, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις από όλη τη χώρα, η κοινωνία των αγώνων τάχθηκε στο πλευρό της Αντωνίας Λεγάκη, όπως έδειξαν στις 19.10.2022 και στις 30.11.2022 με

την μαζική και δυναμική παρουσία τους στα γραφεία του ΔΣΑ, αλλά και με εκατοντάδες ανακοινώσεις και ψηφίσματα συμπαράστασης και είναι βέβαιο ότι θα ξαναδώσουν το παρόν.

Αθήνα, 13.1.2023
Ο Συνήγορος Υπεράσπισης
Κώστας Παπαδάκης