• MTL (Φινλανδία)
  • Opción Obrera (Βενεζουέλα)
  • ROR (Γαλλία)
  • Sardenia Rossa (Σαρδηνία)
  • Κώστας Παπαδάκης (Ελλάδα)
Το 18ο συνέδριο του ΕΕΚ πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 8 έως τις 11 Δεκεμβρίου 2022. Η εναρκτήρια συνεδρίαση έγινε δημόσια στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ με εισήγηση του σ. Σάββα Μιχαήλ, γενικού γραμματέα της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής, η οποία μεταδίδονταν και διαδικτυακά. Παρευρέθηκαν σύντροφοι από το ΝΑΡ και από την ΟΚΔΕ–Σπάρτακος, οι οποίοι απηύθυναν προφορικό συντροφικό χαιρετισμό. Ο σύντροφος Κώστας Παπαδάκης (ποινικολόγος, μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) απηύθυνε γραπτό χαιρετισμό, που διαβάστηκε στο συνέδριο. Εδώ δημοσιεύουμε τους χαιρετισμούς από την MTL (Φινλανδία), Opción Obrera (Βενεζουέλα), ROR (Γαλλία), Sardenia Rossa (Σαρδηνία) και του Κώστα Παπαδάκη από την Ελλάδα.

Μήνυμα από την MTL (Marxilainen Työväenliitto Μαρξιστική Εργατική Ένωση – Φινλανδία)

Αγαπητοί σύντροφοι του EEK!

Τα μέλη της Μαρξιστικής Εργατικής Ένωσης χαιρετίζουν το 18ο ετήσιο συνέδριό σας και σας εύχονται καλή επιτυχία στις σημαντικές μέρες των εργασιών του, μεταξύ 8 και 11 Δεκεμβρίου.

Η πολιτική κατάσταση στη Φινλανδία και τη Σουηδία επίσης άλλαξε πολύ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Έχει συμβεί μια τεράστια μετάβαση στα δεξιά, η οποία έχει κατηγοριοποιήσει τη Φινλανδία μαζί με την Πολωνία και τις άλλες χώρες της Βαλτικής.

Οι κυρώσεις των δυτικών καπιταλιστικών κρατών κατά της Ρωσίας έχουν πλήξει περισσότερο, με τον πιο έντονο τρόπο τις παλιές καπιταλιστικές οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης. Οι μεγαλύτερες χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία υποφέρουν από το δικό τους μποϊκοτάζ κατά της Ρωσίας λόγω της έλλειψης φθηνής ενέργειας, και ο χειμώνας δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Υπάρχει διχασμός μεταξύ των δυτικών καπιταλιστών, αυτών που ονειρεύονται την κατάπαυση του πυρός και των άλλων, που θέλουν τη συνέχιση του πολέμου μέχρι την τελική ήττα της Ρωσίας.

Από αυτή την άποψη, η Ουκρανία, η Πολωνία, οι χώρες της Βαλτικής και η Φινλανδία πλαισιώνουν ένα γεωγραφικό μέτωπο χωρών, οι οποίες θέτουν ως στόχο την πλήρη καταστροφή της Ρωσίας ως κυρίαρχου κράτους. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ φέρνει τη Σουηδία και τη Φινλανδία πιο σφιχτά στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και μετατρέπει τη Βαλτική Θάλασσα σε μια εσωτερική λίμνη του ΝΑΤΟ. Για να γίνουν δεκτές ως νέα κράτη-μέλη, οι δύο χώρες χρειάζονται την επικύρωση όλων των άλλων μελών του ΝΑΤΟ. Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από την Ουγγαρία και την Τουρκία.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υποχωρούν στις απαιτήσεις του Ερντογάν απελαύνοντας έναν τεράστιο αριθμό Κούρδων προσφύγων, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη το καθεστώς του ασύλου. Η νέα δεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας ξεκίνησε αυτή τη βρώμικη δουλειά. Ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον το τράβηξε ακόμη περισσότερο λέγοντας ότι το καθεστώς που έχει ήδη δοθεί στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ήταν λάθος. Προφανώς στη Σκανδιναβία η αστική τάξη επέλεξε τους Παλαιστίνιους ως επόμενο θύμα και τον Σιωνισμό για να χαϊδέψει τον Ερντογάν. Αυτή η επίθεση κατά των προσφύγων είναι μια επίθεση εναντίον της εργατικής τάξης και των δύο χωρών. Είναι καθήκον μας να ενώσουμε το προλεταριάτο ενάντια στον καπιταλισμό πέρα από εθνικότητες ή άλλους διαχωρισμούς. Είναι γραμμένο στο πρόγραμμά μας.

Ας οργανώσουμε μαζί την παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση, προτού η τελευταία ταξική κοινωνία στην ιστορία καταστρέψει τη ζωή και τον πολιτισμό. Ας αγωνιστούμε για ένα αταξικό κοινωνικό σύστημα ελευθεριακού κομμουνισμού.

  • Ζήτω η παγκόσμια επανάσταση
  • Ζήτω το 18ο συνέδριο του EEK

7/12/2012
Εκ μέρους της Μαρξιστικής Εργατικής Ένωσης
Με διεθνιστικούς τροτσκιστικούς χαιρετισμούς
Δημήτρης Μιζάρας, Πρόεδρος

Μήνυμα στο ΕΕΚ από την Opción Obrera (Βενεζουέλα)

Προς τους Συντρόφους και τους καλεσμένους του 18ου συνεδρίου του ΕΕΚ της Ελλάδας:

Στην Αμερική, ο φασισμός του Τραμπ και του Μπολσονάρο απορρίπτεται ως επί το πλείστον, καθώς και η κυριαρχία των παραστρατιωτικών και η διακίνηση ναρκωτικών στην Κολομβία. Στη Βενεζουέλα, ο Μπάιντεν αναγκάζεται να αναγνωρίσει και να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση του Μαδούρο, επιστρέφοντας 3 δισεκατομμύρια δολάρια, όχι περισσότερο από το 10% αυτών που κατασχέθηκαν (κλάπηκαν) από τον ιμπεριαλισμό και εξουσιοδοτεί την επιχείρηση CHEVRON να εκμεταλλευτεί το πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Ο ιμπεριαλισμός μέσω του ΝΑΤΟ και του πολέμου του απέτυχε εναντίον της Ρωσίας και δεν μπορεί να σταματήσει την εμπορική πρόοδο της Κίνας στην παγκόσμια αγορά, τις δύο καπιταλιστικές χώρες που προέρχονται από την απαλλοτρίωση του κεφαλαίου.

Επιπλέον, η απειλή της απεργίας των σιδηροδρομικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί και η απεργία στη Foxconn, το μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Κίνα, είναι ρόγχοι του καπιταλισμού που βασίζεται στη δυστυχία των εργαζομένων μέσω των πολεμικών προϋπολογισμών και της οικονομικής κρίσης.

Όλα αυτά είναι τόσο σοβαρά όσο και η ανάγκη ανοικοδόμησης της Τέταρτης Διεθνούς. Στην Ελλάδα, το ΕΕΚ, στο 18ο συνέδριό του, και το Διεθνές Σοσιαλιστικό Κέντρο Κριστιάν Ρακόβσκι κατανοούν, ίσως καλύτερα από τον καθένα την ανάγκη και την ευκαιρία να θέσουν τα θεμέλια του Διεθνούς Κόμματος της Επανάστασης.

Με τεταρτοδιεθνιστικούς χαιρετισμούς και με μεγάλες προσδοκίες για τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης της 8–11 Δεκεμβρίου 2022.

Η Τέταρτη Διεθνής πρέπει να δημιουργηθεί πριν κλιμακωθεί ο πόλεμος.

Opción Obrera από τη Βενεζουέλα

Μήνυμα από την ROR (Renaissance Ouvrière Révolutionnaire Επαναστατική Εργατική Αναγέννηση Γαλλία)

Παρίσι, Γαλλία, 29 Νοέμβρη 2022

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι του ΕΕΚ.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την αδελφική μας κομμουνιστική και διεθνιστική υποστήριξη για την επιτυχία του 18ου Συνεδρίου σας και για τους αγώνες σας.

Το προλεταριάτο σε όλο τον κόσμο υφίσταται μια άνευ προηγουμένου επίθεση από την αστική τάξη, συγκρίσιμη μόνο με την άνοδο του φασισμού στις δεκαετίες του ’20 και του ’30 του περασμένου αιώνα και την περίοδο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά σήμερα, εκτός από τη νέα διαδικασία φασιστικοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη και τις προετοιμασίες για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπάρχουν επίσης τα προβλήματα που προκαλεί η λεηλασία του πλανήτη μας από τον καπιταλισμό και (μοναδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας) η πιθανή εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους.

Αλλά απέναντι στις δυνάμεις θανάτου της αστικής κοινωνίας και του καπιταλισμού της στέκονται οι δυνάμεις της ζωής που είναι η αντίσταση στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, οι απεργίες, οι διαδηλώσεις και τώρα η εμφάνιση νέων μορφών πάλης.

Πράγματι, οι αγώνες των εργατικών και λαϊκών τάξεων πολλαπλασιάζονται στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων του καπιταλισμού, σε χώρες όπου ο καπιταλισμός κυριαρχεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και όπου η εργατική τάξη είχε καταστεί παθητική (Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ…). Στα κέντρα, όπως και στις περιφέρειες, η οργάνωση των κοινωνιών μας από την αστική τάξη έρχεται σε ευθεία αντίφαση με τις ζωτικές ανάγκες της ανθρωπότητας. Ο επείγων χαρακτήρας της κατάργησης και της υπέρβασης αυτής της μορφής οργάνωσης είναι ολοένα και πιο σαφής. Εναπόκειται στους επαναστάτες κομμουνιστές και διεθνιστές ακτιβιστές να κάνουν γνωστές τις λύσεις που εμείς από κοινού υποστηρίζουμε σε μαζική κλίμακα.

Αυτό είναι το μεγάλο καθήκον που έχετε θέσει στον εαυτό σας στην Ελλάδα: να νικήσετε τις δυνάμεις του θανάτου και να δώσετε μέλλον στην ανθρωπότητα. Στεκόμαστε δίπλα σας, όπως και οι επαναστάτες ακτιβιστές σε άλλες χώρες.

Ζήτω η νέα παγκόσμια προλεταριακή επανάσταση! Ζήτω η νέα Παγκόσμια Δημοκρατία των Σοβιέτ!

Για το ROR, Παρίσι, 29 Νοεμβρίου 2022

Από αριστερά: Σάββας Μιχαήλ, Σωτήρης Παπαδημητρίου
και ο σύντροφος Παύλος Αντωνόπουλος από το ΝΑΡ.

Χαιρετισμός από την Κόκκινη Σαρδηνία – Sardenia Rossa στο Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα για το 18ο Συνέδριό του

Το κόμμα σας έχει την τιμή ότι έθεσε το στρατηγικό ζήτημα της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Ρωσία, μια χώρα όπου η καπιταλιστική παλινόρθωση δεν έχει ολοκληρωθεί, στον αγώνα για τον προσανατολισμό των πιο πρωτοπόρων τμημάτων της διεθνούς εργατικής τάξης.

Οι Ευρωμεσογειακές Διασκέψεις, που οργανώθηκαν από εσάς και το Κέντρο Ρακόφσκι, από το 2014, ξεκίνησαν στο εργατικό και σοσιαλιστικό κίνημα των ιμπεριαλιστικών χωρών της Δυτικής Ευρώπης την πρωτοβουλία υποστήριξης στους εξεγερμένους του Ντονμπάς ως άξονα δύο εκρηκτικών τάσεων: 1) η πρώτη λαϊκή απάντηση στο πραξικόπημα του ΝΑΤΟ στο Κίεβο, εμπροσθοφυλακή της (ιμπεριαλιστικής) επιθετικότητας. 2) ο προλεταριακός αγώνας ενάντια στο παλινορθωτικό πολιτικό καθεστώς! Η ιστορία επέστρεψε εκεί απ’ όπου ξεκίνησε!

Πραγματοποιήσατε έναν αυστηρό αγώνα ενάντια στις σέκτες της άκρας αριστεράς, οι οποίες, με το άλλοθι των μπορντιγκιστικών, εργατίστικων και τέλος μεταμοντέρνων τελετουργικών, έκρυψαν την αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Ρωσία, στην οποία διακυβεύεται το μέλλον της ανθρωπότητας.

Η ιστορία της ταξικής πάλης στην Ουκρανία, τη Ρωσία και την Ευρώπη θα είχε πάρει διαφορετικό δρόμο αν το εργατικό και σοσιαλιστικό κίνημα στη Δυτική Ευρώπη είχε ακολουθήσει τον δρόμο που υπέδειξαν οι Ευρωμεσογειακές Διασκέψεις.

Αγαπητοί σύντροφοι και αγαπητές συντρόφισσες, είμαστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα του συνεδρίου σας θα δυναμώσουν τις πρωτοπορίες της εργατικής τάξης για το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών με την άπληστη, άχρηστη και θρασύτατη καπιταλιστική τάξη!

Επιτυχία στις εργασίες σας.

Οζιέρι 5-12-2022
Κόκκινη Σαρδηνία

Χαιρετισμός του σ. Κώστα Παπαδάκη

Το 18ο Συνέδριο του Ε.Ε.Κ. πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη για την εξέλιξη του ίδιου του καπιταλισμού συγκυρία στην Ελλάδα και στον κόσμο, καθώς η μία κρίση προστίθεται στην άλλη και η αδυναμία αντιμετώπισης ή έστω διαχείρισής τους είναι ολοφάνερη. Ίδια δυστυχώς είναι και η διαχρονική αδυναμία πολιτικής συγκρότησης και προοπτικής των κινημάτων που αντιμάχονται τις αστικές επιλογές, καθώς η ιδεολογικοπολιτική ανεπάρκεια και ο υποκειμενισμός δεν έχουν επιτρέψει την δημιουργία ενός αντικαπιταλιστικού αριστερού ενωτικού και υπερβατικού φορέα που να διεκδικήσει με αξιώσεις μια δυναμική παρέμβαση στους πολιτικούς συσχετισμούς με στόχο την ανατροπή τους στην κατεύθυνση του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού.

Τα βήματα που έγιναν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ανέδειξαν ένα ισχυρότατο κινηματικά, αλλά αδύναμο πολιτικά, ενιαίο αν και πολύμορφο χώρο στη ριζοσπαστική αριστερά, με αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό και σαφώς διακριτά χαρακτηριστικά από τον ρεφορμισμό και την κυρίαρχη αριστερά.

Το Ε.Ε.Κ. παρά την πεποίθηση ιδεολογικοπολιτικής του αυτάρκειας και τις επιτυχημένες συνδικαλιστικές, κοινωνικές και πολιτικές δραστηριότητες εξαίρετων και καταξιωμένων στους χώρους τους στελεχών του, συμπεριφέρθηκε όλα αυτά τα χρόνια με ωριμότητα και επίγνωση της ανάγκης ενότητας και υπέρβασης της πολιτικής στασιμότητας. Στάθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων και μετείχε σε εκατοντάδες κοινές πρωτοβουλίες. Στήριξε με διάφορους τρόπους τα σχετικά ενωτικά εγχειρήματα, όπως το ΜΕ.Ρ.Α. στο οποίο συμμετείχε μαζί με το Ν.Α.Ρ. και το Ε.Κ.Κ.Ε, παρά τις διαφορετικές τους αφετηρίες. Και σε δύο καθοριστικές εκλογικές αναμετρήσεις στήριξε την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, τον Ιούνιο 2012 με απλή κριτική στήριξη και τον Σεπτέμβριο 2015, με συγκρότηση κοινού εκλογικού συνδυασμού. Και οι δύο συνέβαλαν στη δημιουργία αναχώματος απέναντι στη σάρωση του χώρου αυτού από τις ρεφορμιστικές αυταπάτες. Ως μέλος της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. οφείλω να το αναγνωρίσω, όπως πολλές φορές στις εσωτερικές της διαδικασίες έχω κάνει. Τέλος δεν μπορώ να παραβλέψω ότι στάθηκε πάντα, ακόμα και με κίνδυνο, ανυποχώρητα στο πλευρό των θυμάτων της κρατικής καταστολής και της τρομοϋστερίας, στους αγώνες για την υπεράσπιση, προάσπιση, ανάκτηση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, στη δίκη για την καταδίκη της Χ.Α. και στη συμπαράσταση στα θύματα της ρατσιστικής, φασιστικής και αστυνομικής βίας, όπως η επιτυχημένη πρόσφατη εκδήλωση στη Λοκομοτίβα ανέδειξε.

Από όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι το Συνέδριό του δεν αφορά μόνο τα μέλη του, αλλά όλους όσους εμπλέκονται στον αγώνα για την κλιμάκωση των κινηματικών αντιστάσεων και την αναβάθμιση της αντικαπιταλιστικής προοπτικής τους.

Με τις σκέψεις αυτές λαμβάνω (αυτόκλητα είναι η αλήθεια, καθ’ όσον οι ανένταχτοι σπανίως καλούνται για τέτοιες αβρότητες) την τιμή να απευθύνω τον χαιρετισμό αυτόν στο Συνέδριό σας και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του, χαιρετίζοντας πρώτα και κύρια τη θετική σας συνεισφορά στο κίνημα και την καλή μας συνεργασία όπου απαιτήθηκε.

Αθήνα, 8.12.2022
Κώστας Παπαδάκης