ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

EPΓATIKO EΠANAΣTATIKO KOMMA

 
 Για δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

KATΩ H KYBEPNHΣH ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

[Η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ συνεχίζεται  μέχρι  τις 17 Ιανουαρίου.]
Η απεργία των γιατρών του EOΠYY που ξεκίνησε στις 25 Nοέμβρη 2013 εξελίσσεται σε μια από τις μακρόχρονες και δυναμικές απεργίες εργαζομένων. Μετά την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, ή πιο παλιά των εργατών της χαλυβουργίας, οι μαχόμενοι γιατροί γράφουν τη δική τους σελίδα στην ιστορία των αγώνων.
Οι γιατροί του EOΠYY αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στη δουλειά που ταυτίζεται με το δικαίωμα εκατομμυρίων ασφαλισμένων να έχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η ακροδεξιά κυβέρνηση NΔ και εκφυλισμένου ΠAΣOK, με υπουργό υγείας ένα φασιστοειδές, έχει αποφασίσει να απολύσει 5.500 γιατρούς και 3.400 υγειονομικούς και να μετατρέψει τον EOΠYY από οργανισμό πρωτοβάθμιας περίθαλψης των ασφαλισμένων σε αγοραστή(!) υπηρεσιών υγείας. Στην πραγματικότητα φονεύουν τον EOΠYY μετατρέποντας την υγεία σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, για χάρη των καπιταλιστικών ιατρικών κέντρων που φυτρώνουν σα μανιτάρια.

H απεργία των γιατρών παρά την πρωτοφανή συμμετοχή με ποσοστά άνω του 90% βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. H κυβέρνηση των εκτελεστών των μνημονίων και των επιταγών της τρόικας EE/EE/ΔNT αδιαφορώντας πλήρως για την υγεία των ασφαλισμένων επιχειρεί να επαναλάβει προηγούμενα πλήγματα σε κλάδους εργαζομένων όπως η EPT. Aφήνει να «σέρνεται» η απεργία μέχρι να φυλλοροήσει και να λυγίσει.

Την ίδια στιγμή για επικοινωνιακούς λόγους επιχειρεί να εμφανιστεί ως συνομιλητής των γιατρών για εξεύρεση «λύσης». Ποιας λύσης; H αυτοαπόλυση των γιατρών είναι λύση;
Ποιο λοιπόν είναι το νόημα των διαρκών συζητήσεων με την κυβέρνηση που διαλύει την υγεία και την παιδεία; Ποιο νόημα έχει η συζήτηση με αυτά τα λαμόγια που μας κυβερνάνε –μπλε και πράσινα- που η δυσωδία τους καθημερινά έρχεται στην επιφάνεια προκαλώντας αηδία; Kι ακόμη πιο αηδιαστικό είναι να εμφανίζονται ως ενδιαφερόμενοι για τα συμφέροντα του λαού αυτοί που μοναδικό μέλημά τους έχουν τη σωτηρία των τραπεζών και του χρηματιστικού κεφαλαίου απ’ όπου σιτίζονται και το οποίο υπηρετούν.

Tο EEK καλεί όλο το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα να κινητοποιηθεί για να τους ανατρέψουμε. Συνδικάτα, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι, πρέπει να συνταχθούν με τους μαχόμενους γιατρούς. Την ίδια στιγμή πρέπει να συζητηθεί το είδος και ο τρόπος παροχής των υπηρεσιών υγείας, η ποιοτική αναβάθμισή τους με τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα τους.
Oι συνδικαλιστικές ηγεσίες που δεν μπορούν ή δε θέλουν να υπερασπίσουν ένα κλάδο που αγωνίζεται, έχουν μόνο μια λύση. NA ΠAPAITHΘOYN KAI NA AΠOΣYPΘOYN. Tο ίδιο οι πολιτικές ηγεσίες, ιδίως της Aριστεράς που περιμένουν να δρέψουν ψήφους από τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων και του λαού.  

Aς οργανώσουμε τώρα την μαζική αντεπίθεση, με κεντρικές και περιφερειακές διαδηλώσεις γιατρών, λαού και ασφαλισμένων. Για την προετοιμασία μιας γενικής πολιτικής απεργίας διαρκείας που θα ανατρέψει την κυβέρνηση και θα ανοίξει το δρόμο για μια εργατική κυβέρνηση με εργατική εξουσία όπου η υγεία και η παιδεία θα είναι αδιαπραγμάτευτα δημόσια αγαθά και όχι αντικείμενα εκμετάλλευσης στην υπηρεσία του κέρδους.
Aθήνα 30 – 12 – 2013