ΣΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ

ΣΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ

 

Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, μέρα Μαγιού σε χάνω….

Μαυροφορεμένες γυναίκες περπατάνε ίσια μπροστά, η Φωτεινή τραγουδάει τον επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου, θρηνούν, θρηνούν τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την 1η Μαΐου του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Αγραφιώτης Αγησίλαος, παρών! Αϊβατζίδης Γεώργιος, παρών! Αλατζής Νικόλαος, παρών!… 

Το προσκλητήριο ξεκινάει, άντρες περνάνε, δηλώνουν το «παρών», σηκώνουν ψηλά το κεφάλι και κατευθύνονται πίσω από τη σιδερένια πόρτα και ύστερα ο κρότος και μετά σκοτάδι…

Δύο σκηνές από τη θεατρική παράσταση «Ο κύκλος των μάταιων πράξεων» που ανέβηκε στις 8 Οκτωβρίου 2017 και παρακολούθησαν πάνω από 1000 θεατές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Η παράσταση ήταν ένα οδοιπορικό της ζωής του κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη, από τη γέννησή του στην Προύσα της Μ. Ασίας μέχρι την εκτέλεσή του την Πρωτομαγιά του 1944.

Οι ιστορικές μνήμες, οι αγώνες και οι θυσίες των επαναστατών κομμουνιστών  συνδυάστηκαν με την πένα του Σπύρου Τζόκα (η παράσταση ήταν βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα) και τις εξαιρετικές υποκριτικές και σκηνοθετικές ικανότητες της θεατρικής ομάδας πείρα(γ)μα (Γιάννης Καρούνης, Ειρήνη Μελά, Αγγελική Κασόλα), μιας ομάδας ηθοποιών που δεν θεωρεί ότι το θέατρο ανήκει στα σαλόνια των λίγων αλλά στον κόσμο, γι’ αυτό το θέατρό της βγαίνει να συναντήσει το λαό, μιλάει για τα προβλήματα του λαού. Ασχολείται με το πολιτικό θέατρο και αυτός είναι ένας λόγος για να χαμογελάμε! Ξεχωριστή σημασία είχε η συμμετοχή στην παράσταση δεκάδων εθελοντών/ριών, των τραγουδιστριών Φωτεινής Βελεσιώτου, Νατάσας Τζαβέλλα-Παπαδοπούλου και Κατερίνας Κατσίγιαννη που ερμήνευσαν αντάρτικα και παραδοσιακά τραγούδια καθώς και η συμμετοχή του ηθοποιού  Γεράσιμου Γεννατά.

Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου, η συγκίνηση, τα δακρυσμένα μάτια, τα χειροκροτήματα σε κάθε «παρών» δείχνουν ότι οι πληγές του εμφυλίου πολέμου, η επανάσταση του 1941-’49, δεν έκλεισαν ποτέ.  Διατηρούν το ιστορικό τους γόητρο ανάμεσα στο λαό και παραμένουν σημείο έμπνευσης στο σήμερα, ενάντια στα δεινά της καπιταλιστικής κρίσης και των μνημονίων, ενάντια σε ένα σύστημα που δε μας επιτρέπει να ζήσουμε, ενάντια στο φασισμό που κάνει ξανά την εμφάνιση του.

Χατζόπουλος Νικόλαος, παρών…, Χρηστακόπουλος Δημήτριος, παρών… , Χυτήρης Κωνσταντίνος, παρών!

…στο τέλος οι νεκροί ανασταίνονται, επιστρέφουν, ένας-ένας για να εκδικηθούν.

Η επανάσταση δε μπορεί να σβήσει! Κόντρα σε κάθε σφαίρα, θα νικήσουμε! Θα ζούμε τότε πια αδελφωμένοι, σε μια ελεύθερη ειρηνική ζωή…

γ.γ.