Απεργία της ΠΟΕΔΗΝ

Απεργία της ΠΟΕΔΗΝ 

Απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησε την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Το ποσοστό συμμετοχής στην Απεργία και η Αποχή από την Αξιολόγηση σύμφωνα με την Ομοσπονδία ανήλθε στο 90%. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε διαδήλωση των απεργών από το Νοσοκομείο Παίδων μέχρι το Υπουργείο Υγείας, όπου οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ συναντήθηκαν με τον Υπουργό κ. Πολάκη. “Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε” δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ μετά την συνάντηση.

Ο υπουργός αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση για τα βαρέα και ανθυγιεινά μέχρι το 2019 ενώ ήρθε σε αντίθεση με άλλες θέσεις της κυβέρνησης όπως η περικοπή τάξης 350.000.000 ευρώ για την υγεία που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός. Κατά τον Πολάκη ο λόγος που δεν μπορεί να κάνει κοινωνική πολιτική η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ “δεν είναι τα μνημόνια αλλά το ΑΣΕΠ που κωλοβαράνε, και οι Δικαστές που δεν αφήνουν την κυβέρνηση να διώξει τους εργολάβους από τα νοσοκομεία”. Επίσης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει για πολλά χρόνια, προσπαθώντας να καθησυχάσει τους απεργούς για το θέμα της Αξιολόγησης. Κατά δήλωσή του δεν θα επιτρέψουν καμιά δυσμενή διαχείριση ή απόλυση των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση έκανε άλλη μια μάταιη προσπάθεια να καθησυχάσει εργάτες που έχουν μάθει να μην εμπιστεύονται ούτε την ίδια ούτε το αστικό καθεστώς. Στην παρούσα κατάσταση φαίνεται ξεκάθαρα πως ο καπιταλισμός ούτε μπορεί ούτε θέλει να κάνει κάποια παραχώρηση. Το αίτημα για δημόσια υγεία, ανθρώπινη, δωρεάν και προσβάσιμη σε όλους αποτελεί ένα διακύβευμα για όλη την κοινωνία. Όλοι έχουμε την υποχρέωση να είμαστε δίπλα τους δείχνοντας ταυτόχρονα το δρόμο πως η ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών θα πραγματωθεί σε μια άλλη κοινωνία. Όπως δήλωσαν και οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ πλέον θα ακολουθήσουν νέοι αγώνες, ενώ ήδη έχουν βγάλει ψηφίσματα συμπαράστασης σε άλλους αγώνες όπως αυτός των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ.

Σοφία Τσάρου