Συλλήψεις Παλαιστινίων καλλιτεχνών και επιστημόνων

Την Τετάρτη 22 Ιουλίου, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής επιτέθηκαν στο Yabous Cultural Center στην Ιερουσαλήμ, ένα ενεργό κέντρο πολιτιστικών και παραστατικών τεχνών, λεηλατώντας αρχεία και κατάσχοντας περιουσίες που ανήκουν στο κέντρο· απήγαγαν τη διευθύντρια του Yabous Cultural Center, Rania Elias, απ’ το σπίτι της μαζί με τον άντρα της, Suhail Khoury, διευθυντή τουNational Music Institute. Οι δυνάμεις κατοχής επιτέθηκαν επίσης στην τοποθεσία του Jerusalem Arts Network, Shafaq, και συνέλαβαν το διευθυντή του Daoudal-Ghoul.

ΤοYabous Cultural Center είναι ένα παλαιστινιακό πολιτιστικό ίδρυμα στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ που διοργανώνει προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ αφήγησης και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις για να γιορτάσει τη βαθιά παλαιστινιακή κληρονομιά της Ιερουσαλήμ. Πρόσφατα, ο Suhail Khoury συνέθεσε ένα το τραγούδι που εκτελέστηκε από απόσταση απ’ το Jerusalem Girls’ Band, γυρίστηκε με κινητά τηλέφωνα μέσα στην πανδημία του COVID-19, σε ανάμνηση της Νάκμπα:

Οι συλλήψεις επιφανών Παλαιστινίων προσωπικοτήτων του πολιτισμού στην Ιερουσαλήμ έρχονται επίσης εν μέσω μιας συνεχιζόμενης επίθεσης εναντίον παλαιστινιακών πολιτικών και κοινωνικών θεσμών απ’ την ισραηλινή κατοχή, η οποία περιλαμβάνει συλλήψεις και αναγκαστικό κλείσιμο οργανώσεων καθώς και μια διεθνή εκστρατεία δυσφήμισης που επιχειρεί να μειώσει τους πόρους, τη χρηματοδότηση ακόμη και ηθική και πολιτική υποστήριξη των ανεξάρτητων παλαιστινιακών οργανώσεων. Το Ισραηλινό «Υπουργείο Στρατηγικών Υποθέσεων», επίσης γνωστό ως «αντί-BDS[1] Υπουργείο», έχει στοχοποιήσει τους Παλαιστίνιους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις παλαιστινιακές οργανώσεις αλληλεγγύης σε μια προσπάθεια να διακόψει την οικονομική υποστήριξη για την υπεράσπιση των Παλαιστινιακών δικαιωμάτων, του πολιτισμού και του λαού απ’ τον ισραηλινό αποικισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετείχε σ’ αυτές τις επιθέσεις, τροποποιώντας τις κατευθυντήριες γραμμές χρηματοδότησης και τις συμβάσεις της για να επιβάλει υπό όρους πολιτικά πρότυπα σε παλαιστινιακές οργανώσεις τα οποία στοχεύουν να τις εμποδίσουν, ουσιαστικά, να συνεργαστούν με οποιονδήποτε είναι μέλος ενός παλαιστινιακού πολιτικού κόμματος. Αυτό όχι μόνο εξυπηρετεί το στόχο της ισραηλινής κατοχής να πολιορκήσει τους Παλαιστίνιους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και, σύμφωνα με τα λόγια της Lubnah Shomali τουBadil[2], «Οι Παλαιστίνιοι καλούνται να ακολουθήσουν μια ατζέντα που έχει σχεδιαστεί για να ευχαριστήσει τους καταπιεστές μας – το κράτος του Ισραήλ.»

ΤοYabous Cultural Center και το Shafaq Jerusalem Arts Network και τα δύο εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο Palestinian National Campaign Against Conditional Funding. ΤοCampaign εξέδωσε δήλωση σχετικά με τις συλλήψεις, σημειώνοντας ότι αυτές οι συλλήψεις και επιθέσεις εναντίον παλαιστινιακών θεσμών είναι «μορφή πνευματικής και πολιτιστικής τρομοκρατίας που ασκείται απ’ την κατοχική δύναμη ενάντια στην παλαιστινιακή ύπαρξη και ταυτότητα στην Ιερουσαλήμ.»

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Παλαιστινίων Κρατουμένων Samidoun σημειώνει ότι αυτές οι συλλήψεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας συνεχιζόμενης ισραηλινής εκστρατείας για τον τερματισμό των παλαιστινιακών θεσμών και την απόπειρα εξάλειψης του παλαιστινιακού πολιτισμού και της ύπαρξης στην Ιερουσαλήμ. Πάνε χέρι-χέρι με την άσκηση εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας στην Ιερουσαλήμ με κατεδαφίσεις σπιτιών, δήμευση γης, εξωδικαστικές εκτελέσεις και ανακλήσεις παραμονής σε μια προσπάθεια να διαγράψουν τον Παλαιστινιακό και Αραβικό χαρακτήρα της πόλης.

Οι συλλήψεις των Rania Elias, Suhail Khoury και Daoudal-Ghoul καθιστούν σαφές ότι το Ισραήλ για μια ακόμη φορά κλιμακώνει τις επιθέσεις του στα Παλαιστινιακά πολιτιστικά ιδρύματα και στον ίδιο τον Παλαιστινιακό πολιτισμού στην πόλη. Προτρέπουμε όλους τους καλλιτέχνες της συνείδησης να μιλήσουν και να συμμετάσχουν στην έκκληση για την άμεση απελευθέρωσή τους.

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Παλαιστινίων Κρατουμένων Samidoun απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των Rania Elias, Suhail Khoury και  Daoudal-Ghoul. Επιπλέον, καλούμε τη διεθνή δράση και αλληλεγγύη για να διασφαλίσουμε την απελευθέρωση των Παλαιστινίων καλλιτεχνών και συγγραφέων και να καταστήσουμε το Ισραήλ υπεύθυνο για τα εγκλήματά του κατά του παλαιστινιακού λαού.

Για το σκοπό αυτό, παροτρύνουμε:

1. Δηλώσεις, φωτογραφίες αλληλεγγύης και παραστάσεις από συγκροτήματα καλλιτεχνικών παραστάσεων και μουσικούς σε όλο τον κόσμο. Δείξτε την αλληλεγγύη σας σ’ αυτούς τους τρεις κρατούμενους –Rania Elias, Suhail Khoury και Daoudal-Ghoul– και σε όλους τους Παλαιστίνιους καλλιτέχνες που συνεχίζουν να παίζουν και να δημιουργούν μουσική, θέατρο και πολιτιστική έκφραση παρά την κατοχή, τον αποικισμό, την πολιορκία και την εξορία.

2. Υιοθέτηση και εφαρμογή του πολιτιστικού μποϊκοτάζ του Ισραήλ. Οι διεθνείς ερμηνευτές και καλλιτέχνες δεν πρέπει να ταξιδεύουν στο Ισραήλ ή να συμμετέχουν σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται απ’ την ισραηλινή πρεσβεία και άλλα ισραηλινά ιδρύματα, ενώ τα ίδια ιδρύματα εμπλέκονται άμεσα στη βίαιη αποσιώπηση, σύλληψη, φυλάκιση και επίθεση σε Παλαιστίνιους καλλιτέχνες και πολιτιστικά ιδρύματα.

Προτρέπουμε τους καλλιτέχνες συνείδησης να συμμετάσχουν στο κάλεσμα για απελευθέρωση φυλακισμένων Παλαιστινίων καλλιτεχνών – και για μια ελεύθερη Παλαιστίνη, από τον ποταμό [Ιορδάνη] ως τη θάλασσα!

Ελευθερώστε τον Imad BarghouthiΠαλαιστίνιο αστροφυσικό που κρατείται απ’ την ισραηλινή κατοχή

21 Ιουλίου 2020

Την Πέμπτη 16 Ιουλίου, ο Παλαιστίνιος αστροφυσικός Imad Barghouthi για άλλη μια φορά συνελήφθη απ’ τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής όταν τον σταμάτησαν σε ένα σημείο ελέγχου στην κατεχόμενη Anata. Οι επαναλαμβανόμενες συλλήψεις και η στοχοποίηση του Barghouthi, επιστήμονα με ισχυρή διεθνή φήμη, έχει προκαλέσει οργή στους διεθνείς ακαδημαϊκούς και ερευνητές. Επρόκειτο να παραπεμφθεί σε ισραηλινό στρατιωτικό δικαστήριο την Πέμπτη 23 Ιουλίου. Το Samidoun απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Imad Barghouthi και όλων των κρατουμένων Παλαιστινίων επιστημόνων, ακαδημαϊκών, ερευνητών και φοιτητών!

Ο Barghouthi είναι καθηγητής φυσικής πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ (AlQuds University). Έχει εργαστεί για τηνNASA (απέκτησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα) και έχει στοχοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις από τις αρχές κατοχής. Παλαιστίνιοι φοιτητές, ερευνητές και ακαδημαϊκοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σκληρή καταστολή απ’ την ισραηλινή κατοχή, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών όπως ο Ubai Aboudi και οι εκατοντάδες Παλαιστίνιοι φοιτητές που είναι φυλακισμένοι αυτή τη στιγμή απ’ το Ισραήλ.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι κρατούμενοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές φυλακίζονται χωρίς κατηγορία ή δίκη, υπό διοικητικές εντολές κράτησης, οι οποίες είναι απεριόριστα ανανεώσιμες – οι Παλαιστίνιοι περνούν χρόνια σε μια φυλακή χωρίς ποτέ να κατηγορηθούν ή να δικαστούν. Αν αντίθετα βρεθούν ενώπιον ενός ισραηλινού στρατιωτικού δικαστηρίου, αντιμετωπίζουν ένα ποσοστό καταδίκης 99,74%, τα «αποδεικτικά στοιχεία» λαμβάνονται μέσω ανακρίσεωνμε βασανιστήριακαι ψευδείς κατηγορίες για πράγματα όπως ένα ποστ στο Facebook ή το να έχουν παραστεί σε δημόσιες εκδηλώσεις που διοργανώνονται από φοιτητικές οργανώσεις.

Η κράτηση του Imad Barghouthi και των Παλαιστινίων ερευνητών και φοιτητών αντικατοπτρίζουν τις συνεχιζόμενες και θεμελιώδεις αρνήσεις των Παλαιστινιακών δικαιωμάτων στην εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή ελευθερία, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα του διεθνούς ακαδημαϊκού μποϊκοτάζ των Ισραηλινών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Τέτοιοι θεσμοί εμπλέκονται βαθιά στις δομές της κατοχής η οποία αρνείται τα παλαιστινιακά ανθρώπινα δικαιώματα σε όλα τα επίπεδα.

Προτρέπουμε τους υποστηρικτές της δικαιοσύνης στην Παλαιστίνη και του δικαιώματος στην επιστήμη παντού, να σταθούν δίπλα στον Imad Barghouthi και να συμμετάσχουν στο κάλεσμα για την απελευθέρωσή του.

**

Αναδημοσιεύουμε την ακόλουθη δήλωση, που κυκλοφόρησε απ’ το Scientists for Palestine, για την περίπτωση του Imad Barghouthi.

Λευτεριά στον Imad Barghouthi

Η παραβίαση του δικαιώματος στην επιστήμη οπουδήποτε είναι επίθεση στους επιστήμονες παντού.

Την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020, ο διάσημος Παλαιστίνιος επιστήμονας Imad Barghouthi συνελήφθη απ’ τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια μιας συνήθους στάσης σε ένα στρατιωτικό σημείο ελέγχου έξω απ’ την Anata. Η ακρόαση του στρατιωτικού δικαστηρίου έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 23 Ιουλίου για να συζητήσει την υπόθεση του καθηγητή Barghouthi, αστροφυσικού στο AlQudsUniversity στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Δεν έχουν ασκηθεί κατηγορίες εναντίον του και ο δικηγόρος του φοβάται ότι θα τεθεί υπό διοικητική κράτηση, ένα παράνομο μέτρο που χρησιμοποιείται συνήθως απ’ τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις για να θέσει τους Παλαιστινίους σε αυθαίρετη κράτηση χωρίς καμία κατηγορία ή δίκη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις συλλαμβάνουν τον καθηγητή Barghouthi, έναν από τους σημαντικότερους επιστήμονες της Παλαιστίνης. Το 2014 τέθηκε υπό διοικητική κράτηση για δύο μήνες και το 2016 κρατήθηκε και πάλι για έξι μήνες. Και στις δύο περιπτώσεις η σύλληψή του προκάλεσε σημαντική αγανάκτηση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Το Scientists for Palestine καταδικάζει τη συνεχή και αυθαίρετη παρενόχληση του Καθηγητή Barghouthi με τον πιο δυνατό τρόπο και καλεί όλα τα μέλη της Διεθνούς Επιστημονικής κοινότητας να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωση του συναδέλφου μας. Το δικαίωμα στην επιστήμη προστατεύεται βάσει της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (άρθρο 27), καθώς και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (άρθρο 15). Η παραβίαση του δικαιώματος στην επιστήμη οπουδήποτε είναι επίθεση στους επιστήμονες παντού.

Μετάφραση Γιαν. Σιμ.


[1]Το Μποϊκοτάρετε, Εκποιήστε, επιβάλετε Κυρώσεις[Boycott, Divestment, Sanctions (BDS)] είναι ένα παλαιστινιακό κίνημα ελευθερίας, δικαιοσύνης και ισότητας. Το BDS υποστηρίζει την απλή αρχή ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με την υπόλοιπη ανθρωπότητα.(Σ.τ.Μ. παρμένο απ’ το σάιτ του)

[2]Το Κέντρο Πόρων για την Παλαιστινιακή Κατοικία και τα Δικαιώματα των Προσφύγων BADIL είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεσμεύεται να προστατεύει και να προωθεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων. Το όραμά μας, η αποστολή, τα προγράμματα και οι σχέσεις μας καθορίζονται απ’ την παλαιστινιακή μας ταυτότητα και τις αρχές του διεθνούς νόμους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιδιώκουμε να προωθήσουμε τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού σ’ αυτή τη βάση. (Σ.τ.Μ. παρμένο απ’ το σάιτ του)