ΣΒΕΜΚΟ : Δεν σταματάμε μέχρι να δικαιωθούμε!

Στις 27/8/2018 τα Σωματεία Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ) και στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ) πραγματοποίησαν τετράωρη στάση εργασίας στις δομές της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ σε όλη την Ελλάδα.
Η συνάντηση μεταξύ της Διοίκησης της ΜΚΟ και της Επιθεώρησης Εργασίας, κατόπιν αιτήματος της ΑΡΣΙΣ, αναβλήθηκε. Για το λόγο αυτό, η προγραμματισμένη παράσταση διαμαρτυρίας των Σωματείων Εργαζομένων στο ΣΕΠΕ Κερατσινίου, μεταφέρθηκε, ως συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων, στα κεντρικά γραφεία της ΑΡΣΙΣ.
Οι παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων στο χώρο των «ανθρωπιστικών» ΜΚΟ είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να παραμένει στην αφάνεια, συγκαλυμμένο πίσω από επίπλαστους ανθρωπισμούς. Αναδεικνύεται μέσα από τους αγώνες των ίδιων των εργαζομένων που αντιστέκονται στην εργοδοσία διεκδικώντας τα αυτονόητα. Σε προηγούμενο τεύχος της Νέας Προοπτικής (φ.671 στις 21/07/2018) αναφερθήκαμε στις στάσεις εργασίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ στις 13 & 19 Ιουλίου 2018. Αυτή ήταν η αρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων για την ανάκληση των απολύσεων των εργαζόμενων στο safe zone στο Σχιστό. Το εκβιαστικό δίλημμα που δέχτηκαν οι συνάδελφοι από τη Διοίκηση της ΜΚΟ αφορούσε την υπογραφή (για πολλοστή φορά) δίμηνης σύμβασης ως τις 31/07/2018. Δηλαδή, ή υπογράφουν τη σύμβαση ή «δεν πάνε τη Δευτέρα για δουλειά».
Η άρνηση των συναδέλφων για την παράταση της εργασιακής επισφάλειας και το φόβο που επιφέρουν οι συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, καθώς και η διεκδίκηση της σύμβασης αορίστου χρόνου (μιας και οι συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων ανά δίμηνο καταδεικνύουν τον πάγιο και διαρκή χαρακτήρα των αναγκών της οργάνωσης) οδήγησε στην άμεση αντίδραση της διοίκησης με την μη ανανέωση της σύμβασής τους, δηλαδή την κεκαλυμμένη απόλυσή τους. Και, παρά τη δυναμική παρουσία των εργαζομένων με στάσεις εργασίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, κήρυξη απεργίας, η διοίκηση της οργάνωσης εμμένει στην άδικη και εκδικητική απόλυση των δύο συναδέλφων.
Είναι ξεκάθαρο, επομένως, πως εκείνο που, κυρίαρχα, ενοχλεί τη διοίκηση είναι η ιδιότητα των συναδέλφων ως ιδρυτικά μέλη του υπό σύσταση σωματείου των εργαζομένων στη συγκεκριμένη ΜΚΟ, εξ ου και η εμμονή για την απομάκρυνσή τους. Είναι γνωστό εξάλλου, πως η διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων ποτέ δεν ήταν αρεστή και ανεκτή από όλων των ειδών τα αφεντικά, και οι ΜΚΟ δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Η στοχοποίηση κάθε συνδικαλιστικής δραστηριότητας των εργαζομένων από την πλευρά της ΜΚΟ είναι τόσο φανερή και απροκάλυπτη όσο και η εκδικητικότητα που εκδηλώνεται με την απόλυσή τους. Η προσπάθεια φίμωσης, περιχαράκωσης και των εργαζόμενων που ασκούν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα παραμένει αντιθετική προς την εικόνα της φιλάνθρωπης αρωγού των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, εκείνης που υπεραμύνεται των προσφύγων και των ασυνόδευτων ανηλίκων. Ο/η εργαζόμενος/η θεωρείται σωστός/η και συνεπής επαγγελματίας όταν σκύβει το κεφάλι ακολουθώντας τις επιταγές κάθε διοίκησης, τηρώντας τις εργασιακές του υποχρεώσεις στο έπακρο, χωρίς όμως να έχει το δικαίωμα να εκφράσει την αντίθεσή του/της στην παραβίαση των εργασιακών του/της δικαιωμάτων, που συμβαίνουν στο όνομα της υπεράσπισης των αδυνάτων που κάθε οργάνωση εξυπηρετεί.
«Σε αυτές τις επιταγές της εργοδοσίας αντιστεκόμαστε. Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς, δεν παραχωρούμε σε κανέναν τα εργασιακά μας δικαιώματα, δεν θα αφήσουμε, καν να υπονοηθεί ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να οργανώνονται, να απαιτούν απεργιακά και να κερδίζουν. Θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε και να δηλώνουμε ότι είμαστε εργαζόμενοι και όχι εθελοντές ή “συνεργάτες”, όπως αρέσκονται να μας αποκαλούν τα αφεντικά. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε συνάδελφο που γίνεται στόχος των διοικήσεων των ΜΚΟ. Η τρομοκρατία των διοικήσεων δεν θα περάσει!
Καλούμε στη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων της ΑΡΣΙΣ στη στάση εργασίας και στην παράσταση διαμαρτυρίας. Καλούμε τη διοίκηση της ΜΚΟ ARSIS να προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση των απολύσεων και να σταματήσει την στοχοποίηση των εργαζόμενων».
Σ.Ι.