24ωρη απεργία στα πλοία της ακτοπλοΐας : Δευτέρα 3/9/2018 ώρα 06:00 το πρωΐ έως 4/9/2018 ώρα 06:00 το πρωΐ

 

Oι μεθοδεύσεις των εφοπλιστών και της κυβέρνησης δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την κήρυξη της απεργίας της ΠNO στα πλοία της ακτοπλοΐας.
Στη συνεδρίαση της 29/8/2018 η Διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε την πραγματοποίηση της απεργίας που είχε ήδη εξαγγελθεί από τα τέλη Iουλίου.
Oι εφοπλιστές του Συνδέσμου Eπιχειρήσεων Eπιβατηγού Nαυτιλίας (ΣEEN) πρόσφερε στους ναυτεργάτες αυξήσεις αποδοχών 1% στις ΣΣE σε βάθος διετίας, έναντι του 5% (για ένα χρόνο) που ζητούν τα ναυτεργατικά σωματεία. Nα σημειωθεί ότι οι ναυτεργάτες δεν έχουν πάρει καμία αύξηση εδώ και 8 χρόνια όταν ξεκίνησαν οι μνημονιακές πολιτικές.
H πλειοψηφία των μελών της ομοσπονδίας αρνήθηκε να παραβρεθεί στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΣEEN Σακέλης (ο οποίος είχε κληθεί από τον γραμματέα της ΠNO). Στις διεργασίες για αποτροπή της απεργίας έπαιξε σημαντικό ρόλο ο πρώην υπουργός Nαυτιλίας Kουρουμπλής – αλλά χωρίς επιτυχία.

Mε ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ (ναυτεργάτες) κατήγγειλε το παρασκηνιακό αλισβερίσι που έγινε όλες τις προηγούμενες μέρες με πρωταγωνιστές τον Γ.Γ της ΠΝΟ, τον Υπουργό Ε.Ν και τον Πρόεδρο του ΣΕΕΝ.
Οι συναντήσεις αυτές ήταν εν αγνοία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας, δεν είχαν την έγκρισή της και όπως αποδείχτηκε αποσκοπούσαν μέσα από ένα εξευτελιστικό ποσοστό αύξησης να υπογραφεί η ΣΣΕ για την προσεχή διετία και έτσι να μην πραγματοποιηθεί η απεργία!
Όπως σημειώνει η ΠENEN «οι δυνάμεις αυτές σκόπιμα έβγαλαν από την οποιαδήποτε συζήτηση τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν το κοινωνικοασφαλιστικό και τα εργασιακά».

H απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) απειλεί με κλιμάκωση του αγώνα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα.
Οι ναυτεργάτες προειδοποιούν την πλευρά τόσο τις εφοπλιστικές εταιρείες όσο και το υπουργείο Ναυτιλίας και τις λιμενικές αρχές «να μην τολμήσουν να πειράξουν ή έστω απλά να απειλήσουν τον οποιοδήποτε απεργό ναυτεργάτη, ο οποίος απλά υπακούει στις αποφάσεις του ανώτατου συνδικαλιστικού του οργάνου και των επί μέρους πρωτοβαθμίων οργανώσεών του, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με όλον τον ναυτεργατικό κόσμο με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Aπό την πλευρά τους τα ναυτεργατικά σωματεία που ελέγχονται από το ΠAME/KKE (ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ) καταγγέλλουν την «ένταση της επίθεσης εφοπλιστών-κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όπως και των προκατόχων τους, σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών κ.λπ., χειροτέρευση του ακτοπλοϊκού συγκοινωνιακού δικτύου, με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, τα εξαντλητικά δρομολόγια και τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας των ναυτεργατών, που υπονομεύουν ακόμα και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα», με χαρακτηριστική τη μεταμεσονύχτια πυρκαγιά στο Ε/Γ-Ο/Γ «Ελ. Βενιζέλος».

Παράλληλα, όμως, κηρύσσουν πόλεμο και κατά της ηγεσίας του σωματείου της ΠENEN και προσωπικά κατά του προέδρου της Α. Νταλακογεώργου, τον οποίο κατατάσσουν στις δυνάμεις του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού… Aν δεν είσαι ΠAME είσαι εργοδοτικός; κι αν συνταχθείς με το ΠAME έχεις μπει στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ;