ΣΧΟΛΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015

Tρεις αφίσες που διακινούνται στο διαδίκτυο είναι αρκούντως αποκαλυπτικές για τις πολιτικές διαφορές που έχουν διχάσει την επαναστατική – ριζοσπαστική αριστερά στην παρούσα προεκλογική περίοδο. Αποκαλύπτουν πολιτικές διαφορές που η “πολιτική διπλωματία” και η ρητορεία φροντίζουν να συγκαλύπτουν – διαφορές που έχουν την ιστορία τους τουλάχιστον από την εποχή της διάσπασης του ΜΕΡΑ και δημιουργίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η πρώτη αφίσα αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και γρήγορα κατέβηκε. Κάποιοι σύντροφοι σχολίασαν το σύνθημα ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ, ιδίως μετά την άρνηση του ΕΕΚ να συμπορευτεί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη λεγόμενη Συμπόρευση των εθνικοπατριωτών της δραχμής.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδω

————————————————————————

Όσο προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι επικείμενες εκλογές πιθανόν να συνοδευτούν από ένα πιστωτικό ατύχημα, αγνοούν ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση μεταλλάσσεται ως ιός, ανθεκτικότατη στα αντιβιοτικά των κεντρικών τραπεζών αλλά και κυβερνήσεων όλων των χωρών.
Τελευταίο αλλά όχι έσχατο, η απόφαση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας (SNB) που τίναξε τη μπάνκα όχι μόνο όσων δανειοληπτών σε ευρωπαϊκή κλίμακα είχαν συνδέσει τα στεγαστικά τους δάνεια στο ελβετικό φράγκο αλλά και πολλές επενδυτικές χρηματιστηριακές εταιρείες οι οποίες κατέγραψαν ζημιές και πτώχευσαν. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι περίπου 65.000 δανειολήπτες έχουν συνδεδεμένα τα στεγαστικά τους δάνεια στο ελβετικό φράγκο, ενώ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες που καταφεύγουν στο μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) της ΤτΕ υπολογίζουν περίπου σε 1,5δις ευρώ τις σχετικές απώλειες.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Γιάννη Χατζηγιάννη εδω

————————————————————————

ΕΜΠΡΟΣ ΜΕ ΤΟ ΕΕΚ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ

Επαναστατική διέξοδος από την κρίση του σήποντος καπιταλισμού
 
Σε τούτη την ιστορική καμπή, μέσα στις συνθήκες της επιδεινούμενης παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού και χρεοκοπίας της καπιταλιστικής Ελλάδας, το ΕΕΚ κατέρχεται στις εκλογές για να προβάλλει μέσα στην εργατική τάξη ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, την αναγκαιότητα της πάλης για εργατική εξουσία, ενάντια στον δηλητηριώδη εθνικισμό και φασισμό, για την σοσιαλιστική ενοποίηση της Ευρώπης από τη Λισαβώνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ. Η πολιτική και ιδεολογική ανεξαρτησία του εργατικού κινήματος από κάθε αστική επιρροή είναι η οδηγός μας θέση.

Καλούμε τους εργάτες και το λαό να ενισχύσουν πολιτικά, οικονομικά και με την ψήφο τους το ΕΕΚ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδω

————————————————————————

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (Νο2)

Στο προηγούμενο φύλλο της ΝΠ (11 Ιανουαρίου 2014) δημοσιεύσαμε εννιά ερωταπαντήσεις που σχετίζονται με το οικονομικό υπόβαθρο που οδήγησε στην προσφυγή στις πρόωρες εθνικές κάλπες στις 25 Ιανουαρίου. Στο τρέχον φύλλο θα επικεντρωθούμε στις πολιτικές προοπτικές τους.

1) Γιατί να μην καλέσει κανείς το λαό να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ για να φύγει -έστω και με εκλογές- η κυβέρνηση των μνημονίων στις 26 Ιανουαρίου;

Καταρχάς, ένα επαναστατικό κόμμα δεν μπορεί να “σνομπάρει” τις κοινοβουλευτικές εκλογές από τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία του λαού αυτής της χώρας (60 -65% των εκλογέων) αναμένεται να συμμετέχει σ’ αυτές, πολλώ δε μάλλον που το 30 -35% αυτού υποστηρίζει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης της αριστεράς υπό το ΣΥΡΙΖΑ στα ερείπια των αστικών μνημονιακών κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αν, όμως, είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή ενός επαναστατικού κόμματος στη διαδικασία των εκλογών για να προπαγανδίσει ένα επαναστατικό πολιτικό πρόγραμμα, δεν είναι επιβεβλημένη η εκλογική υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το επαναστατικό κόμμα συμφωνεί στην ανάγκη ανατροπής της κυβέρνησης των τροϊκανών -ακόμα και μέσω των εκλογών- και στην ανάγκη μιας κυβέρνησης της αριστεράς, αλλά διαφωνεί με τον χαρακτήρα της κυβέρνησης που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτό είναι επιβεβλημένη η αυτόνομη κάθοδος του επαναστατικού κόμματος στις εκλογές, με την οποία επιδιώκει όχι μόνο να προπαγανδίσει ένα επαναστατικό πρόγραμμα και μία επαναστατική δράση, αλλά και την έμπρακτη υποστήριξη των εργατών σ’ αυτό.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδω

————————————————————————

ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στο Διαρκές Συνέδριο του Κόμματος, στις 4 και 5 Ιανουαρίου, αποτελεί μια συνολική επιχείρηση ενσωμάτωσης όλων των λαϊκών ελπίδων και προσδοκιών στον ορίζοντα των αστικών εναλλακτικών επιλογών αντιμετώπισης της κρίσης του καπιταλισμού σε παρακμή. 

Βασικά του εργαλεία για αυτό είναι, αφενός η αυταπάτη της ρύθμισης των οξυμένων αντιφάσεων του συστήματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη με την κοινωνική ειρήνη και τις υποτιθέμενες αμοιβαία επωφελείς λύσεις για τις κοινωνικές τάξεις στη χώρα αλλά και με τους τροϊκανούς, αφετέρου με την προσπάθεια ανακούφισης μέρους του λαού, με πολλαπλά ερμηνεύσιμα κριτήρια για τους μελλοντικούς ωφελούμενους. 

Ας δούμε μέσα από 5 κύριες θεματικές το πρόγραμμα από πιο κοντά. Αφού τονίσουμε πως η διαδικασία εξπρές με την οποία έληξε το πρόγραμμα, με ισχνή πολιτική συζήτηση, που και αυτή ακόμα έγινε έπειτα από τις διαμαρτυρίες των συνέδρων, είναι ξένη στον αριστερό πολιτισμό διαλόγου για τόσο κρίσιμα ζητήματα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδω

————————————————————————

ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: 9 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1. Γιατί κατέρρευσε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου;

Η αποτυχία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να εκλέξουν Πρόεδρο Δημοκρατίας, το Νεοδημοκράτη Σταύρο Δήμα αποτέλεσε απλώς την αφορμή της πτώσης της κυβέρνησης.

Αιτία είναι η πλήρης αδυναμία της διαχειριστεί τη νέα φάση χρεοκοπίας στην οποία έχει εισέλθει ο ελληνικός καπιταλισμός λόγω του μη βιώσιμου δημοσίου χρέους του, του γιγάντιου ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους (προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία) και της ανυπαρξίας οποιασδήποτε χρηματοδοτικής ροής για την επανεκκίνηση, ντόπιας ή προπαντός ξένης λόγω της επιδείνωσης της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. [Φυσικά, η οικονομική κρίση διαμεσολαβείται από την ταξική πάλη που τον τελευταίο καιρό γνώριζε μια νέα ριζοσπαστικοποίηση].

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδω

————————————————————————

ΔΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ… ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΥΠΟΥ Γ ΚΑΙ ΦΡΑΧΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Ό,τι έχει να προσφέρει στην προεκλογική αγορά, η κυβέρνηση Σαμαρά το προσφέρει. Tο προσέφερε αφειδώς στη διάρκεια της διακυβέρνησής της, δυο χρόνια παρά κάτι μήνες, το προσφέρει και τώρα ως προεκλογικό επιδόρπιο. Aλλά και ως ορντέβρ, για μελλοντικά τραπέζια, αν, ο μη γένοιτο, δεν πάρει πόδι…

Eικόνα πρώτη. Mετά την μουντή και απελπιστική εμφάνισή του στη Λάρισα, ο αρχηγός της NΔ αποφάσισε πιο δραστικές εμφανίσεις. Αν στη Λάρισα έταξε στους «αγρότες» πως θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις, στη Θράκη ξεσπάθωσε κατά των «λαθρομεταναστών». Φρονίμως ποιών παρέκαμψε την Oρεστιάδα, όπου οι εργάτες της βιομηχανίας ζάχαρης αγωνίζονται για την επαναλειτουργία του εργοστασίου και το δικαίωμα στη δουλειά. Πήγε όμως να δει το «φράχτη του Έβρου», το σύρμα που έχει στηθεί για να εμποδίζει την είσοδο μεταναστών. Για να φωτογραφηθεί, να τον δείξουν στα κανάλια και να κάνει δηλώσεις κατά των μεταναστών.
Αν δε μπορεί να δώσει δουλειά στους εργάτες που υποχρεώνονται όλο και συχνότερα να μεταναστεύσουν εκτός Eλλάδας, μπορεί να συδαυλίζει τα ξενόφοβα και ρατσιστικά σύνδρομα. Aνταγωνιζόμενος, έτσι, τη ναζιστική συμμορία.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Θόδωρου Κουτσουμπου εδώ

————————————————————————

Η “ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ” ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ Ο “ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ” ΤΟΥ ΕΕΚ

Το φαινομενικά περίεργο είναι ότι τον καιρό του ΜΕΡΑ, όταν δεν υπήρχε η εκρηκτική κρίση στην ΕΕ και την Ευρωζώνη στο δραματικό σημείο που βρίσκεται σήμερα, οι σύντροφοι του ΝΑΡ τότε δεν είχαν πρόβλημα να υποστηρίζουν το πρόγραμμά του ΜΕΡΑ  για «την σοσιαλιστική ενοποίηση  από τα κάτω και αριστερά στην Βαλκανική, την περιοχή, στην Ευρώπη και τον κόσμο». Σήμερα θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι ή «κοσμοπολιτισμός» ή  «στρίβειν δια του αρραβώνος» από την επικαιρότητα των προβλημάτων. Μήπως στρίβουν δια τους αρραβώνος και αριστεροί διανοούμενοι αγωνιστές,  εγγύτεροι στον χώρο του, όπως ο σεβαστός κι αγαπητός σε όλους μας σύντροφος Ευτύχης Μπιτσάκης από χρόνια ή και ο σύντροφος και φίλος μου Γιώργος Ρούσης (το 2012 τουλάχιστον) που υποστήριξαν ή υποστηρίζουν δημόσια το σύνθημα των Ενωμένων Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών της Ευρώπης;
¨Όσον αφορά  εμάς, είμαστε πεπεισμένοι ακλόνητα ότι η προειδοποίηση του Τρότσκυ στην δεκαετία του 1930 προς τους Έλληνες επαναστάτες κομμουνιστές  παραμένει όσο ποτέ επίκαιρη:  « Στα Βαλκάνια ή θα είσαι ασυμβίβαστος διεθνιστής ή αθεράπευτος σωβινιστής»

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Σάββα Μιχαήλ εδώ

————————————————————————

«…ας διεξάγουμε την πολιτική πάλη με τους όρους και την ηθική που αρμόζει στην κομμουνιστική και επαναστατική αριστερά»
Τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε ιστότοπους σχετιζόμενους με τον χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δημοσιεύονται «κριτικές» και «διάλογοι», γύρω από απόσπασμα παρμένο από την απόφαση της Έκτακτης Συνδιάσκεψης του ΕΕΚ για αυτόνομη κάθοδο στις επερχόμενες εκλογές («Για μια επαναστατική παρέμβαση στις εκλογές» 28/12/2014).

Διαβάστε ολόκληρο το πολιτικό σχόλιο εδώ