του Θόδωρου Κουτσουμπού

Διαμαρτυρίες γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, σωματείων, κινήσεων πόλης και αριστερών οργανώσεων οργανώθηκαν έξω από πολλά νοσοκομεία όλης της χώρας το μεσημέρι της Τρίτης 28 Απριλίου. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν τη λήψη μέτρων –και όχι λόγια- για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, με προσλήψεις ιατρών και λοιπού νοσηλευτικού προσωπικού.

Στο Κρατικό Nικαίας, ένα από τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, ομάδα γιατρών και νοσηλευτών κρατούσαν πανό στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου ενώ απ’ έξω στέκονταν με πανό και πλακάτ δεκάδες αλληλέγγυοι. O Πάνος Παπανικολάου, χειρούργος γιατρός στο νοσοκομείο και γ.γραμματέας της OENΓE ζήτησε να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή για τους γιατρούς που έχουν πέσει στη μάχη κατά του κορονοϊού. Διεκδικούμε, είπε:

  • Μονιμοποίηση των επικουρικών, όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού) για τη στελέχωση των νοσοκομείων και των Κ.Υ.
  • Μέτρα και μέσα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των υγειονομικών.
  • Ένταξη στα BAE.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν στο Aττικό νοσοκομείο, στο Ασκληπιείο Bούλας, στο AXEΠA Θεσσαλονίκης κ.λπ.

Επίσης οργανώθηκαν συγκεντρώσεις έξω από κέντρα Yγείας, τις πρωτοβάθμιες δομές που τόσο έχουν απαξιωθεί από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και προσωπικά από του Aδώνιδες της ακροδεξιάς.

Πάνω από 40 άτομα συγκεντρώθηκαν στο κέντρο υγείας (ΠEΔY – πρώην IKA) Ιλίου, ενώ μαζική ήταν η παρουσία κόσμου στην Kαλαμπάκα κ.ά.

IΛION

του ανταποκριτή μας

Την Τρίτη το πρωί έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΙΚΑ Ιλίου στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που είχαν εξαγγελθεί από τους υγειονομικούς. Στη συγκέντρωση η οποία έγινε με την συμμετοχή δεκάδων κατοίκων του Ιλίου αναρτήθηκαν πανό της Αριστερής Κίνησης Ιλίου (ΑΡΚΙ), της Εργατικής Συμμαχίας στα Δυτικά και του Κοινωνικού Ιατρείου Ιλίου. 

Στη συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του συνδικάτου εργατών δήμου του Ιλίου όπως και οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Ιλίου. Ο γιατρός του ΚΥ Ιλίου και δημοτικός σύμβουλος του ΑΡΚΙ, Δημήτρης Γεωργίου όπως και άλλοι σύντροφοι από την Εργατική Συμμαχία μίλησαν στους συγκεντρωμένους για την δραματική κατάσταση που έχει οδηγήσει την πρωτοβάθμια υγεία η Κυβέρνηση και τις συνέπειες αυτής της κατάστασης μέσα στις συνθήκες της πανδημίας για το σύνολο των εργαζόμενων. Οι συγκεντρωμένοι κλήθηκαν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν για την παιδεία την Πέμπτη και την Πρωτομαγιά, την Παρασκευή, παρά τις κυβερνητικές απαγορεύσεις.