Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και μιας πρωτοβουλίας σωματείων που συνεδρίασε με πρωτοβουλία της ΠΕΝΕΝ για την οργάνωση της φετινής διαδήλωσης της Πρωτομαγιάς από τα Χαυτεία την Παρασκευή 1/5 στις 10.30

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ

Η εργατική τάξη σε ολόκληρο τον κόσμο παλεύει για τη ζωή!

Η πρώτη του Μάη, είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες της εργατικής τάξης, των εργαζόμενων σε όλο τον κόσμο. Από το Μάιο 1886 με τις αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο με αίτημα «οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο», μέχρι σήμερα η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, σε ολόκληρο τον κόσμο με αγώνες, θυσίες, απεργίες, εξεγέρσεις και επαναστάσεις, χωρίς ποτέ να της χαρίζεται τίποτα από την αστική εξουσία, διεκδικεί το δικαίωμα στην Εργασία, στην Υγεία, στην Τροφή, στη Στέγη, στην Εκπαίδευση να είναι καθολικό, χωρίς φυλετικούς, εθνικούς, ταξικούς αποκλεισμούς. Παλεύει για τη Ζωή!

Πρωτομαγιά 2020 –  Mε την εργατική τάξη μπροστά στον αγώνα κατά της πανδημίας, στον αγώνα κατά της διάλυσης της εργασίας, στον αγώνα κατά της οικολογικής καταστροφής

Καμία συζήτηση για την προάσπιση και την προστασία της υγείας ως καθολικού δικαιώματος δεν μπορεί να γίνει ξέχωρα από την προάσπιση και την προστασία της εργασίας. Όταν απειλείται ή πλήττεται η υγεία, πλήττεται η εργασία. Όταν πλήττεται η εργασία, δεν υπάρχει υγεία! Σήμερα, την εποχή του επιδημικού ζόφου, η εργατική τάξη παγκόσμια βρίσκεται μέσα στον ίδιο φαύλο κύκλο του θανάτου και της ανεργίας! Περισσότερο από ποτέ, η οδυνηρή εμπειρία του να είσαι άρρωστος και απένταρος, άστεγος και πεινασμένος, χρεωμένος και απελπισμένος είναι κοινή σε όλο τον πλανήτη. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ενώνει τον κόσμο της εργασίας παγκόσμια σε ένα κοινό αίτημα, το οποίο εάν σήμερα αφορά στην υγεία των ανθρώπων δεν μπορεί να μην αφορά εξίσου κατεπειγόντως στην εργασία τους, όπως δεν μπορεί να μην αφορά στην υγεία του πλανήτη, ο οποίος και αυτός ασθενεί και είναι και σε αυτή την περίπτωση κατεπείγον να αντιληφθούμε ότι ο αγώνας για την υγεία, είναι αγώνας για την εργασία, είναι αγώνας για την οικολογία. Είναι τελικά ο αγώνας για τη Ζωή!

Μια τέτοια πρωτομαγιά, οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να βρισκόμαστε πουθενά αλλού παρά στο δημόσιο χώρο διατρανώνοντας την απόφασή μας να μην επιτρέψουμε στο όνομα της επιδημικής απειλής τη διάλυση κάθε εργατικού δικαιώματος, την καταστροφή της εργασίας. Την ώρα που ο κορονοϊός δίνει τη χαριστική βολή στον βαριά ασθενούντα εδώ και μία δεκαετία καπιταλισμό και οι εργοδότες βρίσκουν ευκαιρία να επιβάλλουν κάθε αντεργατικό μέτρο, αναζητώντας τρόπο να ξεφορτωθούν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης από την οποία ουδέποτε απομακρυνθήκαμε μετά το τραπεζικό κραχ του 2008, οι εργαζόμενοι απαντάμε:

Προστατεύουμε την υγεία μας και τη δημόσια υγεία – Σεβόμαστε και τηρούμε τους κανόνες που η επιστήμη και η ανθρώπινη γνώση μας έχει διδάξει για την προστασία τους – Ακούμε τους γιατρούς και τους ειδικούς και πειθαρχούμε στις οδηγίες τους – Βάζουμε φραγμό στην επίθεση των εργοδοτών και των πολιτικών τους ενεργούμενων εναντίον των εργατικών δικαιωμάτων που δυναμιτίζονται συθέμελα με αφορμή την πανδημία – Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στο ενωτικό κάλεσμα πρωτοβάθμιων σωματείων και ομοσπονδιών για συμμετοχή στην απεργία και εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς την Παρασκευή 1 Μαίου 2020, με συγκέντρωση στα Χαυτεία στις 10:30 και πορεία στο Σύνταγμα και όπου αλλού πραγματοποιηθούν ανάλογες συγκεντρώσεις ανά την Ελλάδα. Προσυπογράφουμε την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας.

Το ΔΣ

Ενωτικό κάλεσμα για αγωνιστικό ταξικό γιορτασμό  της 1ης Μάη –

Όλοι στην απεργία της 1ης Μάη 2020

Προτείνουμε – οργανώνουμε συγκέντρωση 10.30 πμ στα Χαυτεία και πορεία στην Βουλή

(θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας –

θα ακολουθήσει ειδική ανακοίνωση από τους διοργανωτές)

Πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΠΕΝΕΝ στις 23 Απρίλη 2020 τηλεσύσκεψη από το Ε.Κ. Πειραιά με σκοπό τον αγωνιστικό γιορτασμό  της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος Πρωτοβάθμια Σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνδικαλιστές και συλλογικότητες.

Σωματεία που είχαν σχετικές αποφάσεις για την στήριξη της Πρωτοβουλίας, άλλα τα οποία υπήρχαν εκπρόσωποί τους και στην συνέχεια μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες  των Σωματείων θα λάβουν σχετικές αποφάσεις τις αμέσως επόμενες μέρες ενώ παρέστησαν και εκπρόσωποι σωματείων ως παρατηρητές οι οποίοι θα ενημερώσουν  τα όργανα των συνδικάτων για τις αποφάσεις που λήφθηκαν στην σύσκεψη.

Επίσης έλαβαν μέρος συλλογικότητες, σχήματα και συνδικαλιστές από διάφορους χώρους οι οποίοι δήλωσαν την στήριξη και την συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία για τον γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Κεντρικά ζητήματα που αναδείχθηκαν και απασχόλησαν την σύσκεψη των Σωματείων και των εκπροσώπων τους ήταν τα παρακάτω:

1. Η υγειονομική κρίση  και τα προβλήματα που αυτή ανέδειξε για το δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο διαχρονικά οι ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές το απαξίωσαν, το υποβάθμισαν αφού υπηρέτησαν πιστά την αντιλαϊκή πολιτική της υποχρηματοδότησης, της μείωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την εμπορευματοποίηση και ισχυροποίηση του ρόλου της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας στην υγεία και ταυτόχρονα υπονόμευσαν τα εργατικά δικαιώματα στον κρίσιμο και νευραλγικό αυτόν τομέα.

Κοινή διαπίστωση όλων των δυνάμεων που συμμετείχαν στην σύσκεψη είναι ότι ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση συνεχίζει τη σκανδαλώδη ενίσχυση της ιδιωτικής υγείας και ελάχιστα έχει κανει για την στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας. Υπάρχει ανάγκη συντονισμένης δράσης και πάλης να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα στην κατεύθυνση ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας έτσι ώστε αυτό να καλύψει τις αυξημένες λαϊκές ανάγκες που επιβάλει η γενικευμένη υγειονομική κρίση και πανδημία.

Στην κατεύθυνση αυτή στηρίζουμε αποφασιστικά την 28η Απρίλη μέρα δράσης για την δημόσια υγεία που καθόρισε η ΟΕΝΓΕ και με κεντρικά αιτήματα :

– Ουσιαστική αύξηση των κονδυλίων για την δημόσια υγεία και τα νοσοκομεία.

– Μαζικές προσλήψεις σε ιατρικό και νοσοκομειακό προσωπικό.

– Επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών και ιατρικών κέντρων και ένταξή τους κάτω από κρατικό έλεγχο.

– Ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στην δημόσια υγεία.

2. Δεύτερος άξονας της παρέμβασης και της δράσης που συνομολογήθηκε στην σύσκεψη αφορά την αντιμετώπιση της πολιτικής κυβέρνησης – κεφαλαίου οι οποίοι σε κοινό μέτωπο αξιοποιώντας την σημερινή κατάσταση κλιμακώνουν την επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, στις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Χαρακτηριστικά στοιχεία αυτής της αντιδραστικής επέλασης είναι:

–  προσπάθεια φίμωσης, παρεμπόδισης και ακύρωσης της οργανωμένης συνδικαλιστικής δράσης.

– Οι εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις, η εκτίναξη της ανεργίας σε δυσθεώρητα επίπεδα, τα επιδόματα πείνας  για εκατομμύρια εργαζόμενους από τις επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο, η γιγάντωση των ευέλικτων μορφών εργασίας, η κατάργηση των ΣΣΕ, η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας για τις χιλιάδες εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η ένταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η επανεμφάνιση σε γενικευμένη κλίμακα της απλήρωτης και της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται από την επιθετικότητα κυβέρνησης – κεφαλαίου έχουν βαρύτατες ευθύνες οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού οι οποίοι βάζουν πλάτη. Οι κατ’ ευφημισμό εκπρόσωποι των εργαζομένων σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ οι οποίοι διακηρύσσουν ότι για τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης πρέπει όλοι να επωμισθούν τα βάρη και παράλληλα κατέβασαν τα ρολά, έβαλαν λουκέτο στις κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις και με τον τρόπο αυτό διευκολύνουν τα μέγιστα την επίθεση κυβέρνησης – εργοδοσίας.

Οι δυνάμεις αυτές συνομολόγησαν με την αντιδραστική κυβερνητική πολιτική που έθεσε όλο αυτό το διάστημα το συνδικαλιστικό κίνημα στον γύψο και παράλληλα μπροστά στην εργατική Πρωτομαγιά δηλώνουν πίστη, συμμόρφωση και υποταγή στην επιδίωξη της κυβέρνησης να επιβάλει |σιγή νεκροταφείου» και εξαφάνιση των εργατικών αντιδράσεων και του οργανωμένου εργατικού κινήματος.

Στην σύσκεψη τα σωματεία μας, οι εργατικές συλλογικότητες και άλλοι φορείς μπροστά στην εργατική Πρωτομαγιά αναδεικνύουν την ανάγκη:

Η εργατική Πρωτομαγιά, οι εργαζόμενοι και τα αγωνιστικά συνδικάτα να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα στους δρόμους και στους χώρους δουλειάς για την συμμετοχή και την επιτυχία της απεργίας. Η εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί κορυφαίο ορόσημο για την εργατική τάξη και τα συνδικάτα και τα χαρακτηριστικά της είναι βαθύτατα ταξικά.

Ο συμβολισμός της είναι η ανειρήνευτη πάλη ενάντια στο κεφάλαιο, ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι η αλληλεγγύη των εργατών όλου του κόσμου, είναι η πάλη για τα άμεσα και μακροπρόθεσμα εργατικά δικαιώματα και διεκδικήσεις είναι η απόδοση τιμής στους ήρωες της τάξης που έπεσαν θύματα μαχόμενοι για τα εργατικά συμφέροντα σε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας έναν άλλο δρόμο, αυτόν της χειραφέτησης της εργατικής τάξης και της απελευθέρωσής της από τα δεινά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Ιδιαίτερα σήμερα που μεγάλα τμήματα του κεφαλαίου και η κυβέρνηση αξιοποιούν την κρίση ως ευκαιρία για να προωθήσουν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που θέλει το σύστημα οδηγώντας για άλλη μια φορά να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι και ο λαός. 

Στις συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής  κρίσης τα Σωματεία μας παίρνουν την πρωτοβουλία, σε συνέχεια των πετυχημένων δράσεων που αναπτύχθηκαν στις 7/4 και 14/4 με άξονες τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας και τα εργατικά προβλήματα, να απευθύνουν ανοιχτό ενωτικό κάλεσμα στα εργατικά Σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε εργατικά σχήματα, συλλογικότητες και άλλους λαϊκούς φορείς να πορευτούν μαζί για τον γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Στην κατεύθυνση αυτή οργανώνουμε, στηρίζουμε και διαθέτουμε όλες τις δυνάμεις μας για την επιτυχία της απεργίας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Ταυτόχρονα προτείνουμε και οργανώνουμε συγκέντρωση την 1η Μάη στα Χαυτεία (Αθήνα) για τις 10.30 π.μ και πορεία προς την Βουλή.

Υπογραμμίζουμε ότι το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα, όπως και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις, θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα που αφορούν την προστασία της υγείας των διαδηλωτών, χωροθέτηση των μπλοκ της συγκέντρωσης – τήρηση αποστάσεων – εφοδιασμός όλων με ατομικά μέσα προστασίας.

Σχεδιασμένα – οργανωμένα – πειθαρχημένα θα αποδείξουμε και αυτή την φορά ότι μπορούμε με τον καλύτερο τρόπο να περιφρουρήσουμε αποτελεσματικά την υγεία σε μια δημόσια συγκέντρωση και από την άλλη να στείλουμε το μήνυμα ότι το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν υποτάσσεται στις αντιδραστικές κυβερνητικές απαγορεύσεις, δεν υποστέλλει την σημαία του αγώνα, παλεύει στην πρώτη γραμμή για τα εργατικά δικαιώματα, συγκρούεται με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – κεφαλαίου.

Η σύσκεψη των εργατικών σωματείων εκφράζει ομόφωνα την ολόθερμη συμπαράστασή της στον δίκαιο αγώνα και στα αιτήματα των συμβασιούχων εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου, χαιρετίζει την απεργία διαρκείας που ξεκίνησε στις 23/4 ενάντια στις εκδικητικές με χαρακτηριστικά συνδικαλιστικής δίωξης απολύσεις του Υπ. Μεταναστευτικής πολιτικής των 16 συμβασιούχων και της προέδρου του σωματείου για την ανανέωση των συμβάσεων τους και θα οργανώσει την έμπρακτη αλληλεγγύη στην απεργία (στήριξη απεργιακού ταμείου κλπ). Προειδοποιεί τον Υπουργό Μηταράκη να μη σκεφτεί να καταφύγει στο γνωστό αντεργατικό οπλοστάσιο καταφεύγοντας στο να βγάλουν την απεργία παράνομη γιατί θα είναι πρόκληση και αιτία πολέμου για όλο το ταξικό εργατικό κίνημα

– Επίσης χαιρετίζει και δηλώνει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εκπαιδευτικών να μην περάσει εν μέσω πανδημίας το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που προωθεί στην Βουλή το Υπ Παιδείας.

– την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και σε κάθε εργατική αντίσταση.

– Απαιτούμε, στις επικίνδυνες συνθήκες που διαμορφώνονται με την πανδημία, να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για το κλείσιμο των κέντρων των προσφύγων, και την απόλυτη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους στην εξασφάλιση στέγης, περίθαλψης και εκπαίδευσης και την διασφάλιση αντίστοιχων μέτρων για τους άστεγους κοινωνικά αποκλεισμένους και φτωχούς.             

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΧΑΥΤΕΙΑ ΣΤΙΣ 10.30 π.μ

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Τα εργατικά Σωματεία