Συγκέντρωση περίπου 100 διαδηλωτών, έγινε στην Αθήνα την Παρασκευή 8 Μαΐου στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα. Η συγκέντρωση μπροστά από τη βουλή πραγματοποιήθηκε με κάλεσμα των απεργών συμβασιούχων και του Συντονισμού για το Προσφυγικό -Μεταναστευτικό (ΣΥΠΡΟΜΕ), ενάντια στο νόμο και την Κυβέρνηση που καταργεί στην ουσία το δικαίωμα στο άσυλο, προωθώντας ως μόνη διαδικασία για τους πρόσφυγες τις απελάσεις και τους πνιγμούς. Συγχρόνως, μεταθέτει υπάλληλους από άλλο τομέα στην υπηρεσία ασύλου, απολύοντας 17 συμβασιούχους.

Η απόλυση των συμβασιούχων έχει πολιτικές διαστάσεις: το σωματείο καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση απέλυσε τα 17 μέλη του, λόγω της εδώ και χρόνια πάλης τους ενάντια στη διοίκηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (πρώην μεταναστευτικής πολιτικής) και τις κυβερνήσεις της Δεξιάς και προηγουμένως του Σύριζα. Οι απολυμένοι είχαν πρωτοστατήσει στην ίδρυση του Σωματείου, παλεύοντας για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.

Στη συγκέντρωση υπήρχαν πανό και πλακάτ του ΣΥΠΡΟΜΕ όπως και πανό του Σωματείου Συμβασιούχων. Η πάλη για να παρθούν πίσω οι απολύσεις, για τις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων και για να μην περάσουν τα μέτρα ενάντια στους πρόσφυγες, είναι πολιτική, δηλαδή απαιτεί την ανατροπή της Κυβέρνησης, όπως εκδηλώνεται και με τη σημερινή συγκέντρωση.

Στη συγκέντρωση, οι απεργοί έδωσαν συνέντευξη τύπου, ενώ την αλληλεγγύη τους εκφράσανε μεταξύ άλλων οι απολυμένοι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ, γιατροί και εκπαιδευτικοί, με τους τελευταίους, προς το τέλος της συγκέντρωσης και αφού ειπώθηκαν συνθήματα, να προχωρούν σε διαδήλωση ενάντια στον χαφιεδισμό στο σχολείο, με την θεσμοθέτηση της βιντεοσκόπησης μαθημάτων στις τάξεις με την τοποθέτηση καμερών, τροπολογία της Κεραμέως μετά από το πράσινο φως της αρχής προστασίας δεδομένων του πολίτη.

E.A.