της Μαρίας Χλωρού

Πάνω από 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Χαϊδάρι, την Κυριακή 14-3, αριθμός σημαντικός αν σκεφτούμε ότι το κάλεσμα άρχισε να κυκλοφορεί το αμέσως προηγούμενο απόγευμα του Σαββάτου και πολύς κόσμος δεν πρόλαβε να ενημερωθεί. Την συγκέντρωση κάλεσαν κάτοικοι του Χαϊδαρίου στα πλαίσια των συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων σε όλες τις γειτονιές για το διήμερο 13-14 Μάρτη με στόχο να σπάσει ο φόβος και ενάντια στο κλίμα αυταρχισμού και καταστολής που έχει καλλιεργήσει η αστυνομία, ο υπουργός ΠΡΟΠΟ Χρυσοχοΐδης και η κυβέρνηση.

Με κεντρικό σύνθημα “πονάω αλλά δεν φοβάμαι”, όπως έγραφε το πανό, οι Χαϊδαριώτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Δημαρχείου. Εκεί 20 παιδάκια, με τους γονείς τους, έφτιαξαν πλακάκ και ζωγράφισαν συλλογικά ένα χαρτοπανό που κολλήθηκε στον τοίχο του Δημαρχείου, ανάμεσα σε τραγούδια με κρουστά. Ακολούθησε πορεία στον κεντρικό δρόμο της πόλης μέχρι την πλατεία Ηρώων και πίσω πάλι στην πλατεία του Δημαρχείου από όπου ξεκίνησε.

Σε αντίθεση με τις διαδηλώσεις του κέντρου όπου είναι μεν μαζικές αλλά δεν υπάρχει αλληλεπίδραση με τον κόσμο -και λόγω του lock dawn- οι διαδηλώσεις στις γειτονιές είναι πολύ διαφορετικές. Οι κάτοικοι από τα μπαλκόνια χαιρετούσαν ενώ κάποιοι που είχαν βγει για την βόλτα τους και βρέθηκαν μπροστά στη πορεία δεν δίστασαν να την ακολουθήσουν! Κανένας οδηγός δεν διαμαρτυρήθηκε αν και ο δρόμος είχε κλείσει για μια ώρα περίπου. Οι γειτονιές γέμισαν με συνθήματα, παλαμάκια και υψωμένες γροθιές. Μια χαραμάδα φωτός σπάει, ξεδιάντροπα, το σκοτάδι του τρόμου, της καταστολής, του εμπαιγμού και της απομόνωσης!