Συλλήψεις εργαζομένων σε κατάληψη κτηρίου ΟΑΕΕ για να μην εξαπλωθεί ο αγώνας

 

Άμεση αθώωση των συναδέλφων μας Χρήστου Βαγενά και Ελένης Μανουρά
ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ
ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΑΕΕ

Άμεση αθώωση των συναδέλφων μας Χρήστου Βαγενά και Ελένης Μανουρά

Πριν λίγες ημέρες καλούσαμε την ΠΟΣΕ ΙΚΑ να στηρίξει τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων μας στον ΟΑΕΕ καθώς ο αγώνας τους αφορά όχι μόνο τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά τους ασφαλισμένους στο σύνολό τους. Οι δραματικές συνέπειες των μνημονίων έχουν αποσαθρώσει το υπερταμείο που η μόνη λογική της δημιουργίας τουείναι οι περικοπές της μισθολογικής και συνταξιοδοτικής δαπάνης και ηεπιδείνωση του συνόλου των κοινωνικών παροχών.

Αν η κυβερνήσεις των μνημονίων και το διεθνές κεφάλαιο είναι οι απόλυτοι ένοχοι της φτωχοποίησης του πληθυσμού, οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες σέρνονται από πίσω τους εκφυλίζοντας τα όργανα πάλης των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωσή που κυκλοφορήσαμε (Ριζοσπαστική Παρέμβαση Εργαζομένων ΙΚΑ) για να στηρίξουμε τον αγώνα των συναδέλφων στον ΟΑΕΕ, αναφέραμε: ” Όμως και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στους Συλλόγους και την Ομοσπονδία μας αντί να οργανώσουν δυναμικές κινητοποιήσεις απέναντι στη Διοίκηση και το Υπουργείο στέκονται αμήχανα και παθητικά καλλιεργώντας την απογοήτευση. Οι όποιες κινητοποιήσεις προκηρύσσονται, αφήνονται χωρίς οργάνωση και προοπτική κλιμάκωσης. Έτσι όμως τα συνδικάτα απαξιώνονται στα μάτια των εργαζομένων και τελικά καταντούν να λειτουργούν ως οργανισμός καθυπόταξης των εργαζομένων που εκπροσωπούν.”

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ότι ενώ η Ομοσπονδία μας (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) τρέχει μαζί με την έτερη Ομοσπονδία (ΠΟΠΟΚΠ) στα υπουργεία και θέλει από κοινού να οργανώσουν αγώνες, όταν αυτοί αρχίζουν η ίδια εγκαταλείπει τα αγωνιστικά σχέδια. Έχει αποφασίσει να την αφήσει μόνη της στον αγώνα των καταλήψεων, ακόμα και στα δικαστήρια όταν συνάδελφοι συλλαμβάνονται και παραπέμπονται με το άρθρο 334 του Ποινικού Κώδικα που θέσπισε φέτος η κυβέρνηση για να επιβάλλει τη σιωπή στο εργατικό κίνημα, μαζί με τον απεργοκτόνο νόμο του 50%+1 που πλήττει τη λειτουργία των πρωτοβάθμιων σωματείων. Η αδυναμία να κηρυχτεί άμεσα στάση εργασίας από την Ομοσπονδία μας αποδεικνύει δεν υπάρχει κανένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Δεν έχουμε ένα όργανο μάχης κι αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ακολουθώντας αυτό το δρόμο, είμαστε στο δρόμο της πυτζάμας.

Η Ομοσπονδία οφείλει έστω και την ύστατη στιγμή να κηρύξει στάση εργασίας την Πέμπτη 22/11 στις 11 πμ στην Αττική και από 12.00 στην υπόλοιπη χώρα μέχρι το πέρας του ωραρίου σε ένδειξη συμπαράστασης στους 2 διωκόμενους συναδέλφους του ΟΑΕΕ.

Οι πρωτοβάθμιοι Σύλλογοί μας να εκδώσουν ψηφίσματα συμπαράστασης όπως έπραξε στοιχειωδώς ο σύλλογός μας και ταυτόχρονα να συζητήσουμε για ένα αγωνιστικό σχέδιο μάχης όπως έγινε από πρωτοβάθμια σωματεία που που κήρυξαν απεργία την 1η Νοέμβρη με επιτυχία χωρίς να περιμένουν ΓΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ. Μια απεργία που δέχτηκε τρικλοποδιές εξαιτίας και του πολιτικού ακολουθητισμού μεγάλων συνδικαλιστικών παρατάξεων.

Οι “αγανακτισμένοι” πολίτες αντιμετωπίστηκαν από το εργατικό και αντιφασιστικό κίνημα. Οι κυβερνήσεις των μνημονίων με δυναμικές κινητοποιήσεις την περίοδο 2010-2012.

Η ενότητα του εργατικού κινήματος είναι κύρια πολιτικό ζήτημα και όχι συνδικαλιστικό κι οι απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα έχουν πλέον ένα στρατηγικό χαρακτήρα που δεν αφήνουν πολύ χώρο για τακτικισμούς.

20/11/2018

Γιάννης Χατζηγιάννης

Εργαζόμενος ΕΦΚΑ Μισθωτών Μαγνησίας

 

Στην προσαγωγή συνδικαλιστών της Αριστερής Κίνησης Εργαζομένων ΟΑΕΕ, του Χρήστου Βαγενά και της Ελένης Μανουρά, προχώρησε το πρωί η αστυνομία, με αφορμή την κατάληψη του υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ, στο Νέο Ηράκλειο, κατάληψη (σ.σ.: σήμερα είναι η 12η ημέρα) που γίνεται από τους εργαζομένους που διαμαρτύρονται για την υποστελέχωση των υπηρεσιών και την απαξίωσή τους.
Η προσαγωγή των δύο συνδικαλιστών μετατράπηκε σε σύλληψη, με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσε «αγανακτισμένη» πολίτης. Παραπέμφθηκαν αυθημερόν στον εισαγγελέα ο οποίος θα εξετάσει αν η υπόθεση θα παραπεμφθεί σε τακτική δικάσιμο στις 20/11/18, στις 12πμ στο κτήριο 2 (αίθουσα 1) στα δικαστήρια της Ευελπίδων.
Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ, μετά από δυο χρόνια έχει καταφέρει να οδηγήσει τους εργαζόμενους στην “έξοδο από τα μνημόνια” δηλαδή στο πλήρες αδιέξοδο. Οι εργαζόμενοι μπήκαν στο δρόμο του αγώνα και η κυβέρνηση στο δρόμο του ιδιώνυμου που πρόσφατα ψηφίστηκε κατ΄επιταγήν των μνημονιακών δεσμεύσεων που απαιτούν τη σιωπή και υποταγή του εργατικού κινήματος.
Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία του ΕΦΚΑ, τις Ομοσπονδίες μας και την ΑΔΕΔΥ και ολόκληρο το εργατικό κίνημα να στηρίξουν τους συναδέλφους:
Να κηρυχτεί πανελλαδική στάση εργασίας την 20/11/18 από τις 11πμ στην Αττική και από της 12πμ στην υπόλοιπη χώρα μέχρι την λήξη του ωραρίου.
Οι συλλήψεις μέσω “αγανακτισμένων” πολιτών είναι μια πραγματική απειλή για ολόκληρο το εργατικό κίνημα.
Να επεκταθούν άμεσα οι καταλήψεις κτηρίων του ΕΦΚΑ με την απαίτηση να επιλυθούν εδώ και τώρα τα συσσωρευμένα προβλήματα που αφορούν τα οργανογράμματα, την έλλειψη προσωπικού ενώ η ανεργία καλπάζει, τη λειψή ή καθόλου καθαριότητα, την αθλιότητα των μισθών μας.
19/11/2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
εργαζομένων ΕΦΚΑ