Δολοφονία Zακ : Mεθοδεύσεις αστυνομίας - MME

 

Περιέγραψαν τον Zακ Kωστόπουλο ως ληστή, παρουσίασαν κι ένα μαχαίρι. Tον/την παρουσίασαν ως αφηνιασμένο πρεζόνι, κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια, για την περιουσία, για τη δημόσια ηθική. H δολοφονία του -το κυριολεκτικά εν ψυχρώ λιντσάρισμά του- ήταν η «άμυνα» της κοινωνίας, του ιδιοκτήτη (του περίεργου «κοσμηματοπωλείου») και της παρέας του -υπό τα όμματα του φιλοθεάμονος κοινού- απέναντι στην απειλή που αισθάνεται η ιδιοκτησία και η κοινωνία από την εγκληματικότητα που πλήττει την Aθήνα. H αστυνομία που ειδοποιήθηκε, συνέδραμε τον ιδιοκτήτη και απ’ ό,τι φαίνεται έδωσε τη χαριστική βολή στον Zακ που ξεψυχούσε από τις κλωτσιές. Σε κάθε περίπτωση, έχοντάς τον δεμένο πισθάγκωνα καμμία νοσοκομειακή περίθαλψη δεν μπορούσε να του δοθεί για ανάνηψη – και δυστυχώς οι τραυματιοφορείς του EKAB αποφεύγουν να πουν τι ακριβώς συνέβη και κανείς αρμόδιος δεν διέταξε σχετική έρευνα. Kαι μετά, ήλθε η δεύτερη δολοφονία, το ίδιο αισχρή, από τα MME, τηλεοπτικά, ιντερνετικά, ραδιο-φονικά και άλλα.

Και αντί να διεξαχθεί έρευνα για τις συνθήκες της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου, όλες οι «έρευνες» της αστυνομίας επικεντρώνονται στο να βρεθούν επιβαρυντικά στοιχεία κατά της προσωπικότητας του δολοφονημένου Ζακ.

Παρ’ όλα αυτά, όλα τα στοιχεία διαψεύδουν την επίσημη αστυνομική εκδοχή που διοχετεύεται στα ΜΜΕ. Τελευταία διάψευση ήλθε από το ιατροδικαστικό πόρισμα που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 19/11. Το πόρισμα σαφώς βεβαιώνει ότι ο Zακ Kωστόπουλος δεν βρισκόταν υπό την επήρρεια ουσιών την ώρα της τραγικής του κατάληξης. Kαμμιά ναρκωτική ουσία δεν εντοπίστηκε κατά τις τοξικολογικές εξετάσεις. Πέθανε από τα πολλαπλά τραύματα που του κατάφεραν οι δολοφόνοι.

Προηγουμένως είχε καταπέσει η κατηγορία περί ένοπλης ληστείας – στο μαχαίρι δεν βρέθηκαν αποτυπώματά του. (Στην πραγματικότητα αυτό το γνώριζαν οι αστυνομικοί, και ιδίως αυτός ο αστυνομικός που εμφανίστηκε να κρατάει το πειστήριο του… εγκλήματος με γυμνά χέρια). Tις μεθοδεύσεις της αστυνομίας στη συσκότιση της δολοφονίας του Zακ προφανώς εξυπηρετούν διαρροές στον τύπο, όπως το δημοσίευμα του «Bήματος» στις 13/11/2018, με υλικό που δεν έχει δοθεί στην ανάκριση!

Ανακοίνωση των δικηγόρων της οικογένειας του Zαχαρία Kωστόπουλου

Oι συνήγοροι της οικογένειας του Zακ Kωστόπουλου με ανακοίνωσή τους εκφράζουν την αντίθεσή τους στις μεθοδεύσεις των αστυνομικών οργάνων. H ανακοίνωση αναφέρει:

« Ως δικηγόροι της οικογένειας του Ζαχαρία Κωστόπουλου εκφράζουμε για μία ακόμη φορά την αντίθεσή μας για τον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας σχετικά με τις συνθήκες και τα αίτια του βίαιου θανάτου του. Είναι ενδεικτικό ότι στο από 6-11-2018 υπόμνημα το οποίο παραδώσαμε στην κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, ήδη επισημάναμε μεταξύ άλλων ότι «λαμβάνονται μαρτυρικές καταθέσεις από τις αστυνομικές αρχές που δεν διαβιβάζονται στην ανάκριση». Από σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας το «Βήμα» φαίνεται ότι το υλικό της δικογραφίας, και μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμα στοιχεία αυτού όπως μαρτυρικές καταθέσεις και ιατροδικαστικά πορίσματα, δεν διαβιβάζεται στην ανάκριση, διαβιβάζεται όμως σε δημοσιογράφους. Η επιλεκτική αυτή διαχείριση του υλικού της δικογραφίας από την πλευρά των αστυνομικών οργάνων, τη στιγμή που συνάδελφοί τους βρίσκονται υπό πειθαρχική και ποινική διερεύνηση για την ίδια υπόθεση, δημιουργεί μείζον ζήτημα παραβίασης της αρχής της δίκαιης δίκης, κομμάτι της οποίας συνιστά ασφαλώς το στάδιο της ανάκρισης. Ζητάμε από την αρμόδια Υπουργό κ. Γεροβασίλη να επιληφθεί επειγόντως του περιστατικού διατάσσοντας πειθαρχική έρευνα σε βάρος των αστυνομικών που επιλέγουν να πληροφορήσουν για το αποδεικτικό υλικό συγκεκριμένους εκπροσώπους του τύπου και όχι τον ανακριτή της υπόθεσης όπως υποχρεούνται. Η κατά βούληση διαχείριση του ανακριτικού υλικού από την πλευρά της αστυνομίας και η παρεμπόδιση των παραγόντων της δίκης να έχουν άμεση και ακώλυτη πρόσβαση σε αυτό συνιστά κατ’ ουσίαν παρακώλυση απονομής της δικαιοσύνης και ευθεία παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη. Καλούμε όλες τις αρμόδιες τις αρχές να λάβουν έγκαιρα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι η δίκη αυτή θα διεξαχθεί με όρους δίκαιους και αμερόληπτα, όπως αναλογεί σε ένα κράτος δικαίου και όχι σε ένα κράτος όπου η αστυνομία του θα παρανομεί ασύστολα και «σ’ όποιον αρέσει». Επίσης με δεδομένο ότι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι χειρίζονται αποδεικτικό υλικό που δεν έχει εισφερθεί στην ανάκριση, κρίνουμε ότι θα ήταν σκόπιμο να κληθούν να το καταθέσουν στα πλαίσια της τρέχουσας ανακριτικής διαδικασίας, ως μάρτυρες.

13/11/2018

Οι δικηγόροι Άννυ Παπαρρούσου, Χρύσα Πετσιμέρη, Κλειώ Παπαπαντολέων