ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΧΑΡΤΟΥ : ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Την Κυριακή στις 9/10 πραγματοποιήθκε η πρώτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Βιβλίου Χάρτου Αττικής για το φθινόπωρο. Στη συνέλευση προσήλθαν αρκετοί συνάδελφοι, παρά την σχετική στασιμότητα του εργατικού κινήματος την τελευταία περίοδο, με αρκετή διάθεση να συζητήσουν τη συλλογική δράση του ΣΥΒΧΑ και του εργατικού κινήματος το επόμενο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης τα ζητήματα που απασχόλησαν περισσότερο ήταν η εργοδοτική αυθαιρεσία με απολύσεις εργαζομένων στα Public και απλήρωτους μισθούς σε άλλους μεγάλους εκδοτικούς οίκους, η πάλη για τις επιχειρησιακές και κλαδικές συμβάσεις και ζητήματα συντονισμού με άλλα αγωνιστικά σωματεία και κλάδους του εργατικού κινήματος.
Από τη συζήτηση στο σύλλογο ήταν εμφανής η ανάγκη να υπάρξει συλλογική απάντηση στις προκλήσεις των εργοδοτών, που υπό το βάρος της κρίσης πληθαίνουν, αλλά και συλλογική πάλη για τις ανάγκες των εργαζομένων στο χώρο βίβλιο, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το ενδιαφέρον στο συντονισμό με άλλους κλάδους εργαζομένων.
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί, πως παρόλη την πρόθεση για συλλογική πάλη υπήρχε, όπως και σε άλλους εργατικούς χώρους, ένα πάγωμα μπροστά στο “τί κάνουμε” πέρα από τα άμεσα ζητήματα αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι του κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύντομη συζήτηση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο αντιμετωπίστηκε με αμηχανία και γρήγορα προχώρησε στα ζητήματα του κλάδου και στην πάλη για κλαδικές και συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Τα συνδικαλιστικά εργαλεία είναι ελλιπή για να κατανοηθεί το πολιτικό υπόβαθρο του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, σαν κάτι πέρα από μια βάρβαρη επίθεση στην εργατική τάξη.
Η ανάγκη κοινής πάλης της εργατικής τάξης και ενοποίησης των εργαζομένων επιμέρους κλάδων, που αναδείχθηκε και στη συνέλευση του ΣΥΒΧΑ, είναι αυθόρμητο ταξικό ένστικο τη δεδομένη στιγμή. Πρέπει να πάμε πέρα από αυτό· η ενοποίηση της εργατικής τάξης σήμερα μπορεί να γίνει μονάχα κάτω από τη συνειδητοποίηση του δικού της ανεξάρτητου ιστορικού ρόλου, δηλαδή κάτω από ένα πολιτικό μεταβατικό πρόγραμμα με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και του συστήματος.

Φ.