ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μπροστά σε μια νέα εξέγερση στα πανεπιστήμια

Με επιτυχία πραγματοποίησε τη θεματική της Συνδιάσκεψη, για την κρίση στα πανεπιστήμια και τα σχολεία, η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας, στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014. Στις εργασίες της Συνδιάσκεψης συμμετείχαν σύντροφοι και συντρόφισσες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
Στο επίκεντρο της πλούσιας συζήτησης για τον απολογισμό της δράσης βρέθηκε η συζήτηση για τις εμπειρίες της πάλης του φοιτητικού κινήματος ενάντια στο πρόσφατο πραξικόπημα Σαμαρά –Λοβέρδου -Φορτσάκη με τα ΜΑΤ να περικυκλώνουν τα πανεπιστήμια της Αθήνας την παραμονή της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η πάλη ενάντια στις διαγραφές των “λιμναζόντων” φοιτητών, τους νέους αντιδραστικούς οργανισμούς, τα νέα λουκέτα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ με το “Σχέδιο Αθηνά Νο2”, την υποχρηματοδότηση και τις νέες απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, αναπτύσσεται σε μια ευθεία ρήξη του φοιτητικού κινήματος με τις πανεπιστημιακές ελίτ (διορισμένοι πρυτάνεις) και την ίδια την κυβέρνηση.
Η συζήτηση επάνω στο Σχέδιο Προοπτικών και Θέσεων που πρότεινε το Συμβούλιο Δράσης κατέληξε στην υπερψήφισή του. Το Σχέδιο -αν και δημοσιεύτηκε στην 22 Οκτωβρίου- έγκαιρα προειδοποίησε πως “τα πανεπιστήμια μπορούν γίνουν ξανά επίκεντρο της νεολαιίστικης εξέγερσης σε όλη τη χώρα” καθώς “τα ΑΕΙ -ΤΕΙ γίνονται για άλλη μια φορά το επίκεντρο των αδιεξόδων ολόκληρης της νέας γενιάς”.
Η Διακήρυξη της Συνδιάσκεψης εστιάζει στις εξελίξεις της σύγκρουσης φοιτητικού κινήματος-κυβέρνησης και στην πάλη για ένα σχέδιο δράσης με επίκεντρο την “πάλη για καταλήψεις διαρκείας ενάντια στο σύνολο της αντι-εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης»” και τον “συντονισμό των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών”. Όπως τονίζει η Διακήρυξη της Συνδιάσκεψης της ΟΕΝ: “Μόνο η αυτοοργάνωση των φοιτητών μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, η ενότητα στη δράση όλων των αγωνιζομένων δυνάμεων, οι καταλήψεις, οι διαδηλώσεις, η αυτοάμυνα απέναντι στους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς και τους φασίστες, και προπαντός η πολιτική ανεξαρτησία απέναντι στην αστική τάξη, τα κόμματά της και τις φοιτητικές παρατάξεις της μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια νικηφόρα αναμέτρηση με την κυβέρνηση των Τροϊκανών”. Οι δυνάμεις της ΟΕΝ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα παλέψουν μέσα και έξω από τα σχήματα της ΕΑΑΚ για ένα τέτοιο σχέδιο δράσης, για την προετοιμασία της νέας εξέγερσης της νεολαίας.
Η Γενική Απεργία της 27ης Νοεμβρίου και η 6η Δεκέμβρη -6 χρόνια μετά την έκρηξη της εξέγερσης του Δεκέμβρη- είναι οι πρώτες σημαντικές ημερομηνίες σταθμοί για το φοιτητικό κίνημα.

Τα κείμενα της Συνδιάσκεψης είναι διαθέσιμα στο blog της ΟΕΝ (konservokouti-oen.blogspot.com) και την ιστοσελίδα του ΕΕΚ (www.eek.gr).