Συνδικαλιστική δίωξη στον EΛΓO (oι "παλιές, καλές τακτικές" συμβαίνουν και... επί ΣYPIZA)

Συνδικαλιστική δίωξη στον EΛΓO

(oι “παλιές, καλές τακτικές” συμβαίνουν και… επί ΣYPIZA)

Tην Πέμπτη 26 Aπρίλη πραγματοποιήθηκε συνέλευση του συλλόγου εργαζομένων στον EΛΓO [Eλληνικός Γεωργικός Oργανισμός] “ΔΗΜΗΤΡΑ” με κύριο θέμα την αυθαίρετη δίωξη της γραμματέως του συλλόγου Mαργαρίτας Kουτσανέλλου την οποία έχει κινήσει η διοίκηση του οργανισμού.
Η δίωξη προκλήθηκε όταν το σωματείο των εργαζομένων αποφάσισε να κηρύξει αποχή από τις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια, που διενεργούνταν από την δίοικηση, με έναν κανονισμό εργασίας που επέβαλε η ίδια, αυθαίρετα, αρνούμενη κάθε συζήτηση με τους εργαζόμενους.
Από τύχη, η συντρόφισσα Μαργαρίτα βρέθηκε πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής – η επιλογή της εφορευτικής επιτροπής γίνεται με κλήρωση ανάμεσα στους εργαζόμενους. Οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από μαζική αποχή των εργαζομένων που ξεπέρασε το 85% και αυτό προκάλεσε την μήνι της διοίκησης. Ο ίδιος ο διοικητής, παράτυπα, παραβρίσκονταν όλη την ημέρα στη διαδικασία των εκλογών ασκώντας πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση. Η κατάσταση έφτασε στα άκρα όταν απαίτησε να γίνουν αποδεκτές επιστολικές ψήφοι, που δεν ήταν συστημένες, δεν υπήρχαν αποδείξεις παραλαβής και αρκετές από αυτές είχαν γραμμένο τον αποστολέα με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα. Η Μαργαρίτα Κουτσανέλλου σεβόμενη τον ρόλο της ως εργαζόμενης και ως συνδικαλίστριας, αρνήθηκε να συνεργήσει σε αυτήν την διαδικασία, και παρά τις αφόρητες πιέσεις και απειλές, μπλοκάρισε την διαδικασία και έκανε αμέσως έγγραφη καταγγελία στο υπουργείο.
Την επόμενη μέρα ο διοικητής, με την γνωστή από τα παλιά μέθοδο τού «αποφασίζουμε και διατάσσουμε», της επέβαλλε ποινή δυσμενούς μετάθεσης σε θέση έξω από τον Oργανισμό, ώστε να είναι τελείως απομονωμένη από τους συναδέλφους της. H ποινή επιβλήθηκε χωρίς να συγκληθεί πειθαρχικό συμβούλιο, χωρίς να ζητηθεί, έστω και για τους τύπους, η απολογία της κατηγορούμενης και τιμωρούμενης από τον ίδιο υπαλλήλου και συνδικαλίστριας. Προχώρησε μάλιστα σε μήνυση εναντίον της με την κατηγορία της… κλοπής εκλογικού υλικού!
Τα γεγονότα αυτά προκάλεσαν αναταραχή ανάμεσα στους εργαζόμενους. Aπό την πρώτη στιγμή το σύνολο των εργαζομένων και η συντριπτική πλειοψηφία του Δ.Σ. βρέθηκαν στο πλευρό της Μαργαρίτας καταγγέλλοντας τις αυθαιρεσίες της διοίκησης.
Στη γενική συνέλευση, την Πέμπτη 26/4, με την παρουσία εκπροσώπου της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, του σωματείου των εργαζομένων στο υπουργείο, καθώς και της αντίστοιχης ομοσπονδίας, οι εργαζόμενοι ψήφισαν ομόφωνα τις προτάσεις του Δ.Σ.:
α) Να καταδικαστεί η δίωξη της σ. Mαργαρίτας Kουτσανέλλου και όλοι οι αυθαίρετοι χειρισμοί της διοίκησης του οργανισμού και να ανακληθεί άμεσα η δυσμενής μετάθεση.
β) Nα αποσυρθεί η μήνυση εναντίον της Mαργαρίτας Kουτσανέλλου, γραμματέα του συλλόγου εργαζομένων.
γ) Nα γίνει επισταμένη έρευνα από ανεξάρτητη αρχή για να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για την διαδικασία των εκλογών για τα Yπηρεσιακά Συμβούλια

* Το Εργατικό Επαναστατικό κόμμα με ανακοίνωσή του καταγγέλει τη διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τη δίωξη της γραμματέα του Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και μέλους του, Μαργαρίτας Κουτσανέλου.
«Η συντρόφισσα», τονίζει η ανακοίνωση, «καλείται εκδικητικά να αλλάξει υπηρεσία, στα όρια του εκτοπισμού, γιατί παραμένει στην πρώτη γραμμή των αγώνων των εργαζόμενων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Γιατί με το ρόλο της ως προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής των εκλογών για τα ΥΣ, προσπάθησε να διατηρήσει την ελάχιστη αξιοπρέπεια στις μεθοδεύσεις και τα μαγειρέματα των στελεχών του οργανισμού.
Να γυρίσει η συντρόφισσα στο πόστο της!
Να ανακληθεί κάθε κατηγορία εναντίον της!
Να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι διώκτες της! Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είναι υπόλογη!».