ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ – ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΦΑΙΡΕΣ – ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΑΠ’ ΟΛΑ ΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ – ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ

Αυτά κι άλλα πολλά συνθήματα αντηχούσαν στους δρόμους κι εμφανίζονταν στους τοίχους όλης της χώρας, τις μέρες της εξέγερσης του Δεκέμβρη, όταν η νεολαία ξεσηκώθηκε ενάντια στη στυγνή δολοφονία του νεαρού Αλέξη Γρηγορόπουλου από την αστυνομία. Σήμερα, 12 χρόνια μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη, η πρώτη μητροπολιτική εξέγερση στο ηφαιστειογενές τοπίο της άλυτης ως τώρα δομικής κρίσης του καπιταλισμού, είναι απολύτως επίκαιρη.

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας παγκοσμίως, οι εργαζόμενοι και η νεολαία στην Ελλάδα βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα του κορονοϊού, με χιλιάδες ασθενείς και δεκάδες νεκρούς καθημερινά μέσα σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας διαλυμένο και με την πείνα να θερίζει. Η Κυβέρνηση υπηρετώντας τις βουλημικές απαιτήσεις του κεφαλαίου, προτάσσει το αστυνομικό κράτος για να αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους, ωστόσο η λαϊκή οργή και η απόγνωση συσσωρεύονται, ανοίγοντας το δρόμο σε νέους αγώνες και κινητοποιήσεις, παρά τις όποιες κυβερνητικές απαγορεύσεις και την κρατική καταστολή. Πρώτα η διαδήλωση του Πολυτεχνείου 2020 και στη συνέχεια, η απεργία της 26 Νοέμβρη, αμφισβήτησαν το  κράτος του τρόμου που επιχειρούν να δημιουργήσουν με άλλοθι την πανδημία.

Η πολυφυλετική εξέγερση του λαού στις ΗΠΑ, μετά την δολοφονία του Τζωρτζ Φλόυντ, δίνει τον τόνο της παγκόσμιας κατάστασης. Οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις στη Γαλλία, ενάντια στο νόμο Μακρόν για την κάλυψη της αστυνομικής βίας δείχνουν τον δρόμο.

Όλη την περίοδο του κορονοϊού, η κυβέρνηση προχωράει σε νέα χτυπήματα ενάντια στις εναπομείνασες κατακτήσεις της εργατικής τάξης: Θέλουν να καταργήσουν το οκτάωρο, να διαλύσουν τα σωματεία, να ιδιωτικοποιήσουν τις τελευταίες βιομηχανίες (ΛΑΡΚΟ, κτλ). Κι ας μην ξεχνάμε το φάντασμα ενός πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, για τα συμφέροντα των καπιταλιστών και του κράτους τους, που απειλεί τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο αρμαγεδόνας που έχει χτυπήσει τον χώρο του πολιτισμού είναι πλέον γνωστός. Κλειστά θέατρα, απλήρωτες πρόβες χωρίς τήρηση υγειονομικών όρων, μαύρη εργασία, καλλιτέχνες χωρίς τη δυνατότητα να πάρουν έστω και το πενιχρό κρατικό επίδομα, ανυπαρξία συλλογικών συμβάσεων, επικράτηση του live streaming, με τους ηθοποιούς να υποχρεώνονται να υπογράψουν καταχρηστικά και παράνομα συμφωνητικά, με τα οποία παραχωρούν για αόριστο χρονικό διάστημα, χωρίς αποζημίωση τα συγγενικά τους δικαιώματα, υπό  τον φόβο μη πρόσληψής τους.

Διαδηλώνουμε για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο και όλα τα θύματα της αστυνομικής βίας και της κρατικής καταστολής, διεκδικούμε τη ζωή μας, την τέχνη μας τη δουλειά μας! Θα μας βρίσκετε πάντα μπροστά σας!!

Όλοι στην διαδήλωση στην Αθήνα, Κυριακή 6 Δεκέμβρη 12 μ.μ., στο μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια και στις κινητοποιήσεις σε κάθε γειτονιά!

Video της Συνέλευσης: