Τα μέτρα που εξάγγειλε ο Μητσοτάκης, το περασμένο Σάββατο, καταγγέλλει η Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών. Η ηθοποιοί, και οι καλλιτέχνες γενικότερα, είναι από τους περισσότερο πληττόμενους από την πανδημία και τα μέτρα που επιβάλλουν οι κυβερνώντες. Η ανακοίνωση της Συνέλευσης αναφέρει:

Τη μέρα που ο κορονοϊός κάλπαζε, την ώρα που ανακοινώνονταν επισήμως 2056 νέα κρούσματα στην χώρα, ο Μητσοτάκης εκφωνούσε νέα μέτρα καραντίνας. Βέβαια, δεν είπε λέξη για τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που αποτελούν υγειονομικές βόμβες. Ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν “ανοιχτά”, χωρίς να πει κουβέντα για τα 25-30 παιδιά που στριμώχνονται στις τάξεις και απειλούνται, όχι μόνο από τον κορονοϊό, αλλά και να φυλακιστούν στην ΓΑΔΑ, σαν το 14χρονο που τόλμησε να συμμετάσχει σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Και βέβαια, δεν είπε λέξη για ενίσχυση του ΕΣΥ που έχει εξαντλήσει τα όριά του, ούτε για τις απολύτως απαραίτητες προσλήψεις υγειονομικών, που λείπουν δραματικά, ή για τις αναγκαίες όσο ποτέ δημόσιες δαπάνες για ΜΕΘ, κέντρα υγείας, κλίνες, κ.λπ. την ίδια στιγμή που χαρίζονται εκατομμύρια στους καναλάρχες, στους κλινικάρχες και τις φαρμακευτικές εταιρείες. Μοναχά το γνωστό νεοφιλελεύθερο τροπάρι περί “ατομικής ευθύνης”.

Δεν πρέπει να το ξεχνάμε: Η ανεξέλεγκτη επανεκκίνηση της καπιταλιστικής οικονομίας και ιδιαίτερα το ανεύθυνο άνοιγμα των συνόρων στους τουρίστες, με τεστ μόλις στο 12% των εισερχομένων και μάλιστα από χώρες όπου σάρωνε η πανδημία, είχαν ισχνά οικονομικά αποτελέσματα αλλά σοβαρότατες συνέπειες στο ξέσπασμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Τα μέτρα του Μητσοτάκη ήταν ιδιαίτερα καταστροφικά για την εστίαση και τον πολιτισμό. Δεν μας εκπλήσσει. Έχουμε να κάνουμε με μια σκοταδιστική κυβέρνηση για την οποία Πολιτισμός είναι οι καμμένες Μυκήνες, το τσιμέντο στην Ακρόπολη, οι γονυκλισίες του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου με τη μινιατούρα του Παρθενώνα στην Επίδαυρο, τα κλειστά θέατρα, το live streaming, το οποίο στην ουσία καταστρέφει την τέχνη του θεάτρου, τα ευχολόγια και οι γενικόλογες υποσχέσεις από μεριάς της Υπουργού Πολιτισμού.

Την ίδια στιγμή, παρά την πανδημία, παρά την εκτίναξη της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας, η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την επίθεση στον κόσμο της εργασίας. Ήδη προετοιμάζεται για την ψήφιση ενός προκλητικού αντεργατικού νομοσχέδιου που προβλέπει δεκάωρη δουλειά, κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, δίωξη των αγώνων και του ταξικού συνδικαλισμού.

Συγκεκριμένα στο επίκεντρο του Ν/Σ που παίρνει το δρόμο για τη δημόσια διαβούλευση και τη Βουλή βρίσκονται μεγάλες αντιδραστικές αλλαγές σε ωράρια, υπερωρίες και άδειες, με ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας αντί της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν προσωπικό 10 ώρες ημερησίως χωρίς έξτρα αμοιβή, εφόσον εντός έξι μηνών εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό! Ταυτόχρονα το Ν/Σ στοχεύει στον ασφυκτικό περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας και στην υποχρεωτική εφαρμογή ηλεκτρονικής ψήφου για την πραγματοποίηση απεργίας, ενώ προϋπόθεση για την άσκηση κάθε συνδικαλιστικού δικαιώματος ακόμα και για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, τίθεται «η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο» δηλαδή η αποδοχή του ηλεκτρονικού φακελώματος για τους συνδικαλισμένους. Προωθείται ακόμα η δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού ασφαλείας που θα φτάνει το 40%, θεσμοθετείται «μηδενική ανοχή» σε καταλήψεις εργασιακών χώρων, ενώ με άλλες διατάξεις κάθε απεργία θα καθίσταται παράνομη.

Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό!

Αν η κυβέρνηση νομίζει ότι με τους νόμους, τα διαγγέλματα και την καλλιέργεια του φόβου θα βάλει στο γύψο τους αγώνες μας, είναι βαθιά γελασμένη!

Η ιστορία γράφεται στους δρόμους!

Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή!

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ