Καταγγελίες, με επιχειρήματα, έκαναν συνήγοροι υπεράσπισης των 9 κατηγορουμένων που συνελήφθησαν ύστερα από την βίαιη κατασταλτική δράση των αστυνομικών δυνάμεων, ιδίως των ΜΑΤ με χημικά και γκλοπς και της ομάδας Δράση.

Το ένα ζήτημα ήταν η βία κατά των διαδηλωτών, πολλών εκ των οποίων κινδύνεψε η ίδια τους η ζωή.

Το δεύτερο ήταν η στάση του υπουργού Προ.Πο. Χρυσοχοΐδη ο οποίος από το βήμα της βουλής έσπευσε να προαναγγείλει κακουργηματικές πράξεις και να ενοχοποιήσει διαδηλωτές πριν καν… συλληφθούν.

Όπως κατήγγειλε ο δικηγόρος Γιώργος Καρκανιάς οι δύο πελάτες του συνελήφθησαν 9:45 το βράδυ της Πέμπτης 9/7, αλλά ο υπουργός από το βήμα της βουλής ήδη είχε μιλήσει για 9 (!) συλλήψεις – όσες συλλήψεις διενεργήθηκαν εκείνη τη βραδυά.

Στη συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 16/7/2020, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών υπήρχε πολύς κόσμος, αν και τηρούνταν τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό.

Τη συνέντευξη άνοιξε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”: “Στην Ελλάδα, υπάρχει αυτή τη στιγμή συστημικό πρόβλημα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας”, είπε. “Η εικόνα της ΕΛΑΣ είναι σήμερα άθλια”. “Ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη γνωρίζει και, όχι μόνο ανέχεται, αλλά ενεργητικά συγκαλύπτει αυτά τα παράνομα κυκλώματα. Το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι”.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι συνήγοροι: Γιώργος Κακαρνιάς, Άννυ Παπαρρούσου, Δημήτρης Σαραφιανός, Θοδωρής Συμεωνίδης, Σπύρος Τζουανόπουλος, Βασίλης Τζούφης, και Μαριάννα Τσίχλη . Οι συνήγοροι μίλησαν για “διάτρητα κατηγορητήρια”, που θα καταπέσουν στο ακροατήριο και που αποκλειστικό σκοπό έχουν τον έλεγχο και την πειθάρχηση των διαδηλωτών υπό το φόβητρο των περιοριστικών όρων. Ο Γ. Κακαρνιάς μίλησε για “στοχευμένες και προσχεδιασμένες συλλήψεις”. Την υπόθεση του σοβαρού τραυματισμού της Αγγελικής Κουτσουμπού από μοτοσικλέτα της ομάδας ΔΕΛΤΑ το 2009 θύμισε η Άννυ Παπαρρούσου, συγκρίνοντάς την με τον τρόπο κίνησης της νέας μηχανοκίνητης ομάδας ΔΡΑΣΗ με στόχο το πλήθος. Την αντισυνταγματικότητα του νέου νόμου για τις διαδηλώσεις ανέπτυξε ο Δημήτρης Σαραφιανός, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Το νομοσχέδιο είναι συνταγματικό μόνο με βάση το «Σύνταγμα» του Παπαδόπουλου του 1968/1973”. Στόχος της αστυνομίας την προηγούμενη Πέμπτη ήταν η διάλυση της συγκέντρωσης”, είπε ο Θ. Συμεωνίδης. Ο Σ. Τζουανόπουλος μίλησε για τις αστυνομικές υπερεξουσίες με βάση τον νέο νόμο, ενώ ο Βασίλης Τζούφης αναφέρθηκε σε συνολικό χτύπημα στα δικαιώματα με στόχο τις πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, μέλη των οποίων είναι οι συλληφθέντες. Η Μαριάννα Τσίχλη θύμισε το χρονικό της αστυνομικής αυθαιρεσίας από την υπόθεση Ινδαρέ μέχρι τον άγριο ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου και μίλησε για την ανάγκη προάσπισης του δικαιώματος στη διαδήλωση.

Έγιναν, επίσης, παρεμβάσεις από τον Δημήτρη Ρέστο, φοιτητή εκ μέρους του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του ΕΜΠ, του οποίου μέλος είναι ένας από τους συλληφθέντες, και τον Δημήτρη Πετρόπουλο, ηλεκτρολόγο-μηχανικό και πρόεδρο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ.

Η συνέντευξη έκλεισε με κάλεσμα στην απογευματινή διαδήλωση στις 7 μμ στα Προπύλαια και με τη δέσμευση ότι το κάλεσμα του πατέρα του Βασίλη Μάγγου “να φτιαχτεί ένα κίνημα όχι μόνο για τον Βασίλη αλλά συνολικά ενάντια στην αστυνομική βία” θα γίνει υπόθεση όλων μας, με ιδιαίτερη τη συμβολή και του νομικού κόσμου.