ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΨΗΦΙΣΑΝ ΤΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Η πρώτη διαδήλωση με το νόμο χουντικής έμπνευσης

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Χιλιάδες διαδηλωτές πήραν μέρος στη διαδήλωση – την πρώτη διαδήλωση με ψηφισμένο και δημοσιευμένο στο ΦΕΚ τον νόμο (4703/2020) που απαγορεύει τις διαδηλώσεις! Το απόγευμα της Πέμπτης 16/7 πάνω από τρεις χιλιάδες φοιτητές, εργάτες, συνδικαλιστές, κάτω από τα πανό φοιτητικών συλλόγων, πολιτικών οργανώσεων της επαναστατικής κομμουνιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, ορισμένες συλλογικότητες της αναρχίας επίσης, συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια. (Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας πραγματοποιούνταν αντίστοιχες διαδηλώσεις).

Στην ατμόσφαιρα υπήρχε κάποια ανησυχία, αλλά η παρουσία της αστυνομίας ήταν μάλλον διακριτική (αν και ισχυρές δυνάμεις ΜΑΤ υπήρχαν στους γύρω δρόμους). Οι φοιτητές από νωρίς, πριν τις 7 μ.μ., φρόντισαν να κατέβουν στο δρόμο και να κλείσουν την οδό Πανεπιστημίου. «Στο δρόμο σπάμε την τρομοκρατία»! Και όντως,  στο δρόμο, το κλίμα τρομοκρατίας που είχε δημιουργηθεί από την δολοφονικού τύπου επίθεση της περασμένης Πέμπτης 9 Ιουλίου ή με την κοινή δράση ΜΑΤ και ολιγάριθμης ομάδας φασιστοειδών το απόγευμα της Τετάρτης 15/7, έσπασε. Προφανώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο πολύς -βραβευμένος από το FBI- Χρυσοχοΐδης, ζύγισαν τα πράγματα. Η εικόνα της κυβέρνησης, μετά τη δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ και των μοτοσικλετών της ομάδας ΔΡΑΣΗ (πρώην ΔΕΛΤΑ), μάλλον λειτούργησε αρνητικά. Μέσα στην κοινή γνώμη, ακόμη και στα δικά τους μέσα δεν ακούστηκαν φωνές “ζντο”, που τόσο επιθυμούν. Το αντίθετο. Και θα ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα αν τολμούσαν να χτυπήσουν ξανά μια μεγάλη πορεία χιλιάδων ειρηνικών διαδηλωτών – διαδηλωτών που είχαν την τόλμη και το θάρρος να εναντιωθούν δημόσια και να απορρίψουν το δικαίωμα σε οποιαδήποτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία να νομοθετεί μέτρα που παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα που έχουν κερδηθεί με αγώνες, θυσίες και αίμα(!), με ένα Πολυτεχνείο και την ανατροπή της χούντας και μεγάλους κοινωνικούς αγώνες ενάντια στην κρατική και κυβερνητική αυταρχία ποικίλων εκδοχών (συνήθως νεοδημοκρατικής και πασοκικής, αλλά και συριζαίικης). Δεν μπορεί, δεν έχει και δεν αναγνωρίζουμε σε καμία κοινοβουλευτική πλειοψηφία το δικαίωμα να ψηφίσει φερ’ ειπείν ότι απαγορεύεται… να αναπνέουμε. Καμιά κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν δικαιούται να ψηφίσει π.χ. ότι δεν δικαιούμαστε να έχουμε άποψη περί… υπάρξεως ή μη του Θεού και να επιβάλλει με νόμο την θέλησή της. Κερδίσαμε το δικαίωμα της συνέλευσης, της συγκέντρωσης, της διαδήλωσης, της κοινωνικής διαμαρτυρίας ανατρέποντας την δικτατορία. Και όπως έλεγε και ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, κάθε επανάστασις… δημιουργεί δίκαιον. Ο Παπαδόπουλος, βέβαια, δεν είχε κάνει καμία επανάσταση. Πραξικόπημα στρατιωτικό είχε κάνει. Ούτε εμείς, βέβαια κάναμε επανάσταση. Κάναμε όμως μια μεγάλη εξέγερση, το Πολυτεχνείο, που την πνίξανε στο αίμα. Και μετά αναρίθμητους κοινωνικούς, ταξικούς αγώνες και μια νέα εξέγερση το 2008 και μεγάλους αντιμνημονιακούς αγώνες, αγώνες που ενυπάρχουν στο παρόν, παρά τα επιμέρους χτυπήματα και τις υποχωρήσεις. Με τη διαδήλωση της 16/7/2020 πετύχαμε μια πρώτη -σημαντική- νίκη. Σπάσαμε το κλίμα απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Οι διαδηλώσεις υπάρχουν, οργανώνονται, πραγματοποιούνται εν τοις πράγμασι! Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα είναι εύκολα τα πράγματα. Ούτε για εμάς, για το κίνημα, αλλά ούτε για τους κυβερνώντες του αμαλγάματος κεντροδεξιάς, φασιστικής δεξιάς και δεξιόστροφων εκφυλισμένων πασόκων.

Η πραγματοποίηση της πορείας είναι μια  νίκη της επαναστατικής κομμουνιστικής αριστεράς – όχι των γραφειοκρατικών κομμάτων της αριστερής κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης στη βουλή. Η πορεία είχε επιτυχία παρά τις τρικλοποδιές που επιχειρήθηκαν,  ακόμα και εκ των ένδον. Είναι μια μάχη που δόθηκε και κερδήθηκε. Αλλά ο πόλεμος δεν έχει βεβαίως κερδηθεί. Ο αγώνας συνεχίζεται!

«Ξεφτίλα Μητσοτάκη, δεν μας σταματάς. Ο νόμος σου θα μείνει στα χαρτιά»!

Για την ιστορία να προσθέσουμε ότι στην πορεία είχαν καλέσει οι οργανώσεις:

ΑΝΤΑΡΣΥΑ / ΑΡΑΣ / ΑΡΙΣ / Αριστερό ρεύμα /  ΕΕΚ  / ΕΚΚΕ / Κόκκινο Νήμα / ΛΑΕ / ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση / νΚΑ / ΟΚΔΕ-ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ.

Ξεχωριστό κάλεσμα (αλλά στον ίδιο χώρο) έκαναν οι οργανώσεις: Δ.Ε.Α / ΚΚΕ(μ-λ) / Ξεκίνημα / Ομάδα Κομμουνιστών Κομμουνιστριών Αναμέτρηση / Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά / Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων (ΑΡ.ΑΝ., ΚΚ Εργατικός Αγώνας, Παρέμβαση, Πολιτική Κίνηση για ένα Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, Σύλλογος διάδοσης της μαρξιστικής σκέψης «Γιάννης Κορδάτος»).

Aπό το κοινό κάλεσμα είχαν αποχωρήσει με διαφορετικά σκεπτικά η ΟΡΜΑ και η ΟΚΔΕ που όμως συμμετείχαν στη διαδήλωση.

* φωτογραφίες: Θόδωρος Κουτσουμπός