Συντονισμός Προσφυγικό - Μεταναστευτικό: ΜΑΤ ΚΑΙ ΒΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΟΥΖΑΛΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Αποχή από τη λήψη συσσιτίου ξεκίνησαν οι πρόσφυγες στο Ελληνικό το απόγευμα του Σαββάτου 4/2. Η κινητοποίησή τους άρχισε με την άρνηση λήψης φαγητού στο χώρο των αφίξεων που την περίοδο αυτή μένουν 711 πρόσφυγες. Όλοι οι πρόσφυγες  αρνήθηκαν να πάρουν το φαγητό που μοιράζει η δανική ΜΚΟ DRC. Την Κυριακή το μεσημέρι η κινητοποίηση αυτή  επεκτάθηκε και στο χώρο του γηπέδου χόκεϋ που μένουν 567 πρόσφυγες όπου πάρθηκαν μόνο λίγες μερίδες φαγητού και στο χώρο του μπέιζ μπολ που συνέβη το ίδιο. Παράλληλα με την αποχή από τη λήψη του συσσιτίου,  από την Κυριακή το πρωί οι πρόσφυγες δεν επιτρέπουν την είσοδο στο χώρο των αφίξεων στους υπεύθυνους του Υπουργείου καθώς και στην ΜΚΟ DRC.

Αντιπροσωπεία του Συντονισμού για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό επισκέφτηκε την Κυριακή το πρωί το Ελληνικό. Οι πρόσφυγες μας επέτρεψαν την είσοδο στο χώρο των αφίξεων, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες φορές, που οι υπεύθυνοι του Υπουργείου και η αστυνομία απαγόρευαν την είσοδό μας στο χώρο, όπως επέτρεψαν και σε δημοσιογράφους.

Η αντιπροσωπεία μας συναντήθηκε και συζήτησε με αντιπροσωπεία προσφύγων γυναικών.  Μας παρουσίασαν τα προβλήματα που βιώνουν και τα αιτήματα της κινητοποίησής τους. Πολλοί από τους πρόσφυγες μένουν μήνες σε αυτό το χώρο, που το ίδιο το Υπουργείο τους έχει οδηγήσει και για τον οποίο μετά άρχισε να δηλώνει ότι πρόκειται για μη οργανωμένη δομή. Ο χώρος είναι ενιαίος χώρος και μένουν όλοι μαζί  μέσα σε σκηνές ή πάνω σε κουβέρτες, ενώ σε ορισμένα σημεία έχουν με σκοινιά φτιάξει πρόχειρα διαχωριστικά. Ανάμεσά τους κυκλοφορούν ποντίκια, το φαϊ ειδικά το τελευταίο διάστημα που ανέλαβε τη σίτιση η εταιρεία Γευσίνους δεν τρώγεται, ειδικά για τα παιδιά δεν υπάρχει κατάλληλο φαγητό, πάνες και άλλα είδη υγιεινής, δεν έχουν καθόλου ζεστό νερό και έτσι ειδικά τα παιδιά αρρωσταίνουν με το μπάνιο, ο χώρος δεν θερμαίνεται κανονικά, δεν έχουν όλο αυτό το διάστημα κάποιο χώρο ή ζεστό νερό για να πλένουν τα ρούχα τους, δεν πάνε τα παιδιά στο σχολείο, δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν με το λεωφορείο γιατί τους γράφουν πρόστιμα, θέλουν ελεύθερη μετεγκατάσταση, να ανοίξουν τα σύνορα και να ζήσουν μέσα στις πόλεις. Ειδικά οι γυναίκες παραπονούνται ότι σε αυτές τις συνθήκες που ζουν όλοι μαζί με κοινόχρηστες τουαλέτες δεν έχουν ασφάλεια ούτε να πηγαίνουν τη νύχτα στις τουαλέτες. Στο χώρο των αφίξεων ζουν ακόμα και μωράκια λίγων ημερών.

Η αντιπροσωπεία των γυναικών μετά την παρουσίαση των προβλημάτων που βιώνουν, μας παρέδωσαν ένα χαρτί με τα αιτήματά τους για βελτίωση των συνθηκών. Εκ μέρους του Συντονισμού υποσχεθήκαμε στήριξη και συμπαράσταση στον αγώνα τους. 

Τη Δευτέρα το πρωί στο χώρο των αφίξεων εμφανίστηκε ο Υπουργός Μουζάλας με συνοδεία μιας διμοιρίας ΜΑΤ, ενώ άλλη διμοιρία ΜΑΤ στάθμευε επί της παραλιακής. Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου και οι αστυνομικοί επεχείρησαν βίαια να εισβάλλουν στο χώρο που ήταν συγκεντρωμένοι οι πρόσφυγες χρησιμοποιώντας κόφτη και κτυπώντας πρόσφυγες ακόμα και μικρά παιδιά μπροστά στον Υπουργό.

Ο Υπουργός έκανε δηλώσεις στις κάμερες για χειραγώγηση, υποκίνηση και μικρή συμμετοχή των προσφύγων στην κινητοποίηση (ενώ η αποχή από το συσσίτιο ήταν καθολική στις αφίξεις), «αποκατέστησε» την αλήθεια λέγοντας ότι δεν μπαίνουν στα σχολικά τα προσφυγάκια να πάμε σε σχολεία που τα δικά μας παιδιά δεν έρχονται σχολικά να τα πάρουν, (ενώ το Υπουργείο δεν έχει μεριμνήσει καν ούτε για ενημέρωση και εγγραφή στα σχολεία μαθητών, ούτε καν σε απογευματινά τμήματα όπως στους άλλους καταυλισμούς, πόσο μάλλον να στείλει σχολικά) και εκτόξευσε απειλές όπως «Όποιος αισθάνεται καταπιεσμένος μέσα σε αυτή τη δομή, είναι ελεύθερος να φύγει και να υποστεί μετά τις όποιες συνέπειες της πράξης του» και άλλα περί του ότι δεν είναι απεργία πείνας η αποχή από το συσσίτιο.

Ο Μουζάλας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των προσφύγων, αποκλείοντας από αυτήν πρόσφυγα. Στην πολύωρη συνάντηση με τους πρόσφυγες για το θέμα της σίτισης παρέπεμψε στη ΜΚΟ, για τη διαμονή στο χώρο είπε ότι θα μεταφερθούν σε 3 μήνες σε άλλο χώρο και για την έλλειψη ζεστού νερού για να πλένονται οι πρόσφυγες ότι θα μπει ένα μπόιλερ 600 λίτρων για να μπορούν να πλένουν τα μωρά.

Δεν προκαλεί πλέον καμιά εντύπωση η στάση της κυβέρνησης, των καθεστωστικών κομμάτων και των συστημικών ΜΜΕ. Όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι δεν μπήκε στη Μόρια γιατί θα χρειαζόταν διμοιρίες ΜΑΤ για προστασία και δεν ήθελε να απασχολήσει την ελληνική αστυνομία, έτσι και κυβέρνηση,  κρατική ΕΡΤ και πρόθυμοι δημοσιογράφοι σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και κανάλια, ξεσάλωσαν για να διαβάλουν τους πρόσφυγες και τους αγώνες τους. τον αγώνα των προσφύγων.  Ότι το φαγητό είναι καλό δηλώνουν δημοσιογράφοι που δεν το έχει καν δοκιμάσει, ότι οι πρόσφυγες χτύπησαν τον υπουργό σχολιάζοντας φωτογραφίες που δείχνουν χτυπημένο παιδάκι στο μάτι από αστυνομικό και αστυνομικός να χτυπά ένα άλλο παιδί, ότι πετούσαν οι πρόσφυγες τα παιδιά τους στον αέρα ή τα έριχναν πάνω στον υπουργό και άλλα τερατώδη. Η έγκυρη δημοσιογραφία επί το έργον. Για αυτό δεν έδειξαν καθόλου τα κανάλια τις συνεντεύξεις που πήραν από πρόσφυγες με τα μωρά στην αγκαλιά που διηγούνται το δράμα τους και περιγράφουν τις συνθήκες που βιώνουν.  Για αυτό η ΕΡΤ στην πρωινή της εκπομπή έλεγε ψευδώς ότι η κινητοποίηση στο Ελληνικό άρχισε μετά την επίσκεψη στο χώρο της ΚΕΕΡΦΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την Κυριακή, ενώ είχε αρχίσει από το προηγούμενο απόγευμα και ο Μουζάλας …Μαρία Αντουαννέτα …

Τα πραγματικά προβλήματα που δημιουργεί η κυβέρνηση και η συμφωνία της με την ΕΕ είναι οι “υποκινητές” του αγώνα των προσφύγων. Ο αγώνας τον προσφύγων του Ελληνικού συνεχίζεται ! Και μεις θα συνεχίσουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτό τον αγώνα.

Παλεύουμε για :

  • Ανθρώπινες συνθήκες στέγασης μέσα στις πόλεις, σίτιση, θέρμανση, περίθαλψη, πρόνοια  για τους πρόσφυγες. Όχι απομονωμένοι-γκετοποιημένοι σε καταυλισμούς με τους περιορισμούς που επιβάλλει η Ε.Ε
  • Σίτιση, παιδεία, περίθαλψη και τα ίδια δικαιώματα σε δουλειά, μόρφωση, ασφάλιση.
  • Χρηματοδότηση και προσλήψεις για τις δομές κοινωνικής στήριξης των προσφύγων και όχι για κέντρα κράτησης και καταστολή.
  • Να λειτουργήσουν προγράμματα στέγασης σε κατοικίες για όλους τους πρόσφυγες που θέλουν να μείνουν, σε όλους τους δήμους της χώρους. Όχι στη ανάθεση της στέγασης σε ΜΚΟ. Τα χρήματα που καρπώνονται οι ΜΚΟ να δοθούν ώστε να ενοικιαστούν τα χιλιάδες κλειστά σπίτια και να στεγαστούν σε αυτά  οι οικογένειες των προσφύγων, των άστεγων και των ανέργων!
  • Άσυλο και προστασία των προσφύγων
  • Ανοικτά σύνορα για την προσφυγιά
  • Κατάργηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας
  • Καμιά συμμετοχή και διευκόλυνση της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, στους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της Ε.Ε.

 

6/2/2017

Συντονισμός Προσφυγικό – Μεταναστευτικό