του Γιώργου Μαγκλή

Σύσκεψη για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Πειραιά και των πέριξ συνοικιών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Ιούλη 2021, στις 19:30, στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας.

Εκπρόσωποι συλλογικοτήτων πήραν το λόγο και ενημέρωσαν για τα θέματα που αντιμετωπίζουν με τα καζάνια του Μελισσανίδη και την σχεδιαζόμενη καύση σκουπιδιών στην περιοχή του Σχιστού. Επίσης ενημέρωση έγινε για τις εξελίξεις σε σχέση με την COSCO από την πρωτοβουλία Πειραιάς, όπως και για τους δήμους Κορυδαλού, Νίκαιας, Κερατσινίου. Στη συζήτηση πήρε μέρος εκπρόσωπος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική, η Δέσποινα Κουτσούμπα, η οποία ενημέρωσε για τα παιχνίδια που παίζονται από την Περιφέρεια στο θέμα της καύσης των σκουπιδιών και στις συμφωνίες που καλούνται οι Δήμοι να συμφωνήσουν.

Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια επιτροπή επαγρύπνησης 10 ατόμων έως το τέλος Αυγούστου για πιθανή κινητοποίηση εάν χρειαστεί…

Παρακάτω δημοσιεύουμε το κάλεσμα της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά “SOS Πειραιάς” για τη συνάντηση:

Κάλεσμα σε σύσκεψη για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής του Πειραιά

Τετάρτη 07/07 – 19:00 – Πολυχώρος Λιπασμάτων Δραπετσώνας

Από τις απαρχές του προηγούμενου αιώνα, η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά ήταν πάντα υποβαθμισμένη από τις επιλογές όλων των αστικών κυβερνήσεων και του κεφαλαίου. Η υποβάθμιση αυτή είχε να κάνει τόσο με τη στρατηγική γεωγραφική θέση (λιμάνι), που εξυπηρετούσε τη βιομηχανική ελίτ για αυξημένα κέρδη λόγω ευκολίας στις μεταφορές, με την απόρριψη του κάθε τύπου αποβλήτων στη θάλασσα χωρίς κανέναν έλεγχο, την περιβαλλοντική και ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και με το «πλεόνασμα» φθηνών εργατικών χεριών προσφύγων, εσωτερικών μεταναστών και πολιτικά διωκόμενων ατόμων. Έτσι, η πλήρης υποβάθμιση ήταν, εκτός από επιλογή κερδοφορίας και κερδοσκοπίας, προσπάθεια ελέγχου αλλά και διάλυσης όλων των ταξικών εργατικών πυρήνων της περιοχής. Δεν υπάρχουν πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα από τα κάτεργα του Κανελλόπουλου (Λιπάσματα), της ΑΓΕΤ, του γυψάδικου, των ταμπάκικων, των πετρελαιοειδών που υπήρξαν γκέτο εκμετάλλευσης αλλά και ρύπανσης.

Παρά τις μακροχρόνιες προσπάθειες των κατοίκων για τα αυτονόητα και τη μικρή ανάπαυλα – αναλαμπή, λόγω λήξης χρόνου ζωής των εγκαταστάσεων ηλικίας 120 ετών, το κεφάλαιο επανήλθε με μια ολοκληρωτική επίθεση στους κατοίκους στο περιβάλλον, στις ζωές μας, με στόχο τη συνέχιση της υποβάθμισης της περιοχής, αδιαφορώντας για τις συνθήκες που θα βιώσουν κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής, με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ήδη βιώνουμε το αποπνικτικό και ανθυγιεινό αποτέλεσμα -μέσα στον ιστό της περιοχής- της λειτουργίας της Oil One του Μελισσανίδη, λειτουργία που καθιστά πραγματική κόλαση τη ζωή των κατοίκων από τα αέρια, στερεά και υγρά απόβλητα.

Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί καινούργιο σχέδιο εξόντωσής μας, που αφορά τη δημιουργία κέντρου επεξεργασίας και καύσης απορριμμάτων στον βιομηχανικό χώρο του Σχιστού, σχέδιο που, αν αφήσουμε να υλοποιηθεί, θα είναι η ταφόπλακα στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή. Από τον σχεδιασμό τους δεν ξεφεύγει ούτε η θάλασσα ούτε και η παράκτια ζώνη. Η υλοποίηση του Master Plan μέσω της επέκτασης των εγκαταστάσεων της Cosco, η (μη αδειοδοτημένη) βυθοκόρηση του λιμανιού με την, ως εκ τούτου, απειλούμενη τοξική ρύπανση του Σαρωνικού, η διαρκής τσιμεντοποίηση (νέα logistic centers, ξενοδοχειακές μονάδες) και η εκτίναξη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με την έλευση των γιγάντιων κρουαζιερόπλοιων υποβαθμίζουν όχι μόνο τους παραλιμένιους Δήμους του Πειραιά, αλλά και τις ίδιες μας τις ζωές. Είναι πλέον σαφές πως η εξέλιξη όλων αυτών των σχεδίων θα δημιουργήσει ακριβώς τα ίδια προβλήματα που είχαν επιβαρύνει την περιοχή και τους κατοίκους όλον τον προηγούμενο αιώνα.

Σε αυτά τα σχέδια δεν υπάρχει άλλη απάντηση από την οργανωμένη λαϊκή πάλη, δεν υπάρχει άλλη σκέψη από το: «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους».

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία SOS Πειραιάς καλεί τους κατοίκους όλης της περιοχής σε σύσκεψη την Τετάρτη 7/7/2021 στις 19:00 στα Λιπάσματα, για να οργανώσουμε τη δράση μας και να απαντήσουμε στην επίθεση ενάντια στις ζωές μας.