του Σάββα Μιχαήλ

Η Κούβα περνάει δύσκολες μέρες. Οι ασφυκτικές πιέσεις και το εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι Αμερικάνοι αλλά και οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές στο νησί της Επανάστασης και το διευρυνόμενο άνοιγμα στην “οικονομία της αγοράς” από την κυβερνητική γραφειοκρατία έχουν δημιουργήσει μια εντεινόμενη κοινωνική και οικονομική κρίση.

Την Κυριακή 11 Ιουλίου 2021 ένα μεγάλο κι ετερόκλιτο πλήθος λαού διαδήλωσε στην Αβάνα διαμαρτυρόμενο για την συνολική κατάσταση. Η αστυνομία επιτέθηκε βίαια στους διαδηλωτές και προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις. Θλιβερή κι οδυνηρή εντύπωση προκαλεί ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες, ιδιαίτερος στόχος της καταστολής έγιναν γνωστοί Κουβανοί μαρξιστές, υποστηρικτές της Κουβανέζικης Επανάστασης και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και αντίπαλοι των μέτρων καπιταλιστικής παλινόρθωσης όπως ο μαρξιστής ιστορικός, και μέλος του ΚΚ Κούβας, ο αγωνιστής σύντροφος Φρανκ Γκαρσία Χερνάντεζ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο σύντροφος Φρανκ οργάνωσε το πρώτο διεθνές ακαδημαϊκό ιστορικό συνέδριο για τον Τρότσκυ στην Αβάνα το 2019. Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς έκανε μια περιοδεία ομιλιών στην Ευρώπη και ήρθε και στην Ελλάδα προσκαλεσμένος από το Διεθνές Σοσιαλιστικό Κέντρο “Κριστιάν Ρακόφσκυ”. Όπως θα θυμούνται όσοι παρακολούθησαν την ομιλία του στην ΕΣΗΕΑ και διάβασαν το σχετικό ρεπορτάζ στη Νέα Προοπτική, η ομιλία του στην Αθήνα ήταν μια γεμάτη πάθος υπεράσπιση της Κουβανέζικης Επανάστασης και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στο νησί της Καραϊβικής, μπροστά στο στόμα του ιμπεριαλιστικού λύκου.

Όπως έχει αποδείξει η ιστορική πείρα του 20ού αιώνα, ιδιαίτερα στην ΕΣΣΔ και τις Λαϊκές Δημοκρατίες, οι γραφειοκρατικές επιθέσεις σε όσους ασκούν αριστερή – μαρξιστική κριτική στις γραφειοκρατικές στρεβλώσεις πριμοδοτούν τελικά και δυναμώνουν αφάνταστα τις αντεπαναστατικές δυνάμεις της καπιταλιστικής παλινόρθωσης.

Ενώνουμε την φωνή μας μαζί με εκείνη των συντρόφων του Φρανκ Γκαρσία Χερνάντεζ στην κουβανική μαρξιστική επιθεώρηση Comunistas και ζητούμε από τις κουβανικές αρχές την άμεση απελευθέρωσή του.