ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΤΩΝ

Με θέμα την Κοινή ταξική δράση εργαζομένων, ανέργων, φοιτητών, μαθητών, πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, την Πέμπτη 4 Δεκέμβρη, η ανοιχτή συνέλευση της Πρωτοβουλίας για ένα Ανεξάρτητο Κέντρο Εργατών, με συμμετοχή εργαζομένων και άνεργων της περιοχής.

Στη συνέλευση μιλήσαμε για την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργεί διεθνώς και στην Ελλάδα το ιστορικό αδιέξοδο του καπιταλισμού, με την εξάντληση όλων των πολιτικών αναχαίτισης της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Συζητήθηκε η  φύση της καπιταλιστικής κρίσης και πως εκδηλώνεται διεθνώς. Επίσης συζητήσαμε για τη σύγκρουση με την συνδικαλιστική γραφειοκρατία, στην πάλη για να πραγματοποιήσουμε τη Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας, ανοίγοντας το δρόμο στην εργατική εξουσία και την διεθνιστική προοπτική.

Η τεράστια ανεργία και η μαύρη εργασία, θέτουν με επιτακτικότητα την πάλη ενάντια στη διάσπαση της εργατικής τάξης, για μια επαναστατική ενότητα στη δράση. Τόσο στο κέντρο, όσο και στις συνοικίες του Ηράκλειου Κρήτης, το λουκέτο μαγαζιών, η ανεργία, η έλλειψη βασικών κοινωνικών αγαθών απαραίτητων για την διαβίωση και την επιβίωση του λαού, έχουν γιγαντωθεί. Πολλά σχολεία βρίσκονται ακόμα χωρίς εκπαιδευτικούς. Τα νοσοκομεία της περιοχής έχουν σοβαρές ελλείψεις. Στους δρόμους και τις συνοικίες της πόλης έχει αυξηθεί η παρουσία των δυνάμεων καταστολής. Η σύγκρουση με τις φασιστικές συμμορίες της Χ.Α  που έχει τα γραφεία της λίγο έξω από το κεντρικό Ηράκλειο είναι ανοιχτή. Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στην Κρήτη, σε μια περιοχή όπου υπάρχει η καπιταλιστική σύγκρουση για τον φυσικό πλούτο της (φυσικό αέριο, υδρογονάνθρακες, κτλ)  η πάλη ενάντια  στο εθνικιστικό δηλητήριο που ρίχνει η άρχουσα τάξη, είναι μια κρίσιμη συνιστώσα της πάλης μέσα στο εργατικό κίνημα.     

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δουλειά μας μέσα στους αγώνες και το κίνημα της νεολαίας, στις καταλήψεις σχολών και σχολείων, στις δράσεις στο πλευρό του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού και των συντρόφων του, όπως στην κατάληψη του Δημαρχείου Ηρακλείου (από την Τετάρτη 3 Δεκέμβρη) με αίτημα την ικανοποίηση του αιτήματος του για εκπαιδευτικές άδειες. Επίσης στην πάλη για την υπεράσπιση των μεταναστών εργατών σε ταξική ενότητα με όλη την εργατική τάξη για μια απάντηση στην κρατική καταστολή και την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Την επόμενη περίοδο θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματά μας σε όλα τα μέτωπα της ταξικής πάλης. Νέες ανοιχτές συνελεύσεις και πρωτοβουλίες ενάντια στην ανεργία, για την επαναστατική Κυβέρνηση της εργατικής εξουσίας και τη διαγραφή του χρέους, θα οργανωθούν σε συνοικίες, σε χώρους νεολαίας και εργαζομένων.