Συζήτηση για το εθνικιστικό δηλητήριο σήμερα

ΟΕΝ Δυτικών Προαστίων
Συζήτηση για το εθνικιστικό δηλητήριο σήμερα

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Κυνηγοί Φασιστών» και συζήτηση για το εθνικιστικό δηλητήριο της αντεπανάστασης σήμερα, πραγματοποίησε η Οργάνωση Βάσης Δυτικών Προαστίων της ΟΕΝ το Σάββατο 10 Μάρτη, στο τοπικό γραφείο του ΕΕΚ στο Ίλιον.     
Το φιλμ δείχνει με πολύ ζωντάνια την γέννηση ενός αντιφασιστικού κινήματος της προλεταριακής νεολαίας στις συνοικίες του Παρισιού από τα τέλη της δεκαετίας του 60 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 90. Άνεργοι ως επί το πλείστο νεολαίοι, σχημάτισαν μαχητικές ομάδες δράσης και οργάνωσαν αποτελεσματικές επιθέσεις ενάντια σε φασιστικές συμμορίες του Εθνικού Μετώπου του Λεπέν. Η πολιτική αναφορά των ομάδων ήταν κυρίως ελευθεριακή κομμουνιστική όπως φαινόταν από τις ονομασίες τους (π.χ. Red Warriors).
Όχι μόνο στη Γαλλία αλλά σ’ όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα την Αγγλία υπήρξε αυτή η σύγκρουση. Σε αντίθεση με ό,τι θεωρείται, οι νεολαίοι skinhead με τα ξυρισμένα κεφάλια και τις αρβύλες ξεκίνησαν στην Αγγλία στα τέλη της δεκαετίας του 60 ως ένα ρεύμα με αριστερό-αναρχικό προσανατολισμό, αντικρατική δράση, οπαδοί της μουσικής ska και rocksteady. Τις επόμενες δύο δεκαετίες, η υποχώρηση του επαναστατικού κύματος του Μάη του 68 στην Ευρώπη αλλά και η γρήγορη ταξική πόλωση λόγω της χρηματιστικής παγκοσμιοποίησης έφεραν μια ενίσχυση των φασιστών (που καθυστερημένα μιμήθηκαν τους skinhead) στις παρηκμασμένες αστικές δημοκρατίες της δύσης και μια δυναμική  πολιτική βία της προλεταριακής νεολαίας ενάντια στις φασιστικές συμμορίες που πάντα δρούσαν υπό την ανοχή του κράτους.
Με αφετηρία τα παραπάνω, στη συζήτηση υπήρξε έντονος προβληματισμός για τη σημερινή  κατάσταση μέσα σε χώρους νεολαίας, σχολεία και συνοικίες όπου οι φασίστες οργανώνουν χτυπήματα και επιχειρούν να κάνουν προπαγάνδα. Μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη η δράση τους είναι περισσότερο παρά ποτέ υπό τις οδηγίες και την κάλυψη της αστυνομίας και της Κυβέρνησης. Είναι γεγονός όμως ότι οι επιθέσεις τους δε μένουν αναπάντητες.
Η αιτία της κινητικότητας των φασιστών είναι η άνοδος των επαναστατικών διαθέσεων στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, σε συνθήκες κρίσης της αστικής δημοκρατικής ομαλότητας. Το επικίνδυνο είναι ότι το δηλητήριο του εθνικισμού χύνεται συστηματικά από τη χρεοκοπημένη εγχώρια και ξένη άρχουσα τάξη και καλλιεργείται από διάφορα κομμάτια της αριστεράς και άλλων νέο-εμφανισθέντων ομάδων (ΕΠΑΜ κ.α). Ενάντια σε όλους αυτούς εμείς λέμε ότι η αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης που τσακίζει τη ζωή μας  δε μπορεί να γίνει χωρίς την απαλλοτρίωση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και τη συντριβή του εθνικού κράτους. Η αντιφασιστική δράση δε μπορεί να διεξαχθεί με όρους αστικής δημοκρατίας αλλά στην πάλη για την ανατροπή της και την εργατική εξουσία. Η πολιτική του Ενιαίου ταξικού Μετώπου που διαμόρφωσε το τροτσκιστικό κίνημα ήδη από τη δεκαετία του 30 παραμένει το αναντικατάστατο όπλο μας για την συντριβή των φασιστικών συμμοριών. Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα και η νεολαία του εν όψει του 4ου Συνέδριού της,  πρέπει να οργανώσουν και να  εκπαιδεύσουν νεολαίους στον επαναστατικό διεθνισμό.   
Ε.Α