ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΨΝΑ

 

 

 

Πέρα από την κατασταλτική ψυχιατρική και τη βαρβαρότητα μνημονίων

«Αναζητώντας διεξόδους πέρα από την κατασταλτική ψυχιατρική και ενάντια στην βαρβαρότητα μνημονίων», είναι ο τίτλος της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που οργανώνει η “Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία”, σε συνεργασία με τη ΑΡΣΥ ΨΝΑ, την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015, ώρα 11 π.μ., στο ΨΝΑ, στο Χαϊδάρι.

«Πίσω από τους τρεις θανάτους από πυρκαγιά, στις 4/9 στο ΨΝΑ , όπως και από πολλά άλλα τραγικά συμβάντα, αλλά προπαντός πίσω από την τραγική καθημερινότητα σε όλες τις μονάδες ψυχικής υγείας,  ο “ένοχος”, ο “επικίνδυνος”, είναι η ανέκαθεν κυρίαρχη και εσαεί ανθιστάμενη σε κάθε μεταρρυθμστική διαδικασία κατασταλτική ψυχατρική, σε αγαστή συνέργεια και αλληλεπίδραση με τις διαλυτικές επιπτώσεις των διαδοχικών μνημονίων, δεξιών και “αριστερών”, στο σύστημα της ψυχικής υγείας, όπως σε όλη την κοινωνία», τονίζεται  στην ανακοίνωση.

«Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, η αξιοπρέπεια και ο ουσιαστικός θεραπευτικός ρόλος των λειτουργών ψυχικής υγείας δεν μπορεί να υπάρξουν παρά μόνο σε συνάρτηση με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων (έμπρακτη και όχι στα λόγια) και την αξιοπρέπεια των ψυχικά πασχόντων, μέσα από μια ισότιμη θεραπευτική σχέση που σέβεται την ελευθερία του άλλου, σε μια διαδικασία θεραπευτική, κοινωνική και πολιτική, αμοιβαίας χειραφέτησης». 

Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι ο Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου, η Κατερίνα Μάτσα, ο Ηρακλής Γκότσης, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων στο ΨΝΑ, εκπρόσωποι των οικογενειών και άτομα με ψυχιατρική εμπειρία.

Ουσιώδες μέρος της εκδήλωσης είναι η θεατρική παράσταση που θα ακολουθήσει με την Ιωάννα Μπιλίρη που ανεβάζει την “Εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν” της Αννας Ζέγκερς.