της Κατερίνας Μάτσα

Όλος ο κόσμος περιμένει με κομμένη την ανάσα το πολυπόθητο εμβόλιο κατά του κορονοϊού για να σταματήσει η ανθρωπότητα να θρηνεί θύματα.

Η αμερικάνικη κυβέρνηση, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προκαταβάλει εκατομμύρια στις μεγάλες πολυεθνικές του φαρμάκου. Είναι τόσο μεγάλα τα κέρδη που υπολογίζουν και τόσο μεγάλος ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών, που φαίνεται ότι το εμβόλιο θα βγει γρήγορα στην αγορά, εκεί γύρω στα Χριστούγεννα, όπως έχουν ανακοινώσει. Ήδη η Pfizer μιλά για αποτελεσματικότητα 90%, η Moderna για 94% και ακολουθούν η Αstra-Ζeneca, Johnson& Johnson, Sanofi GSK, Novavax, CureVac κ.α.

Μέχρι την παγκόσμια επέλαση της πανδημίας επικρατούσε μια τεράστια απροθυμία των φαρμακευτικών εταιρειών να φτιάξουν εμβόλια. Οι 15 από τις 18 μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες είχαν σταματήσει εντελώς. Όλες προτιμούσαν να κατασκευάζουν καρδιολογικά, φάρμακα για την ανδρική ανικανότητα, ηρεμιστικά. Αυτές, βασικά, οι κατηγορίες είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση και άφηναν τα μεγαλύτερα κέρδη. Ήρθε όμως η πανδημία με τις εκατόμβες των νεκρών και άλλαξε τελείως το σκηνικό.

Υπολογίζεται ότι θα χρειασθούν παγκόσμια περί τα 14 δις εμβόλια. Φαγοπότι για τις φαρμακευτικές… Ήδη η αμερικάνικη κυβέρνηση έχει δώσει στις εταιρείες που ετοιμάζουν εμβόλιο 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια ως προκαταβολή, η γερμανική κυβέρνηση εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί με ένα επίσης αστρονομικό ποσό.

Αυτό, όμως που δεν είναι, όσο θα έπρεπε γνωστό, είναι ότι όλες οι φαρμακευτικές χρησιμοποιούν για την κατασκευή του εμβολίου τα πορίσματα επιστημονικών ερευνών που έχουν βασικά γίνει σε πανεπιστημιακά ινστιτούτα έρευνας, που χρηματοδοτούνται από κυβερνήσεις και όπου δίνουν τη ζωή τους λαμπροί επιστήμονες, ενώ ήταν η κινέζικη κυβέρνηση που έδωσε την άδεια να χρησιμοποιηθεί δωρεάν από τους επιστήμονες η ανάλυση της ακολουθίας του DNA.

Οι φαρμακευτικές, λοιπόν, παίρνουν την έτοιμη επιστημονική δουλειά δημόσιων οργανισμών, το κόστος της οποίας έχουν πληρώσει οι φορολογούμενοι κάθε χώρας, και αποκομίζουν τα τεράστια κέρδη τους. Γι’ αυτό πληθαίνουν οι φωνές σήμερα πού απαιτούν την εθνικοποίηση των πολυεθνικών του φαρμάκου.

Τα εμβόλια ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα, που δοκιμάζεται σκληρά σήμερα.

26|11|2020