Τα ΜΑΤ του Μητσοτάκη με τον νόμο Χατζηδάκη στο ένα χέρι και τις κρότου-λάμψης στο άλλο απείλησαν να κάψουν εργάτες στην Καβάλα
του Σωτήρη Παπαδημητρίου*

Δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Καβάλας μέχρι την αστυνομική διεύθυνση, πραγματοποίησαν σωματεία και εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας» την Δευτέρα 27/12.
Τα ξημερώματα της 21/12/21, παραμονές Χριστουγέννων, οι δυνάμεις των ΜΑΤ με εντολή της κυβέρνησης, οργάνωσαν για λογαριασμό της Διοίκησης της εταιρείας Energean, έφοδο για να σπάσουν την περιφρούρηση της απεργίας των εργατών στο διυλιστήριο της KAVALA OIL.
Τέτοια ήταν η φρενίτιδα των αστυνομικών δυνάμεων να ευχαριστήσουν τον εντολέα τους, που αγνόησαν βασικούς κανόνες εμπλοκής σε χώρους με εύφλεκτες πρώτες ύλες. Έτσι τα ΜΑΤ του Μητσοτάκη για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό, τον απεργό που περιφρουρεί την απεργία του, («εγκληματική πράξη» κατά το νόμο Χατζηδάκη), για να υπερασπιστεί την αξιοπρεπή ύπαρξή του, δεν δίστασαν να κάνουν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, μέσα στο διυλιστήριο, με αποτελέσαμε να βάλουν φωτιά μόνο σε έναν –ευτυχώς- μετασχηματιστή της ΔΕΗ.
Το παρ’ ολίγον τραγικό ολοκαύτωμα, δείχνει με τον πιο απόλυτο και εκκωφαντικό τρόπο σε όλη την εργατική τάξη της χώρας, ποια προβλήματα ήρθε να επιλύσει και το πώς θα το κάνει ο νόμος του Χατζηδάκη. Κάνει σαφές σε όλους πως ο νόμος αυτός θα εφαρμόζεται μέχρι να καταργηθεί. Και έτσι γίνεται μάθημα που πρέπει σοβαρά να λάβουν υπόψη τους οι αγωνιστές που ενώ πάλεψαν για μια απεργιακή κινητοποίηση στις 3 Ιουνίου, με σύνθημα «να μην κατατεθεί ο νόμος», για μια πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, χωρίς και ενάντια στην ηγεσία της ΓΣΕΕ που κώφευε σαμποτάροντας εκκωφαντικά, εγκατέλειψαν εκείνη την προσπάθεια. Με ευθύνη της ηγεσίας του ΠΑΜΕ, ενάντια στις απεργιακές αποφάσεις πρωτοβάθμιων σωματείων και ομοσπονδιών, αποφάσισε να στοιχήσει το κίνημα, πίσω από την ΓΣΕΕ που με τα τερτίπια της αποδιοργάνωσε κάθε απεργιακή δράση. Αλλά και σήμερα καλώντας με το γνωστό σύνθημα «ο νόμος να μείνει στα χαρτιά», σπέρνει ακόμα περισσότερο σύγχυση γιατί δεν ετοιμάζει, ούτε προδιαθέτει για μια δυναμική σύγκρουση που θα χρειαστεί να ετοιμαστεί και να δοθεί ο αγώνας για να καταργηθεί ο νόμος.
Έτσι στην KAVALA OIL η απεργιακή κινητοποίηση αντιμετωπίστηκε λυσσαλέα από τα ΜΑΤ. Οι εργαζόμενοι με την απεργία που περιφρουρούσαν, διεκδικούσαν εργασία σε μόνιμη βάση, που θα αμείβεται αξιοπρεπώς και θα προσφέρεται με όλους τους όρους ασφάλειας και υγιεινής που επιβάλει η ασφαλή; εκτέλεσή της. Τα ΜΑΤ της κυβέρνησης με την ευχέρεια που τους δίνει ο νόμος Χατζηδάκη, πάλεψαν για το «δίκιο» της εταιρίας, που επιδοτήθηκε με κρατικές εγγυήσεις για να επενδύσει στην διασφάλιση της λειτουργίας της επιχείρησης και προγραμματίζει να το κάνει με φτηνότερα, ανειδίκευτα εργατικά χέρια, που απαιτούν και λιγότερη έως καθόλου, ασφάλεια στην εργασία.
Για να γίνει πιο κατανοητό, η Energean, που έχει αναλάβει τα διυλιστήρια KAVALA OIL με δάνειο που εγγυάται το Ελληνικό Δημόσιο (που ως συνήθως θα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι και κατά αναλογία περισσότερο οι μισθωτοί που δεν μπορούν να κρυφτούν από την εφορία), και το νόμο Χατζηδάκη, θα βάλει στο χέρι κεφάλαια και κέρδη με εγγύηση την διαρκώς φτηνότερη εργατική δύναμη. Οι δε εργάτες που διεκδικούν την αξιοπρέπειά τους θεωρούνται… παράνομοι! Και αυτό η κυβέρνηση το ονομάζει ανάπτυξη.
Γίνεται φανερό λοιπόν στο φως αυτών των γεγονότων, πως δεν μπορεί να υπάρχει καμία ανοχή στο νόμο Χατζηδάκη, πρέπει εδώ και τώρα να οργανωθούμε οι εργαζόμενοι με προοπτική να καταργήσουμε τον νόμο που καταργεί την ανθρώπινη μας υπόσταση.
- Ο Σωτήρης Παπαδημητρίου είναι αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς