Να μην περάσει το αντεργατικό ν/σχ Χατζηδάκη

Τι διαμείφθηκε στη σύσκεψη σωματείων του ΕΚΑ στο Τριανόν

της Μαργαρίτας Κουτσανέλλου*

Φωνή βοώντων εν τη ερήμω, τα σωματεία για το Προεδρείο του ΕΚΑ – Να αποδεσμευθεί το ΕΚΑ από το άρμα της ΓΣΕΕ, που οδηγεί τους εργαζόμενους ολοταχώς στην άβυσσο, ζητούν οι συνδικαλιστές από το Προεδρείο – Τι συνέβη στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΤΡΙΑΝΟΝ την περασμένη Τρίτη 25/5/2021.

Τρία σοβαρά ζητήματα έδωσαν τον τόνο στη σύσκεψη που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για τα σωματεία του, την Τρίτη 25/5, στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ, με αφορμή το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα προχωρήσει σύντομα για κατάθεση στη Βουλή.

Το πρώτο είναι η εξαιρετική κρισιμότητα των διατάξεων που επιχειρεί η δουλοπρεπής στους κεφαλαιοκράτες – εργοδότες κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να περάσει.
Η εισήγηση του νομικού συμβούλου του ΕΚΑ, Γ. Μελισάρη, η οποία ήταν διεξοδική και άρθρο προς άρθρο, δεν άφησε κανένα περιθώριο να αμφιβάλλει οποιοσδήποτε, ότι πρόκειται για ένα επαίσχυντο, επικίνδυνο και καταστροφικό νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους και για την εργατική τάξη συνολικά.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εμφανίζεται στο τέλος μίας μνημονιακής δεκαετίας, η οποία θα μείνει στην ιστορία ως μία μαύρη δεκαετία για τα νομοθετήματα εναντίον της εργατικής τάξης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Μέσα σε αυτά τα μαύρα αντεργατικά χρόνια που έχουν κατεδαφιστεί αδίστακτα τα θεμέλια του εργατικού δικαίου θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί τι άλλο απομένει για να διαλύσει η εμπαθής ακροδεξιά και ιδεοληπτική με το νεοφιλελευθερισμό Νέα Δημοκρατία; Εν τούτοις η λαομίσητη κυβέρνηση καταφέρνει να εντοπίσει για να ισοπεδώσει ό,τι ακόμα στέκει, εγκαινιάζοντας επίσημα, αν ψηφιστεί, την εποχή της πιο μεγάλης δυστοπίας για τον κόσμο της εργασίας στο σύνολό της.
Το νομοσχέδιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η χαριστική βολή σε ένα πληρωμένο συμβόλαιο θανάτου, που εκτελούν οι υπουργοί του Κούλη Μητσοτάκη, ο οποίος ξέρει να τρίζει τα δόντια στους εξαθλιωμένους εργαζόμενους, αλλά στέκεται σούζα για να τον περιλούσει με τα οργανικά του απόβλητα ο εφοπλιστής Λασκαρίδης.
Έχουν γραφτεί πολλές χιλιάδες σελίδες για το τι περιέχει το επίμαχο νομοσχέδιο και είναι όλες καίριες. Ας περιοριστούμε εδώ, στα εξής:

  • Οι συλλογικές συμβάσεις και το οκτάωρο ουσιαστικά καταργούνται.
  • Οι απολύσεις εκτός από εύκολες, κάτι που είχε ήδη προλάβει να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, γίνονται φθηνότερες για τον εργοδότη, αφού με διάφορα κόλπα μπορεί να μειώσει έως και 20% το κόστος των αποζημιώσεων. Παραπέρα, εξαφανίζεται στην πράξη και η δυνατότητα, δια της δικαστικής οδού, να επιτύχει ο απολυμένος την επαναπρόσληψή του. Η εργασία όχι μόνο δεν προστατεύεται, αλλά μπαίνει στο στόχαστρο!
  • Η απεργία και ο συνδικαλισμός κηρύσσονται ο υπ’ αριθμόν 1 εχθρός του Κράτους. Η προστασία από την απόλυση των συνδικαλιστών στην ουσία εξαφανίζεται. Η απεργία και η περιφρούρησή της καθίστανται ακροβασία σε ένα σχοινί ισορροπίας μεταξύ ανέφικτης νομιμοποίησης και πανεύκολης ποινικοποίησής τους.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αν ισχύσουν αυτές οι (απο)ρυθμίσεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι απεργίες θα γίνουν πιο άγριες.

Το δεύτερο στοιχείο που έδωσε τον τόνο στη σύσκεψη αυτή, είναι ότι δεν εμφανίστηκε ούτε ένα σωματείο το οποίο να ζήτησε κάτι λιγότερο από την άμεση και χωρίς καμία καθυστέρηση κήρυξη απεργίας στις 3 Ιούνη και παραπέρα αγωνιστικής και απεργιακής κλιμάκωσης με ανεξαρτητοποίηση της δράσης του ΕΚΑ από τη ΓΣΕΕ, η οποία έχει πλέον καταχωριστεί στη συνδικαλιστική και εργατική συνείδηση ως ξοφλημένο και ξεπουλημένο όργανο! Τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας χωρίς εξαίρεση, ζήτησαν από το Προεδρείο ξεκάθαρα και χωρίς μισόλογα να απομονώσει και να διαχωρίσει το όργανο τη θέση του και τη στάση του από την ξοφλημένη στις συνειδήσεις των εργατών ΓΣΕΕ.
Μόνο οι επιτελικοί γραφειοκράτες της Διοίκησης του ΕΚΑ επιχείρησαν να ψελλίσουν οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερασπιστικό απέναντι στον Παναγόπουλο και στο σινάφι που έχει καταλάβει την ιστορική συνομοσπονδία. Εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και με την «ένοχη» σιωπή της συριζαίικης ΕΑΚ, προσπάθησαν να θολώσουν όσο μπορούσαν τα νερά με τη στάση τους, θυμίζοντας το Ζήκο στο Μπακαλόγατο, χωρίς δυστυχώς να μπορεί να τους καταλογίσει κάποιος το ακαταλόγιστο όπως στο συμπαθή ήρωα της ταινίας.
Το Προεδρείο του ΕΚΑ επί τρεις ώρες παρίστανε στους παρευρισκόμενους και σε όσους παρακολουθούσαν διαδικτυακά τη διάσκεψη «τον καμπόσο που μαλώνει», αλλά ταυτόχρονα αναζητούσε και κάποιον «ψυχραιμότερο να τους συγκρατήσει για να μη γίνει χαμός». Μέχρι που από το φτύσιμο στο νομοσχέδιο με το οποίο ξεκίνησαν, έφτασαν στο σημείο να πλασάρουν με μπόλικες μπαρουφολογίες και αοριστολογίες την πρόταση να το δούμε καλύτερα σε τι μπορεί να σουλουπωθεί, να το σουλουπώσουμε και να το καταπιούμε.

Χαρακτηριστικά, στη δευτερολογία του, ο Γ. Γραμματέας Κουλούρης, της ΠΑΣΚΕ στις συγκοινωνίες, έφτασε με νόημα να υπαινίσσεται στους συνδικαλιστές, ότι αν δεν κοιτάξουμε να σουλουπώσουμε το έκτρωμα, η ανεργία θα περιμένει όλους μας στην επόμενη στροφή, με την έννοια ότι πρέπει να διευκολυνθούν τα αφεντικά στην απομύζησή μας, για να υπάρχει δουλειά. Ο ΓΓ του ΕΚΑ μίλησε μια χαρά εν ονόματι των εργοδοτών, κλείνοντας το μάτι με νόημα σε όλο το ακροατήριο. Όσο για το σχόλιό του ότι ακόμα κι αν ο νόμος είναι εξόφθαλμα αντισυνδικαλιστικός και φουσκώνει τα πανιά για την επιβολή των ατομικών συμβάσεων, «ο συνδικαλισμός δεν τελειώνει εδώ». Πρέπει να πληροφορηθεί ο συγκεκριμένος ότι στη δήλωση αυτή, όλοι αισθάνθηκαν ότι στην ουσία αναφερόταν στον εαυτό του και στο είδος του συνδικαλισμού που ο ίδιος ασκεί. Από την άλλη, ο Πρόεδρος Μυλωνάς φάνηκε ότι άφησε τον Γ. Γραμματέα να καθαρίσει και για λογαριασμό του. Δυο κουβέντες και μετά σιωπηρή στήριξη στις πολιτικές ασυναρτησίες του Γ. Γραμματέα, ο οποίος δεν είναι τυχαίο ότι ανήκει στην ΠΑΣΚΕ.

Με την αναφορά στο Προεδρείο, περάσαμε ήδη στο τρίτο ενδιαφέρον στοιχείο της συγκεκριμένης σύσκεψης, το οποίο είναι ο εμπαιγμός της Διοίκησης του ΕΚΑ προς τα σωματεία που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους.

Ήδη από την αρχή της συνδιάσκεψης το Προεδρείο έσπευσε να προεξοφλήσει ότι θα παραμείνει σε αναμονή των κινήσεων της ΓΣΕΕ πριν σχεδιάσει τη δράση του. Τι κι αν υπήρξε καταιγισμός απαιτήσεων από όλα τα σωματεία που προσήλθαν να προχωρήσει το ΕΚΑ στο δικό του ανεξάρτητο σχεδιασμό, όπως έκανε και με την κήρυξη απεργίας στις 6 Μάη και να μη συνδέει τη δράση του και τις κινήσεις του, χάνοντας χρόνο, με την ξεπουλημένη ΓΣΕΕ, που τη «στόλισαν» κανονικά όλοι οι συνδικαλιστές, πλην των μελών του Προεδρείου, οι οποίοι εμφανίζονταν με ανήκουστα παιδαριώδη επιχειρήματα να προσπαθούν να υπερασπιστούν τον Παναγόπουλο και τα κατορθώματά του.
Η κατάληξη σε αυτήν την κατά τ’ άλλα ζωντανή διεργασία ήταν ότι ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Γ. Γραμματέας και οι υπόλοιποι «αρχηγοί» αντιμετώπισαν τα δεκάδες σωματεία που πήραν ξεκάθαρη θέση και ως προς το νομοσχέδιο και ως προς τη ΓΣΕΕ και ως προς την απεργία της 3ης Ιούνη και έδειξαν ότι δεν είναι διατεθειμένα να χαρίσουν κάστανα σε κανένα, σαν να ήταν ντουβάρια οι ίδιοι. Από το ένα αυτί μπήκαν και από το άλλο βγήκαν όσα τους «έψαλλαν» τα σωματεία. Στο κλείσιμο της σύσκεψης ενημέρωσαν, όπως και στην αρχή της, ότι θα περιμένουν την Πέμπτη τη ΓΣΕΕ να λαλήσει πρώτη και μετά θα δούνε. Το γεγονός ότι ο Παναγόπουλος ήδη το πρωΐ της ίδιας μέρας εμφανίστηκε στα κανάλια υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο και περιοριζόμενος να μιλά για κάποιες βελτιώσεις δεν μέτρησε για την ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ). Εμείς βέβαια γιατί δεν εκπλησσόμαστε;

Πρέπει να σημειώσουμε για την ιστορία, ότι αφενός αυτό δεν έμεινε ασχολίαστο από τους παριστάμενους συνδικαλιστές, οι οποίοι κατήγγειλαν τη στάση αυτή του Προεδρείου, χαρακτηρίζοντας προσχηματική τη σύγκληση της συνδιάσκεψης. Πρέπει στο σημείο αυτό να ξεκαθαριστεί και να γίνει η διάκριση μεταξύ των δυνάμεων της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) που συμμετέχουν στο Προεδρείο και των υπόλοιπων παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΑΚ, ότι δεν συντονίστηκαν με αυτή την απαράδεκτη στάση. Η ΔΑΣ εμφανίστηκε δυναμικά στη συνδιάσκεψη, υποστηριζόμενη από σωματεία και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και με αποφάσεις για στήριξη της απεργίας στις 3 Ιούνη, ενώ δεν έκρυψε την επιδίωξή της να γίνει αντιληπτή από όλους η επαμφοτερίζουσα στάση των υπόλοιπων παρατάξεων του Προεδρείου του ΕΚΑ. Η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα υποστήριξε την απεργία στις 3 Ιούνη και την αγωνιστική και απεργιακή κλιμάκωση, όπως και την ανεξαρτητοποίηση του Εργατικού Κέντρου από την εγκληματική κωλυσιεργία της ΓΣΕΕ, σύμφωνα και με την Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Για την ιστορία επίσης, χρήσιμο είναι να αναφέρουμε ότι τα σωματεία που συμμετείχαν προέρχονταν από όλους τους χώρους, από τον τραπεζικό κλάδο, από τον κλάδο των οικοδόμων, των καλλιτεχνών, ηθοποιών και μουσικών, από τον τομέα της ιδιωτικής υγείας, αλλά και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (συγκοινωνίες, οργανισμοί ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ).

Όπως φάνηκε στη συνδιάσκεψη το Προεδρείο του ΕΚΑ έχει σκοπό να αναμείνει μέχρι την Πέμπτη 27/5 τη στάση του μεγάλου αφεντικού Παναγόπουλου, ώστε να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του, έστω και αν ο χρόνος μετρά αντίστροφα και καμία πίστωση δεν μπορεί να παρέχεται σε κανέναν, όταν καίγεται το σπίτι των εργατικών συμφερόντων. Οι ευθύνες των ανθρώπων αυτών απέναντι στο εργατικό κίνημα είναι ιστορικής σημασίας και αποδεικνύονται πραγματικά κατώτεροι των περιστάσεων. Το ζήτημα είναι να αντιληφθούμε όλοι εμείς που παίζεται η τύχη και η ζωή μας ακόμα, μέσα στον ταξικό πόλεμο που μαίνεται, ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη δική μας ανεξάρτητη δράση, απομονώνοντας όλα αυτά τα στοιχεία που εκπροσωπούν τον τελειωμένο γραφειοκρατικό συνδικαλισμό.

  • Το απόγευμα της Τετάρτης 26/5 που γράφονται αυτές τις γραμμές, η ηγεσία του ΕΚΑ βρίσκεται πλέον εξαιρετικά εκτεθειμένη απέναντι στα σωματεία της, αφού μετά από την απαράδεκτη υπεκφυγή της απέναντι στις ιστορικές ευθύνες που της υπέδειξαν τα μέλη της στη συνδιάσκεψη της Τρίτης, επέλεξε να δηλώσει πίστη και υποταγή στη ΓΣΕΕ, για λογαριασμό της οποίας έδειξε χθες να «παρεξηγείται» που «κακολογούνταν» από τους συνδικαλιστές και τα σωματεία. Η περιπόθητη συνεδρίαση της ΓΣΕΕ για το πρωί της Πέμπτης 27/5, έχει γίνει ήδη καπνός! Ο Παναγόπουλος αποφάσισε να την αναβάλλει για τη Δευτέρα 31/5 που θα… ωριμάσουν οι συνθήκες. Πλέον, το ΕΚΑ ή θα κινηθεί αμέσως σώζοντας τη χαμένη του από χθες τιμή κηρύσσοντας απεργία στις 3 Ιούνη ή θα συγκαταλεχθεί ανεπιστρεπτί μαζί με τη ΓΣΕΕ στους νενέκους της συνδικαλιστικής ιστορίας.

Την ίδια στιγμή, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά κηρύσσει 24ωρη απεργία για τις 3 Ιουνίου.
Οι δύο παρατάξεις ΕΠΑΚ (ΠΑΣΚΕ) και ΕΑΚ (Βασιλοπουλος – ΣΥΡΙΖΑ) αρνήθηκαν πάρουν μέρος σ’ αυτό ζητώντας η συνεδρίαση να γίνει μετά την απόφαση που θα λάβει η ΓΣΕΕ!
Η Ταξική Συσπείρωση (ΠΕΝΕΝ) έκανε ένα βήμα πίσω από τη 48ωρη ώστε να υπάρχει πλειοψηφία στο όργανο για 24ωρη που ήταν πρόταση του ΠΑΜΕ, έτσι πάρθηκε απόφαση για απεργία 3 Ιούνη.

* Η Μαργαρίτα Κουτσανέλλου είναι γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων ΕΛΓΟ Δήμητρα