«Τα Βαλκάνια λένε ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ – 20 χρόνια είναι λίγα»

«Τα Βαλκάνια λένε ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ – 20 χρόνια είναι λίγα»

Δύο ημέρες συζητήσεων ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο

Με τον τίτλο «Τα Βαλκάνια λένε ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ – 20 χρόνια είναι λίγα» πραγματοποιήθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις που οργάνωσε η αριστερή οργάνωση Marks21 στο Βελιγράδι, στις 23-24 Μαρτίου, με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων της ιμπεριαλιστικής επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Σερβία. Ο ευρωπαϊκός και αμερικανικός ιμπεριαλισμός με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής κρίσης και της υπεράσπισης του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης των αλβανών του Κοσόβου επιτέθηκε στη Σερβία. Στην πραγματικότητα οι ανηλεείς βομβαρδισμοί στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις που ξεκίνησαν στις 24 Μαρτίου 1999 ήταν η κορύφωση της διαδικασίας βίαιου διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας μέσα από την τροφοδότηση των εθνικιστικών αντιπαραθέσεων για την ενσωμάτωση και τον έλεγχο των πρώην εκφυλισμένων εργατικών κρατών από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα στην Ουάσιγκτον, το Βερολίνο και το Παρίσι.
Οι εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν στο χώρο IMAGO, έναν υπόγειο χώρο πάνω από τον οποίο υψώνεται το μέγαρο το οποίο κάποτε φιλοξενούσε το κεντρικό κτίριο των συνδικάτων. Η πρώτη ημέρα της αντι-ΝΑΤΟϊκής συνδιάσκεψης του Marks21 είχε τρεις θεματικές.
Οι εργασίες άνοιξαν με τη συζήτηση «Θερμές βόμβες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο: Το ‘99 και ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ» με ένα άνοιγμα από τη Maša Stojanović και την εισήγηση του Kris Najnham, συντονιστή της “Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο” από την Αγγλία. Η εισήγηση επικεντρώθηκε στη στροφή του ΝΑΤΟ σε ένα ανοιχτά επιθετικό μηχανισμό με τον πόλεμο στη Σερβία και ο οποίος αποτέλεσε το πρελούδιο των πολέμων της επόμενης δεκαετίας με κορυφαίο τον πόλεμο στο Ιράκ.
Το ΕΕΚ έκανε αισθητή την παρουσία του φωτίζοντας τις αιτίες του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την αποτυχία του όλου εγχειρήματος ενσωμάτωσης του πρώην σοβιετικού χώρου εξαιτίας της έκρηξης της παγκόσμιας κρίσης το 1998 και κυρίως το 2007-2008.
Η επόμενη θεματική «Ενσωμάτωση ενάντια στη “βαλκανοποίηση”: ΕΕ, ΝΑΤΟ και κατεχόμενη ειρήνη» συγκέντρωσε εξαιρετικό ενδιαφέρον από τους παρευρισκόμενους με το κορυφαίο φλέγον ερώτημα της ένταξης της Σερβίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Εισηγητές ήταν οι Vladimir Unkovski-Korica και Anja Ilić από το Marks21.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση συντρόφου του Marks21 ο οποίος εξήγησε πως η μόνη προοπτική για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη είναι η πάλη για την Βαλκανική Σοσιαλιστική Ομοσπονδία και τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης.
Η παρέμβαση του ΕΕΚ στη συγκεκριμένη θεματική επισήμανε πως η ΕΕ απειλείται με διάλυση μέσα από τις συνέπειες της άλυτης κρίσης και της ανόδου του εθνικισμού.
Η τελευταία θεματική με τίτλο «Το Κόσοβο (δεν) είναι Σερβία: μια λύση από τα αριστερά» είχε ένα πολυπληθές πάνελ και έδειξε ότι τα τραύματα του πολέμου παραμένουν νωπά και υπάρχουν έντονες διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της αριστεράς στη Σερβία. Το πάνελ αποτελούνταν από τον Matija Medenica από το Marks21, τον Ivan Zlatić από τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, τη Marija Perković από τις “Γυναίκες με τα Μαύρα” και τον συγγραφέα Filip Balunović.
Θα περιοριστούμε στο να παραθέσουμε τη θέση του Μarks21 για το συγκεκριμένο δυσεπίλυτο πρόβλημα: «Παλεύουμε για την αποκήρυξη από το Σερβικό κράτος κάθε εδαφικής ή πολιτικής διεκδίκησης από το Κόσοβο. Αναγνωρίζουμε ότι το Κόσοβο, όπως υπάρχει σήμερα, είναι ένα προτεκτόράτο του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να καλέσουμε για την αναγνώριση του Κοσόβου από τη Σερβία υπό τις παρούσες συνθήκες. Η λύση την οποία προτείνουμε εμπεριέχει τη διμερή συμφωνία Κοσόβου-Σερβίας η οποία θα απαιτεί την απόσυρση όλων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από τις δύο χώρες (συμπεριλαμβανόμενου του κλεισίματος του Στρατοπέδου Μπόντστιλ – της κύριας βάσης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο) η οποία θα ακολουθούνταν από την αναγνώριση του Κοσόβου από τη Σερβία.»
Ενδιαφέρον συγκέντρωσε η παρέμβαση του DIP από την Τουρκία. Στην παρέμβασή του υπογράμμισε τη σημασία του ζητήματος της πάλης για την εθνική ανεξαρτησία του Κουρδικού λαού για την αριστερά στην Τουρκία και εξήγησε πως δεν υπάρχει καμία επαναστατική πολιτική με υποταγή στον ντόπιο εθνικισμό.
Η ημέρα έκλεισε με ένα χαιρετισμό από το ΕΕΚ στις εργασίες της Συνδιάσκεψης τον οποίο απηύθυνε ο σ. Γρηγόρης Δαφνής. O σύντροφος τόνισε την αδυναμία διεξόδου από την παρούσα παγκόσμια καπιταλιστική κρίση εντός του καπιταλισμού και των εθνών κρατών και υπογράμμισε την αναγκαιότητα και επικαιρότητα της πάλης με τα μέσα του προλεταριακού διεθνισμού για την παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση.
Η δεύτερη ημέρα της συνδιάσκεψης άνοιξε με την ομιλία του εκπροσώπου του DIP από την Τουρκία, την αδερφής οργάνωσης του ΕΕΚ στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Ο σύντροφος αναφέρθηκε στο ρόλο της Τουρκίας το 1999. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη θέση ενάντια στον ιμπεριαλισμό του διεθνούς ρεύματος το οποίο αντιπροσωπεύει η Συντονιστική Επιτροπή για την Επανίδρυση της Τετάρτης Διεθνούς παρουσιάζοντας συγκεκριμένα τα παραδείγματα της Μακεδονίας και της Βενεζουέλας.
Ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Τα Βαλκάνια στα Βαλκάνια». Υπήρχαν τρεις ομιλητές η Jelena Lalatović από το Marks21, ο Marko Milošević από το “Εργατικό Μέτωπο” της Κροατίας και ο Kevin Ovenden από την αγγλική ομάδα Counterfire (διάσπαση του ΣΕΚ της Αγγλίας).
Για το ΕΕΚ η πάλη για την διεθνιστική δράση των εργατών στην περιοχή, για μια Βαλκανική Σοσιαλιστική Ομοσπονδία, είναι η πιο επείγουσα υπόθεση για την αντιμετώπιση του εθνικισμού, της φτώχειας και της απειλής του πολέμου στην περιοχή μας.
Η συγκεκριμένη παρέμβασή μας εντάσσεται στην πάλη του ΕΕΚ για την επιτυχία της Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης την οποία διοργανώνουν το Βαλκανικό Σοσιαλιστικό Κέντρο “Κριστιάν Ρακόφσκι” και η ιστοσελίδα “RedMed” τον προσεχή Μάιο με θέμα “Πού βαδίζει η Ευρώπη;”.

Νίκος Τζιρής