Κατσαρόλες εναντίον Μακρόν

της Κατερίνας Μάτσα

Η Γαλλία εξακολουθεί να ζει στον ρυθμό της λαϊκής εξέγερσης. Η δεκάλεπτη τηλεοπτική ομιλία του Μακρόν στις 18 Απρίλη έριξε λάδι στην φωτιά, προκαλώντας τεράστιες διαδηλώσεις σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

Ο “πρόεδρος των πλουσίων” περιορίστηκε σε αόριστες υποσχέσεις, με στόχο, όπως είπε, να βελτιώσει την “ποιότητα ζωής” των εργαζομένων!

Αυτό όμως που εξόργισε τους πάντες ήταν η προκλητική παραδοχή του ότι παρά το γεγονός πως η πλειοψηφία των Γάλλων δεν θέλει την “συνταξιοδοτική μεταρρύθμισή” του, εκείνος θα την εφαρμόσει. Η λαϊκή οργή εκφράστηκε με πολλούς τρόπους, αυθόρμητες συγκεντρώσεις στις πλατείες και επεισόδια με την αστυνομία, αμέτρητους σκουπιδοτενεκέδες έξω από τα γραφεία του κόμματος του Μακρόν κ.ά.

Ο “εκτός πραγματικότητας πρόεδρος”, όπως τον χαρακτήρισε ο Μελανσόν της “ανυπότακτος Γαλλίας” κατάφερε να συσπειρώσει τους πάντες ενάντιά του. Οι οδοκαθαριστές ξεκινούν ξανά απεργία αυτή την εβδομάδα και άλλοι κλάδοι θα ακολουθήσουν, όπως έχουν ήδη ανακοινώσει.

Το μεγάλο ραντεβού έχει δοθεί για την Πρωτομαγιά. “Όλοι στους δρόμους για να φύγει ο Μακρόν”. Οι διαμαρτυρίες ενάντια του Μακρόν και την κυβέρνηση του εκφράζονται και με έναν ιδιαίτερο τρόπο, με “συναυλίες κατσαρόλας”(!), που κάνουν δαιμονισμένο θόρυβο, όπου εμφανιστεί κυβερνητικό στέλεχος.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης μάλιστα του Μακρόν στην Αλσατία, σε εργοστάσιο ξύλινων κατασκευών, έγινε και μια διακοπή ρεύματος, την οποία ο εκπρόσωπος της CGT αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Μακρόν, που έχει γίνει το πιο μισητό πρόσωπο για ολόκληρη την κοινωνία, απαντά στις ηχηρές αποδοκιμασίες του λαού βρίζοντάς τον “όχλο”(!).

Ο υπερφίαλος έχει τεντώνει τόσο το σκοινί που είναι έτοιμο να σπάσει.

Στο μεταξύ η Ευρώπη έχει αρχίσει να χορεύει στον ρυθμό της Γαλλίας. Την περασμένη εβδομάδα έγινε στη Γερμανία η μεγαλύτερη απεργία στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, με αίτημα αυξήσεις μισθών, που εξανεμίζονται λόγω του τεράστιου πληθωρισμού. Το ίδιο και στην Ισπανία, όπου άρχισε μεγάλη απεργία των εργαζομένων στα νοσοκομεία, με αίτημα, επίσης, αυξήσεις μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Το ίδιο και στη Βρετανία, όπου ξεκίνησε νέο απεργιακό κύμα, που όπως προειδοποιούν οι ηγέτες των συνδικάτων της Υγείας, θα είναι η πιο ανατρεπτική κινητοποίηση στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι νέοι γιατροί (junior doctors) είναι αποφασισμένοι για ένα νέο γύρο πολύμορφης απεργιακής δράσης με αίτημα αυξήσεις 35% στους χαμηλούς μισθούς τους. Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει ενάντια στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, γιατί όπως λέει ο φιλόσοφος Alain Badiou “πρέπει να κάνουμε την ζωή μας αντάξια της αξιοπρέπειας της Ιδέας του κομμουνισμού”.