της Κατερίνας Μάτσα

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που άφησε τις φυλακές εντελώς εκτεθειμένες στην πανδημία, με τον υπερπληθυσμό τους, τις άθλιες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν εκεί, με την τραγική απουσία μέτρων προστασίας των φυλακισμένων από τον κορονοϊό.

Η ηγεσία του Υπουργείου αρνήθηκε πεισματικά να απελευθερώσει όσους είχαν μικρά υπόλοιπα ποινών για να υπάρξει κάποια αποσυμφόρηση, όπως έγινε σε όλες τις ευρωπαϊκές φυλακές. Αρνήθηκε να προχωρήσει σε κάποια βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φυλακισμένων και να τους χορηγήσει τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας τους, μάσκες, είδη ατομικής υγιεινής, αντισηπτικά κ.λπ. Το μόνο που παρέχεται σε αφθονία είναι τα κατασταλτικά μέτρα, που δημιουργούν την πιο εφιαλτική ατμόσφαιρα. (Συμπληρωματικά της καταστολής, οι ναρκωτικές ουσίες που κάνουν θραύση σε όλες τις φυλακές…).

Στις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις διεθνών φορέων και συλλογικοτήτων, ότι θα θρηνήσουμε θύματα, η γραμματέας (αντ)εγκληματικής πολιτικής του υπουργείου ΠΡΟΠΟ, Σοφία Νικολάου απαντά στερεότυπα ότι “όλα βαίνουν καλώς”, “η κατάσταση είναι υπό έλεγχο”… Απλώς απαγόρεψε τις άδειες και το επισκεπτήριο, ενώ συνέχισε, με σαδιστική μανία, τις μετακινήσεις κρατουμένων από φυλακή σε φυλακή, με την κατηγορία ότι υποκινούσαν σε στάση…

Τελικά, η εγκληματική αδιαφορία της είχε σαν συνέπεια, όπως αναμενόταν, όχι απλά να μπει ο κορονοϊός στις φυλακές, αλλά να μετράμε θύματα καθημερινά. Την επαύριο της καταστολής των εκδηλώσεων τιμής στο Πολυτεχνείο, ανακοινώθηκε κι άλλος, δεύτερος θάνατος στις φυλακές Διαβατών, όπου τα κρούσματα ξεπερνούν τα 100! Κρούσματα υπάρχουν και σε άλλες φυλακές, απλά δεν ανακοινώνονται.

Η βία που ασκείται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής πάνω στους κρατούμενους με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ΠΡΟΠΟ και της κυβέρνησης της Δεξιάς συνολικά, είναι αλληλένδετη με το όργιο της αστυνομικής βίας πάνω στους διαδηλωτές της πορείας του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη. Εκδηλώνει την αναλγησία, τον σαδισμό ενός σάπιου καθεστώτος που έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Μήπως η Σοφία Νικολάου βλέπει και αυτή τους τρόφιμους των φυλακών σαν “κατσαρίδες και τρωκτικά”, όπως η αντιδήμαρχος Αλεξία Έβερτ βλέπει τους διαδηλωτές του ΚΚΕ κι όλης της Αριστεράς στην χουντικής έμπνευσης απαγόρευση του Πολυτεχνείου;