Με ωμή αστυνομική βία, με βαρβαρότητα ανήκουστη, με μόνιμη παρουσία οπλισμένων ΜΑΤατζήδων μέσα στο πανεπιστήμιο, που με τις επιθέσεις τους θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ζωές νέων παιδιών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη-Κεραμέως επιχειρεί να καταστείλει τις αντιδράσεις των φοιτητών.

ΤοΣάββατο (28/5) οργανώθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία και αλληλεγγύης στο μαχόμενο φοιτητικό κίνημα της Θεσσαλονίκης (στην Αθήνα 5 μ.μ. στα Προπύλαια).

Στο πλευρό των μαχόμενων φοιτητών πρέπει να σταθεί το ευρύτερο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Η αστυνομοκρατία δεν θα περάσει! Σήμερα χτυπάνε τους φοιτητές, επιχειρώντας ένα προληπτικό χτύπημα με στόχο όλη τη νεολαία και την εργατική τάξη που αγανακτεί και εξοργίζεται για την ανεξέλεγκτη ακρίβεια του ηλεκτρικού, των καυσίμων και όλων των ειδών, την ανεργία και την εμπλοκή της Ελλάδας όλο και βαθύτερα στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και τα ΕΕ.

Από το πλούσιο ρεπορτάζ της φίλης ιστοσελίδας Infolibre αναδημοσιεύουμε τα παρακάτω κείμενα, φωτο και βίντεο.  

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητ(ρι)ών και αλληλέγγυων ενάντια στην αστυνομοκρατία, την καταστολή και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΒΙΝΤΕΟ

27 Μαΐου 2022 – από infolibre

Μετά το χθεσινό όργιο καταστολής το πρωί στο Α.Π.Θ. και το απόγευμα-βράδυ με τις αναίτιες προσαγωγές και συλλήψεις γύρω από την περιοχή της Καμάρας, οι φοιτητές/ριες συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους εντός του Α.Π.Θ. παραχωρώντας στη συνέχεια σε Συνέντευξη Τύπου, με τις δυνάμεις καταστολής να βρίσκονται για μία ακόμα ημέρα μέσα στην Πανεπιστημιούπολη. Παράλληλα στις 9:00 το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα χθεσινά συλληφθέντα στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

Καθώς κυβέρνηση και αστυνομία δυναμιτίζουν το κλίμα και προκαλούν εντάσεις, φοιτητές/ριες και αλληλέγγυοι συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην αστυνομοκρατία, την καταστολή και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Η χθεσινή μεγαλειώδης πορεία με τη συμμετοχή χιλιάδων έδειξε τα αντανακλαστικά της κοινωνίας της πόλης απέναντι στις κρατικές αυθαιρεσίες και την προσπάθεια διάλυσης της δημόσιας παιδείας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ και ΒΙΝΤΕΟ (Β. Γλ. και Ανθή Κ.)

Συνέντευξη Τύπου από φοιτητές/ριες

Κινητοποιήσεις εντός του Α.Π.Θ. και Πορεία 

Μαζική και δυναμική απάντηση της κοινωνίας στο όργιο αστυνομικής καταστολής στο ΑΠΘ – ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ της βραδινής πορείας στην Θεσσαλονίκη

26 Μαΐου 2022 – από infolibre

Χιλιάδες φοιτητ(ρι)ες και αλληλέγγυοι πολίτες της Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν το βράδυ στους δρόμους της πόλης, καταγγέλλοντας το όργιο αστυνομικής βίας σήμερα όλη μέρα στο ΑΠΘ. Στα κορμιά των φοιτητ(ρι)ών δοκιμάζεται η εγκαθίδρυση αστυνομικού καθεστώτος στο πανεπιστήμιο και η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας, προς καταστολή των φοιτητικών αντιστάσεων στην αντι-εκπαιδευτική αναδιάρθρωση της κυβέρνησης και του πρύτανη των ΜΑΤ.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/5 9:00

Από τα ξημερώματα τα ΜΑΤ είχαν στρατοπεδεύσει στους χώρους πέριξ του Βιολογικού και όταν συγκεντρώθηκαν οι φοιτητ(ρι)ες διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομοκρατία μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους, την κατάργηση του άσυλο και την επικείμενη εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, βίωσαν όλη την καταστολή που εκπορεύεται από τις κυβερνητικές πολιτικές με συνεργάτες τις πρυτανικές αρχές. Δέχθηκαν τη βία των αστυνομικών δυνάμεων και τη δολοφονική επίθεση με ευθεία βολή κρότου λάμψης, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας φοιτητής ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Το απόγευμα ακολούθησε μαζική συγκέντρωση και δυναμική πορεία με πάνω από τέσσερις χιλιάδες φοιτητ(ρι)ες και αλληλέγγυους στο κέντρο της πόλης η οποία κατέληξε στους χώρους του ΑΠΘ. Κι εκεί όμως αντιμετώπισε την αστυνομική βία που εκδηλώθηκε εκ νέου. Το σώμα της πορείας κινήθηκε εκ νέου προς το κέντρο και κατέληξε στην Καμάρα. Αστυνομικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό, με τους πραιτοριανούς της κυβέρνησης να πιάνουν αδιακρίτως κόσμο σε κεντρικά σημεία, με αποτέλεσμα 9 προσαγωγές εκ των οποίων οι δύο συλλήψεις. Γι αυτό το λόγο αύριο πρωί στις 9:00 προσάγονται στα δικαστήρια και έχουν εκδοθεί καλέσματα αλληλεγγύης.

Όπως σημειώνει η Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere: Πλέον είναι ξεκάθαρο πως η δυστοπική πραγματικότητα της πανεπιστημιακής αστυνομίας φαίνεται αποφασισμένη να περάσει κυριολεκτικά πάνω απ’ τα σώματά μας για χάρη της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, για να μας πειθαρχήσει με κάθε κόστος.

Κι όπως σημειώνει το Αυτοοργανωμένο σχήμα Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ: Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδιά τους. Δε θα παραδώσουμε τις σχολές και τις ζωές μας στα χέρια του κράτους και των ενόπλων δολοφόνων του. Οι απαντήσεις μας θα δοθούν από τους αγώνες μας, στον δρόμο και στις συνελεύσεις μας».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ και ΒΙΝΤΕΟ (Θ.Λ. και Ανθή Κ.)