του Ερνέστο Αγγελή

Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτών από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και φοιτητικούς συλλόγους, πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στην Θεσσαλονίκη, επί της οδού Τσιμισκή. Η πορεία τους είχε αρχίσει όταν αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επέμβαση, εγκλωβίζοντας όλους τους διαδηλωτές, σε έναν πολύ μικρό χώρο επί της Τσιμισκή και βάζοντας κλούβα μπροστά τους. Δεν αφήναν την διαδήλωση να προχωρήσει και είχαν κλείσει την μπροστινή δίοδο. 

Σε μια ορισμένη φάση, οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς, οι οποίοι, αν και δεν αντιμετώπιζαν καμιά φυσική αντίσταση από την πλευρά τους, άρχισαν να χτυπούν και να συλλαμβάνουν στο σωρό. Ένας φοιτητής όταν τον έπιαναν, φώναξε “ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ”. 

Ηράκλειο: Αστυνομοκρατία και κινητοποίηση νεολαίας 

Αστυνομοκρατούμενο όλο το κέντρο του Ηρακλείου, ήταν την Τρίτη 17 Νοεμβρίου. Η διαδήλωση είχε ορισθεί για τις 6 μ.μ., παρά το γεγονός ότι δεν είχαν παρθεί οι απαραίτητες αποφάσεις των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και των αναρχικών της περιοχής, για μια δυνατή κινητοποίηση και για την πραγματοποίηση της πορείας. 

Στην κίνηση του μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων προς την πλατεία Ελευθερίας, φωνάζοντας συνθήματα για το Πολυτεχνείο και αντικατασταλτικά, η αστυνομία έκανε επέμβαση, με ρίψη χημικών και κυνηγητό, ρίχνοντας μια κοπέλα κάτω, ποδοπατώντας την και χτυπώνας την με λύσσα. 

Οι νεολαίοι που ήταν ήδη στην πλατεία και έκαναν σκέητ, κράτησαν το πανό των φοιτητών που είχε πέσει, και άρχισαν απέναντι στους αστυνομικούς να φωνάζουν συνθήματα. Συγχρόνως η αστυνομία έπιασε άλλους δύο νέους και πολλοί κατάφεραν να αποφύγουν τις συλλήψεις μέσα από περιπετειώδεις καταστάσεις. Τελικά όλοι οι προσαχθέντες, αφού μεταφέρθηκαν στο Α.Τ. Ηρακλείου, όπου έγινε συγκέντρωση αλληλεγγύης, χρεώθηκαν με πρόστιμα. Η μία προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη.