ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Από νωρίς το πρωΐ της Πέμπτης η Θεσσαλονίκη κινούνταν σε αμιγώς απεργιακούς ρυθμούς καθώς η συντριπτική πλειοψηφία καταστημάτων και υπηρεσιών παρέμειναν κλειστά, ενώ απουσίαζαν από τους δρόμους Μ.Μ.Μ και ταξί. Η αρχική αυτή εικόνα δεν διαψεύστηκε και στη συνέχεια της ημέρας καθώς χιλιάδες Θεσσαλονικείς, από όλους τους εργασιακούς κλάδους, συνέρρευσαν σε κάποια από τις πολλές και μαζικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν ενάντια στο ασφαλιστικό τερατούργημα που ετοίμασε η κυβέρνηση. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήσαν: το ΕΚΘ έξω από το κτίριο του Εργατουπαλληλικού κέντρου, το ΠΑΜΕ στην Πλατεία Αριστοτέλους, Εμποροι επαγγελματίες και Βιοτέχνες στην Τσιμισκή, μέλη αγροτικών σωματείων στο Υπ.Μα.Θ. και το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης όπως επίσης και ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων στην Καμάρα. 

Οι πορείες που ακολούθησαν ήταν οι μεγαλύτερες απεργιακές πορείες που έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια και δεν έλειψαν και κάποιες μικροεντάσεις, ιδιαίτερα όταν κάποιοι αγρότες επιχείρησαν με τα οχήματα τους να παραβιάσουν την πόρτα του Υπουργείου. Στα αξιοσημείωτα επίσης η επιλογή του ΕΚΘ να τοποθετήσει επικεφαλής στην πορεία του τους εργαζόμενους στα μεταλλεία Χρυσού στην Χαλκιδική κάτι που οδηγησε τελικώς στην απομόνωση των χρυσοθήρων και των εργατοπατέρων από τα υπόλοιπα απεργιακά μπλοκ.

Το ΕΕΚ Θεσσαλονίκης συμμετείχε στην ανεξάρτητη ταξική πορεία που καλούσε το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης με δικό του μπλοκ, μαζί με την ΒΙΟΜΕ, το σωματείο σερβιτόρων-μαγείρων Θεσσαλονίκης, τις επιτροπές αγώνα Ν.Προποντίδας και Μ. Παναγιάς ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στην Χαλκιδική, το συντονιστικό ενάντια στην εμπορευματοποίηση της περίθαλψης, εργαζόμενους στα Μ.Μ.Ε., άνεργους και συλλογικότες και οργανώσεις του α/α χώρου κ.ά.