ΘΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Έτοιμο… για τις επερχόμενες περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ θα είναι το ασφαλιστικό σύστημα το 2015, σε περίπτωση που ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο η νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας για τα τέλη του 2014 ή τις αρχές του 2015 για την “διοικητική ενσωμάτωση” του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), των ταμείων πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), των ιδιωτικών υπαλλήλων (ΤΑΠΙΤ), των τραπεζοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ (ΤΑΥΤΕΚΩ) στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Μ’ αυτό τον τρόπο θα περάσουν ουσιαστικά στη διοίκηση του ΙΚΑ αποθεματικά ύψους 3 δισ. ευρώ τα οποία έχουν συγκεντρώσει το ΕΤΕΑ και τα προαναφερθέντα ταμεία πρόνοιας. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 30% των δαπανών του ΙΚΑ για συντάξεις σε ετήσια βάση. Θα περίμενε κανείς πως έτσι θα … δίνονταν αυξήσεις στους συνταξιούχους του ΙΚΑ. Όχι βέβαια! Και αυτό γιατί το χρέος του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ και τον ΕΟΠΥΥ /ΠΕΔΥ  ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή η  έως τώρα ταμειακή ισορροπία του ΙΚΑ οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι έχει καθυστερήσει η απονομή 135.000 συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αν το ΙΚΑ έδινε τις συντάξεις που χρωστά στους δικαιούχους τότε οι δαπάνες του θα ήταν κατά 10% περίπου περισσότερες κάθε χρόνο, δηλαδή θα έφταναν τα 11,3 δισ. ευρώ αντί των 10,2 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Οι συνταξιοδοτικές δαπάνες του ΙΚΑ, όπως και κάθε ασφαλιστικού ταμείου (πλην ΟΓΑ και ΝΑΤ) θα αυξηθούν  ακόμα περισσότερο μέχρι το 2018, φτάνοντας συνολικά τα προ μνημονίου επίπεδο, δηλαδή τα 31,5 δισ. ευρώ. Μ’ άλλα λόγια τα αποθεματικά του ΕΤΕΑ και των ταμείων πρόνοιας θα χρησιμοποιηθούν για να συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά οι συντάξεις των μισθωτών του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα (σ.σ. ο τελευταίος θα ενταχθεί πλήρως στο ΙΚΑ). Την ίδια στιγμή το έλλειμμα 15% που θα έχει το ΕΤΕΑ μέχρι τέλος του 2014 θα μεταφραστεί σε αντίστοιχη μείωση των επικουρικών συντάξεων το 2015, ενώ τα εφάπαξ του στενού δημοσίου θα μειωθούν κατά 50% το ίδιο χρόνο…
Μ’ άλλα λόγια, η  επικουρική σύνταξη “ενσωματώνεται” σταδιακά στην κύρια,  ενώ η  δραματική αύξηση των συνταξιούχων θα εξανεμίσει ό,τι “εξοικονόμησαν” τα ασφαλιστικά ταμεία από την περικοπή των συντάξεων κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Την ίδια στιγμή, όμως,  η τρόικα έχει συμφωνήσει ατύπως με την κυβέρνηση να μην ξεπεράσουν ποτέ  οι δαπάνες για συντάξεις τα 30 δισ. ευρώ. Μ’ άλλα λόγια προκύπτει ένα “χρηματοδοτικό κενό” στο συνταξιοδοτικό σύστημα τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ το οποίο απαγορεύει η τρόικα να καλυφτεί με κρατικούς πόρους. Παράλληλα, οι προβολές του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος μέχρι το 2018 δείχνουν μία οριακή αύξηση ανά έτος στα έσοδα από τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες οφειλές, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται μείωση της ανεργίας σχεδόν στο 16% και ανάπτυξη πάνω από 3%. Ήδη εκφράζονται φόβοι στο υπ. Εργασίας πως και η τελευταία ρύθμιση για όσους χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία θα αποτύχει. Βασικός λόγος είναι πως βασική προϋπόθεση για την ένταξη σ’ αυτή είναι ο οφειλέτης να έχει πληρώσει τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές του Οκτωβρίου, αλλά και να συνεχίζει να πληρώνει τις τρέχουσες εισφορές του ενόσω “τρέχει” η ρύθμιση.
Δ.Κ.