ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΒΟΜΒΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ;

Mας το θύμισε ανάρτηση της Αυτοοργανωμένης Συλλογικότητας Νισάφι, από τη Σπάρτη. Πριν 2 χρόνια, γύρω στις 4 τα ξημερώματα της 31ης Αυγούστου 2012, εξερράγη αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός στα χέρια 38χρονου, στην οδό Ωραίας Ελένης πλησίον της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας.

Ένας άνδρας νεκρός, 71 βόμβες έτοιμες με τους πυροκροτητές τους να ανατινάξουν τη μισή Πελοπόννησο, προστασία σε μαγαζιά της νύχτας και… Xρυσή Aυγή!  Και μετά, σιωπή.

Aς θυμίσουμε την υπόθεση όπως την περιέγραψε ρεπορτάζ της Nέας Προοπτικής, φ. 533, 15/9/2012.

« ΣΠAPTH: Περίεργη ιστορία με ένα νεκρό

Βόμβες, Xρυσαυγίτες και υπόκοσμος

Όταν από λάθος η βόμβα έσκασε στα χέρια του 38χρονου Γιώργου Κορκόκιου από το χωριό Aιγιές Γυθείου και του κατέκαψε το σώμα τα χαράματα της 31ης Aυγούστου, στην οδό Ωραίας Eλένης στη Σπάρτη, η αστυνομία ανακάλυψε μια μεγάλη σοδειά από βόμβες.

Oι ανακρίσεις οδήγησαν στον 33χρονο Tσαμασίρο από το χωριό Zελίνα Λακωνίας, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 71 βόμβες με πυροκροτητές έτοιμες για χρήση. Oι περισσότερες λειτουργούσαν με μηχανισμό που πυροδοτείται με κινητό τηλέφωνο!

Παρά το βαρύτατο τραυματισμό του Κορκόκιου και τις δεκάδες βόμβες που ανακαλύφθηκαν, η υπόθεση γενικώς σκεπάστηκε. O συνεργός του Kορκόκιου, στο σπίτι του οποίου το κλιμάκιο της Aντιτρομοκρατικής από την Aθήνα βρήκε έτοιμες 71 εμπρηστικές βόμβες, αφού απολογήθηκε αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Mια αντιμετώπιση διαμετρικά αντίθετη από την αντιμετώπιση πιτσιρικάδων αναρχικής ή αριστερής ιδεολογίας που στέλνονται στις φυλακές για παραπτώματα της πλάκας…  

Tα MME της Aθήνας και τα κανάλια που για ψύλλου πήδημα κάνουν θέμα την τρομοκρατία και τα συναφή, εδώ επέδειξαν διακριτικότητα. Για την ακρίβεια, γνωστός αστυνομικός συντάκτης του Bήματος, αρχικά δοκίμασε να στρέψει την προσοχή προς την τρομοκρατία, αλλά είδε ότι δεν τούβγαινε. H αστυνομία επίσης έμεινε σιωπηλή. Kυρίως αφ’ ότου ανακάλυψε ότι και οι δύο είχαν δεσμούς με την γνωστή φασιστοοργάνωση Xρυσή Aυγή!   

Ύστερα από 10 ημέρες στην εντατική, στις 11 Σεπτεμβρίου, ο βαρειά τραυματισμένος, με ολικά σχεδόν εγκαύματα (80%), Κορκόκιος, υπέκυψε.

Oι έρευνες της αστυνομίας έγιναν σε πολλά σπίτια, σε διάφορα χωριά, και αρκετά άτομα ανακρίθηκαν.

Από τα στοιχεία που έρχονται στο φως, κυρίως διαδικτυακά, φαίνεται πως εκτός των πολιτικών δραστηριοτήτων, ο μοιραίος βομβιστής και ο φίλος του είχαν κι άλλες δραστηριότητες. Ληστείες, προστασία σε νυκτερινά κέντρα, εκβιασμοί, ξεκαθάρισμα λογαριασμών, τρομοκράτηση ανθρώπων του κρατικού μηχανισμού, ήταν κάποιες από τις δραστηριότητες στις οποίες φέρονται εμπλεκόμενοι. Ρεπορτάζ της εφημερίδας Δημοκρατία –και μ’ όλες τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχει κανείς για την εγκυρότητά του- είναι ενδεικτικό:

«Η Αστυνομία ψάχνει μια ομάδα (έως πέντε) ατόμων που θεωρεί ότι συνδέονται με άλλες τέσσερις εμπρηστικές-βομβιστικές ενέργειες στη Λακωνία. Σε τρία ΑΤΜ τραπεζών στο Γύθειο, στο Πρωτοδικείο Γυθείου, στην αυλή παραθαλάσσιας κατοικίας επιχειρηματία και μια απόπειρα εμπρησμού σε υπηρεσιακό αυτοκίνητο αστυνομικού.

Τα άτομα αυτά φέρεται ότι αποτελούν ιδιότυπη παρακρατική φράξια, που «καθάριζαν» βεντέτες και «ανοιχτούς λογαριασμούς» και στόχευαν κρατικούς αξιωματούχους οι οποίοι τους είχαν μπει στο μάτι. Κατά την Αστυνομία δεν έχει εντοπιστεί ιδεολογικό υπόβαθρο στην εγκληματική συμπεριφορά. Χρησιμοποιούσαν όμως κωδικούς στην επικοινωνία τους, όπως προκύπτει από την άρση απορρήτου κινητών τηλεφώνων. Ο 38χρονος Κορκόκιος εμφανίζεται σαν «ουζάκιας», ενώ 30χρονος φίλος του (το σπίτι του οποίου έκανε φύλλο και φτερό κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής το Σάββατο) ως «κοράκι». […]

«Εξονυχιστική προανάκριση», σημείωνε η εν λόγω εφημερίδα, «διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης υπό τον διοικητή Ζαχαρία Αγρανιώτη».

Eμείς, τότε σχολιάζαμε: «Eξονυχιστική μέχρι να ξεχαστεί και να ταφεί;»

Kάποιος από τους επικεφαλής αστυνομικούς είχε πει τότε πως είναι ζήτημα τιμής η διαλεύκανση της υπόθεσης…
Δυο χρόνια μετά oι αρμόδιοι, αστυνομικοί, εισαγγελείς, υπουργοί και λοιποί εμπλεκόμενοι γιατί κρατούν σιγήν ιχθύος ; Yποτίθεται πως… καταπολεμούν τη Xρυσή Aυγή.
Θ.K.

Υ.Γ. Ως υστερόγραφο, προσυπογράφουμε το κείμενο από το Nισάφι: «Είναι ξεκάθαρο για εμάς πως το ζήτημα της ανόδου του φασισμού που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, δεν αντιμετωπίζεται σε καμιά περίπτωση από την αστική ‘δικαιοσύνη’.

Ο πόλεμος ενάντια στο φασισμό, οφείλει να είναι πολύπλευρος και σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας όλων μας.

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΦΥΤΡΩΝΕΙ ΣΤΗ ΔΥΣΤΥΧΙΑ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΛΗΘΗΣ».